Ustalar Ankara’da: Altınköy’de sanatlarını tanıttılar
Türkiye'nin dört bir yanından başkente gelen ustalara ev sahipliği yapan Altındağ Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını Altınköy Açık Hava Müzesi’nde vatandaşlarla buluşturuyor.
Altındağ Belediyesi, Türkiye’nin dört bir yanından gelen ustaları Altınköy Açık Hava Müzesi’nde ağırlayarak, unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını başkentlilerle buluşturuyor. Altınköy’ün her köşesinde farklı bir el emeği ziyaretçileri karşılıyor. Geçmişin derinliklerinden günümüze kadar gelen sanatlar, başkentlileri zamanda yolculuğa çıkarıyor. Topaç yapımından mozaik sanatına, üfleme cam sanatından deri ürünlerin yapımına kadar çeşitli el sanatları yakından tanınıyor. Başkentliler hem bu eski ama zamansız zanaatlarla yeniden tanışıyor hem de kültürel mirasın yaşatılması için yapılan çalışmalara tanıklık ediyor.
ZANAATLAR ALTINDAĞ’DA GELECEĞE KÖPRÜ KURUYOR
Unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarını yaşatmak ve yeni kuşaklara aktarmak amacıyla Altındağ Belediyesi, renkli bir etkinliğe imza atıyor. Altınköy Açık Hava Müzesi, bu kez geçmişin izlerini bugüne taşıyan usta zanaatkârları ağırlıyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen maharetli eller, 100 yıl öncesinin köy hayatını yansıtan Altınköy’de, ziyaretçilere el emeği ve göz nuruyla şekillenen zanaatları yakından tanıma fırsatı sunuyor. El emeğiyle şekillenen yemeniler, çocukluk yıllarına döndüren topaçlar, her karesinde farklı diyarlara götüren mozaik çalışmaları Altınköy’ün nostaljik sokaklarında hayat buluyor. Etkinlik, bu otantik atmosferde, gelenekten geleceğe uzanan bir köprü kuruyor.
ZİYARETÇİLER, SANATLARI YAKINDAN DENEYİMLİYOR
Altınköy Açık Hava Müzesi’ne gelen vatandaşlar, el emeği göz nuru ürünlerin nasıl şekillendiğini adım adım keşfetme fırsatı buluyor. Yemeni ustasının, el emeğiyle şekillendirdiği her çift yemeni, geleneksel zanaatın sıcaklığını ve tarihi ziyaretçilerin ayağına taşırken, deri ustaları, doğadan gelen malzemeleri özenle işleyerek hem dayanıklı hem de estetik parçalar üretiyor. Öte yandan üfleme cam sanatı ustası, ince ustalığıyla cama adeta nefesiyle şekillendiriyor. Heykel ve mozaik sanatçısı, taşların ve renkli parçaların büyüsünü kullanarak geçmişle bugün arasında köprü kuruyor. Topaç çevirme ustası ise, çocukluğun ve nostaljinin neşesini dönen bir sanat objesine dönüştürüyor. Her biri geçmişten bugüne uzanan birer hikâye taşıyan bu sanatlar, Altınköy’ün nostaljik atmosferiyle birleşerek ziyaretçilere zamanda yolculuk hissi yaşatıyor.
“YENİ NESİLLERE AKTARMAK İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT”
İlgilendikleri sanatları başkentlilere tanıtmak amacıyla Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen zanaatkârlar, vatandaşların göstermiş oldukları yoğun ilgiden dolayı memnun olduklarını belirtti. Heykel ve mozaik sanatçısı Sakine Bostancı, geleneksel el işlerine gösterilen bu ilginin kendilerini motive ettiğini belirterek, unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarının bu tür organizasyonlarla yeniden hayat bulduğunu vurguladı. Bostancı, “Bu etkinlikler sadece eserlerimizi sergilemek için değil, aynı zamanda kültürel mirasımızı yaşatmak ve yeni nesillere aktarmak için büyük bir fırsat. Böylece el emeğinin değeri daha çok fark ediliyor” dedi.
VATANDAŞ, PROGRAMDAN MEMNUN
Son dönemlerini yaşayan mesleklerin yeni nesillere tanıtılması ve yaşatılması adına yapılan bu tür etkinlikleri son derece değerli bulduğunu dile getiren Ayşe Arıoğlu, belediye tarafından bu organizasyonların gerçekleşmesinden dolayı memnuniyet duyduğunu belirtti. Özellikle köy yaşamının doğal atmosferiyle birebir yansıtıldığı Altınköy Açık Hava Müzesi’nde böyle stantlara rastlamanın kendisi için ayrı bir mutluluk olduğunu ifade eden Arıoğlu, “Geleneksel el sanatlarını yakından gözlemleme fırsatını bulmak ve bu anlara tanıklık etmek bana büyük bir keyif verdi” dedi. Arıoğlu, bu tür çalışmalar sayesinde kültürel mirasın canlı tutulduğunu ve insanların geçmişle güçlü bir bağ kurabildiğini de sözlerine ekledi.
Kaynak:Ulus gazetesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.