Türkiye, e-Devlet'te önemli konumda

Türkiye, e-Devlet'te önemli konumda

Türkiye, e-Devlet sisteminin gelişmişlik düzeyi kapsamında Avrupa ülkesini geride bırakırken, son 1 yılda bu alanda performansını en fazla artıran ülke oldu.

Türkiye'nin kamu görevlerini dijitalleşme yolunda uygulamaya soktuğu e-Devlet'te verilen hizmetlerin sayısını niteliğini artırmaya devam ediyor.

E-Devlet'teki hizmetlerin amacına uygunluğu, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun yayınladığı "e-Devlet Değerlendirmesi-eGovernment Benchmark" 2023 başlıklı rapora yansıdı.

Bu rapor içinde Türkiye'nin de bulunduğu Avrupa ülkelerinde kamu hizmetlerinin dijitalleşme seviyesini karşılaştırdı.

AB üyesi 27 ülke ile İzlanda, Norveç, İsviçre, Arnavutluk, Karadağ, Kuzey Makedonya, Sırbistan ve Türkiye'deki kamu hizmetlerinin dijital dönüşümünün değerlendirildiği raporda, ülkelerin kamu yönetiminde bilgi ve iletişim teknolojileri kullanımı karşılaştırıldı.

35 ÜLKEDEKİ 15 BİN 83 İNTERNET SİTESİ DEĞERLENDİRİLDİ

Raporda, Temmuz-Ağustos 2021 ile Kasım-Aralık 2022 döneminde, gizli müşterilerle 35 ülkedeki önemli kamu hizmetlerini içeren 15 bin 83 internet sitesi değerlendirilerek, çevrim içi kamu hizmetleri, "kullanıcı odaklılık", "şeffaflık", "temel sağlayıcılar" ve "sınır ötesi hizmetler" olmak üzere 4 ana unsurda karşılaştırıldı.

Hizmetlerin ne ölçüde çevrim içi olarak sağlandığı, mobil uyumluluğu, çevrim içi destek sunumu ve geri bildirim mekanizmaları kullanıcı odaklılık başlığında toplanan çalışmada, şeffaflık başlığı altında kamu idarelerinin hizmetlerini nasıl sunduğuna ilişkin net ve açık bilgiler verilmesi, dijital hizmet tasarım süreçleri ve kişisel verilerinin işlenme şekli yer aldı.

ÇEVRİM İÇİ HİZMETLERE ERİŞİM İNCELENDİ

Raporda, temel sağlayıcılar boyutunda e-Devlet hizmetlerinin sunulması için hangi teknolojik kolaylaştırıcıların ve desteklerin yer aldığı incelenirken, sınır ötesi hizmetlerde ise yurt dışındaki vatandaşların çevrim içi hizmetlere ne kadar erişebilir olduğu, bu kişilere hangi çevrim içi desteklerin verildiği değerlendirildi.

DİJİTAL DEVLET UYGULAMALARININ EN BAŞARILI OLDUĞU ÜLKE: MALTA

Ülkelerin 4 ana alandaki değerlendirmeler sonucunda 0 ile 100 arasında genel bir e-Devlet gelişmişlik puanı aldığı çalışmada, Avrupa'da dijital devlet uygulamalarının en başarılı olduğu ülkeler 96 puanla Malta, 92 puanla Estonya, 89 puanla Lüksemburg oldu.

Bu ülkeleri 88 puanla İzlanda, 86 puanla Finlandiya, 85 puanla Hollanda, Litvanya ve Danimarka, 82 puanla Letonya izlerken, Türkiye 81 puanla 10'uncu sırada yer aldı.

AB üyesi 27 ülkenin ortalaması 70 puan olurken, Türkiye'nin bunun çok üzerinde performans sergilemesi dikkati çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.