Türkiye’de kişi başı yıllık şeker tüketimi artıyor

Türkiye’de kişi başı yıllık şeker tüketimi artıyor

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, son 20 yılda şeker tüketimi belirgin bir şekilde arttı. 2001 yılında 25,88 kilogram olan kişi başı ortalama tüketim, geçtiğimiz sene 30,72 kilogram olarak ölçüldü.

Şeker günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş olsa da, aşırı tüketiminin sağlığımıza olan zararları günümüzde geniş kitleler tarafından biliniyor. Pek çok yiyecek ve içecekte bulunan şeker, bağımlılık yaratması sebebiyle insanların hayatında büyük yer tutuyor.

Şeker kullanımının meydana getirdiği hastalıklar arasında obezite, diyabet, kardiyovasküler sorunlar, diş çürümesi, karaciğer sorunları ve bağışıklık sisteminin zayıflaması başı çekiyor.

2-005.jpg

TÜKETİM ARTTI

Türkiye’de şeker tüketimi son 20 yılda inişli çıkışlı bir grafik sergilese de, yıllara göre farka bakıldığında tüketimin yüzde 20 arttığı görülüyor. Yıllara göre detaylı veriler şöyle:

2001: Kişi başı yıllık tüketim 25,88 kg

2008: Kişi başı yıllık tüketim 24,37 kg

2015: Kişi başı yıllık tüketim 26,25 kg

2022: Kişi başı yıllık tüketim 30,72 kg

1-003.jpg

NEDEN ŞEKER TÜKETİYORUZ?

Şekerin ucuz ve geniş kesimler için erişilebilir bir enerji kaynağı olması tüketimde başlıca sebep. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), özellikle Hindistan gibi ülkelerde şekerin "yoksullar için en ucuz enerji kaynağı" olduğuna işaret ediyor.

Şeker tüketimi son yıllarda dünya genelinde de hızla artıyor. Hindistan'da 1960'ların başlarında yılda 2,6 milyon ton şeker tüketilirken, 1990'ların sonlarına doğru bu miktar 13 milyon tona çıktı.

3-002.jpg

HAZIR GIDA FAKTÖRÜ

Başka bir neden ise hazır gıdaların beslenmemizdeki payının büyük ölçüde artması. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, Birleşik Devletler’de bu tür ürünlerin gıda satışları içindeki payı yüzde 80'i aştı. Hazır gıdalarda şeker, ürünlerin tadını güçlendirdiği gibi aynı zamanda raf ömrünü uzatma işlevi de görüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.