Toplum içinde konuşmaktan çekiniyor musunuz, sosyal fobiye sahip olabilirsiniz?

Toplum içinde konuşmaktan çekiniyor musunuz, sosyal fobiye sahip olabilirsiniz?

Sosyal fobi de denilen sosyal kaygı bozukluğu nedir, belirtileri, fiziksel semptomları nelerdir? Tüm bu soruların cevapları ve sosyal fobiler için terapi yöntemleri haberimizde:

Sosyal kaygı bozukluğu yani sosyal fobi toplumda yaygın olarak görülen bir sorundur. Peki sosyal fobi belirtileri, fiziksel semptomları nelerdir? Hepsinin cevabı ve sosyal fobiler için terapi yöntemlerini sizler için derledik:

UTANÇ, KORKU

Kişinin günlük hayatta çevresiyle etkileşiminde eleştirilmekten ve yargılanmaktan büyük tedirginlik duymasından dolayı ortaya çıkan utanç, korku gibi duygulardır. Sosyal fobinin en temel özelliği, kişinin çok güçlü bir biçimde çevresinde olumlu bir izlenim bırakma isteği duyması fakat bunu tam anlamıyla gerçekleştiremeyeceği endişesiyle yaşadığı kendisine olan güvensizliğidir.

ENDİŞE VE KAÇMA

Bu kişiler insanların önündeyken uygun olmayan bir davranışta bulunacakları ve bu davranışında reddedilme, statü kaybı gibi durumlara sebep olacağını düşünürler. Bu nedenle sosyal ortamlarda olumsuz değerlendirileceklerine dair büyük endişe duyarlar ve olabildiğince bu durumlardan kaçarlar.

Sosyal fobiler sıklıkla ergenlik döneminde başlar çünkü ergenlik, bireyin sosyal ortamlarda performansını sergileyeceği dönemlerin başında gelen bir dönemdir.

ANA SEMPTOMLAR: KIZARMA, TERLEME, TİTREME

Bu sebeple ergenlik döneminde sosyal fobinin fark edilmesi ve tedavi edilmeye başlanması büyük önem taşımaktadır. Sosyal kaygıya sahip bireylerde bu yaşanan durumların yanında fiziksel olarak birçok semptom görülebilir. Bunların başında “kızarma”, “terleme”, “titreme” geliyor.

TERAPİ YÖNTEMLERİ

Sosyal anksiyetinin birçok terapi yöntemi var fakat herkesin kolaylıkla kendi kendine deneyebileceği bir kaç örnekten bahsedecek olursak;

1. Kendinize olumlu telkin cümleleri kurmalısınız. Çevrenizdeki kimsenin mükemmel olmadığını herkesin hata yapabileceğini ve bu hataların hayati önemler taşımadığının farkına varmak fobinizle baş etmeniz için sağlıklı bir yöntem olacaktır.

2. Hergün sosyal ortamlara girmeden önce, mesela sabah işe gitmeden önce o gün yapacaklarınızı, konuşacaklarınızı zihninizde baştan sona canlandırın. Bu canlandırmaları bir ay boyunca düzenli yaptığınızda her şeyin daha güzel olacağını göreceksiniz. Bu canlandırmaların yanında kendinizi yakın hissettiğiniz bir arkadaşınızla veya ailenizden kişilerle rol yaparak uygulamalı çalışabilirsiniz. Sosyal fobinizin ortaya çıkma durumunda bu roller sayesinde daha hazırlıklı ve güvende hissedeceksiniz. Kaygınızın kontrolünüz altında olduğunu fark ettiğinizde kendinize inancınız artacaktır.

3. Yapmak istemediğiniz şeylere hayır demeyi öğrenmelisiniz. Hayır demek cesaret isteyen bir eylemdir ama sağlıklı bir yöntem olduğu tartışılmazdır. Çünkü her şeye evet demek önce kendinize sonra başkalarının size duyduğu saygıyı yitirmenize sebep olacaktır. Hayır demek herkesin düşündüğünün aksine sizi kötü, sevilmeyen biri yapmaz aksine; iyi özelliklerinizi göstermenize imkan sağlar ve kendinizi değerli hissedersiniz. Bu davranışın getirdiği ben değerliyim hissi sosyal fobiniz için büyük fayda sağlayacaktır.


İlksayfa Yazarı: Psikolog Rabia Coşkun

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.