Taş işletmecisi Demir: Bu taşlar radyasyonu emiyor

Taş işletmecisi Demir: Bu taşlar radyasyonu emiyor

Tarihi Ankara Kalesi’ndeki dükkânında 23 yıldır değerli taş işlemeciliği yapan Ümit Demir, “Doğal taşlar kişilere dinginlik verir ve stresi azaltır” dedi.

Ankara Kalesi’ndeki dükkânında 23 yıldır değerli taş, yarı değerli taş, değerli metal işlemeciliği ile uğraşan Ümit Demir, doğal taşların insan üzerindeki etkileri, en çok tercih edilen doğal taşların hangileri olduğu konularında gazetemize değerlendirmelerde bulundu.

Toprak altından büyük parçalar halinde çıkarılan doğal taşların ustalar tarafından büyük bir özenle işlendiğini belirten Demir, birçok çeşidi olan ve son dönemde oldukça popülerleşen doğal taşların kişilere dinginlik verdiğini ve stresi azalttığını söyledi.

basliksiz-1-003.jpg

DOĞAL TAŞLAR KİŞİYE POZİTİF ENERJİ VERİYOR

İnsan üzerinde birçok olumlu etkisi olduğu düşünülen doğal taşların hepsinin farklı bir kullanım amacı olduğunun altını çizen Demir, “Doğal taşların hepsinin ortak bir özelliği var. Bunlar radyasyonu emen taşlar. Zaten bilimde buna işaret ediyor. Kullandığımız cep telefonundan tutun da izlediğimiz televizyona kadar üzerinde bulunan ufak, büyük radyosunu emiyor. Doğal taşın direk etkisinden ziyade dolaylı yoldan bir etkisi olduğunu düşünüyorum. Doğal taşlar genelde kişilere pozitif enerji veriyor. Bunun yanı sıra doğal taşların kişiler üzerinde kişinin bilinçaltını rahatlatan, stresi azaltan, dinginlik veren etkileri de var. Her taşın bir kullanım amacı var. Taşın etkisini görebilmek için doğru taşı seçmek önemli” ifadelerini kullandı.

ara2-001.jpg

DOĞAL TAŞLARI TEMİZLEMEK ÖNEMLİ

Doğal taşların arındırılması ile ilgili konuşan Demir, şu bilgileri aktardı: “Taşın üzerinde biriken radyasyonu, enerjiyi boşaltmak lazım. Bu yöntemler su ile temizleme, selenit taşı ile temizleme ve en etkili olanı topraklama yöntemi ile temizleme. Su bir miktar temizler, selenit taşı ise taşla teması halinde bir miktar boşaltır. Topraklama dediğimiz yöntemle taşı toprak üzerine bırakıp beklemeniz halinde taş temizlenecektir. Temizleme yöntemleri taşın ne olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Bunların yanı sıra kişiler aldıkları taşı bir gece boyunca arındırmalıdır. Doğal taşı gün boyu güneşin altında tutmak taşların üzerinde fazla enerji tutmasına yardımcı oluyor.”

ara3-001.jpg

TÜRKİYE’NİN TAŞLARINA TALEP YOĞUN

Doğal taş meraklılarının daha çok her yerde bulunmayan, ender taşları tercih ettiklerini ifade eden Ümit Demir, “Kişiden kişiye değişiyor ama yerli ve yabancı müşterilerimiz var. Yabancı müşterilerimiz geldiği zaman genelde Türkiye’ye ait taşları istiyorlar. Çünkü kendi ülkelerinde bu kişiler koleksiyon yapanlardır. Gidip gezdikleri ülkelerin taşlarını topluyorlar. Türkiye’nin taşlarına talepleri var. Mesela Ankara Çubuk’tan çıkan Agat taşı, Balıkesir Ametist taşı, Yozgat’tan da çıkan taşlarımız var. Türkiye’dekilerde genelde yurt dışında gelen doğal taşları tercih ediyorlar. Benim izlenimim bu şekilde. Mesela Amerikan Arizona firuzesi meşhurdur. Genelde ulaşılması zor olan taşları Türkiye’deki müşterilerimiz istiyor” şeklinde konuştu.

ara4.jpg

SAHTE TAŞLARA DİKKAT

Doğal taşların ne işe yaradığının yanı sıra gerçek doğal taşların nasıl anlaşılacağı da merak konusu. Hevesle aldığınız doğal taş gerçek olmayabilir. Gerçek taşın ağırlığından anlaşılabileceğini belirten Demir, “Bizim gibi ustalar bunların işçiliğini yaptığı için göz aşinalığı olduğundan çok çabuk anlıyoruz. Size basit şekilde tarif edeyim. Taşların bir damar yapısı, geçişleri vardır. Dikine çizgilere, paralel çizgilere sahiptir. Ahenk içerisinde oluşmuştur. Damar yapıları birden kesilip, birdenbire rengi aşırı şekilde değişiyorsa bu yapay bir taştır. Bunun yanı sıra ağırlığından da anlamak mümkün” diyerek sözlerine son verdi.

Şule Erciyas/ www.gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.