Ustalardan kurssuz ve sınavsız usta öğreticilik belgesi talebi

Ustalardan kurssuz ve sınavsız usta öğreticilik belgesi talebi

MEB’in mesleki eğitimdeki işletmelerin “iş sağlığı ve güvenliği” açısından yeniden değerlendirilmesini ve şartlara uygun olmayan yerlerle sözleşmesini feshetmesi sonucunda, usta öğreticilik belgesi olmayan ustalar, sınavsız belge talebinde bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı mesleki eğitimdeki işletmelerin “iş sağlığı ve güvenliği” açısından yeniden değerlendirilmesini, şartları uygun olmayan yerler ile sözleşmelerin feshedilerek öğrenci gönderilmemesini talep etmişti. Bunun üzerine, sahaya inerek denetime başlandı.

“İşletmelerde mesleki eğitim ve staj çalışmasından sorumlu eğitici personel veya usta öğreticilerin öğrencinin eğitim aldığı aynı alanda ustalık/usta öğreticilik belgesine sahip olması gerekecek.” şartı üzerine eğiticiye belge zorunluluğu getirildi. Çanta ve ayakkabı sektöründeki ustaların birçoğunda ise usta öğreticilik belgesi bulunmuyor. Konu ile alakalı bir çözüm getirilmesi hususunda gazetemize konuşan Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Hüseyin Uzun, “Biz denetlemelerin en azından şu aşamada durdurulmasını istiyoruz. Bu ülkenin ekonomisine, eğitimine katkıda bulunmak için ben bakanlıktan ve devletten tek seferliğe mahsus genel bir af istiyorum” dedi. Ayrıca yıllardır bu işi yapan ustalarında sınavsız bir şekilde belgelerine sahip olmak istediklerini dile getirdi.

basliksiz-1-001.jpg

“ÇÖZÜM İÇİN FORMÜLLER ARIYORUZ”

Mesleki Eğitim Merkezleri'nde staj adı altında çalıştırılan çok sayıda çocuk işçinin can vermesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı, işletmelerde denetleme kararı almasının ayakkabı ve çanta ustalarına yansımasını konuşan Ankara Umum Ayakkabıcılar ve Çantacılar Esnaf ve Sanatkârlar Oda Başkanı Hüseyin Uzun, şunları aktardı:

“Valiliklere gönderilen yazıda müfettişlerin iş yerlerini denetleyeceği belirtildi. Dediler ki, bundan sonra iş yerlerinde fiziki yapısı iş sağlığına uygun olmayan iş yerlerine bir de usta eğitici belgesi olmayan iş yerlerinde elemanlarımız artık çalıştırmayacağız. O elemanları alacağız, okullarımızda stajlarını görmesini sağlayacağız. Staj görülemeyecek okullarda, eğer malzeme veya tesisat yoksa bunu bir başka iş yer onların kurs görmelerini, staj görmelerini sağlayacaklar. Durum böyle olunca bizim ayakkabı ve çanta ustalarımız elaman sıkıntı yaşamaya başladı. Belgesi olmayanlar bunun zorluğunu çekiyor. Tabi bizde bu duruma bir çözüm getirmek için oda olarak formüller aramaya başladık.”

calisma.jpg

“DENETLEMELERİN DURDURULMASINI İSTİYORUZ”

Uzun, öğretmenlerin ve müfettişlerin sahaya indiğini dile getirerek işyerlerini denetlediğini belirtti. Sürecin 2 ay kadar devam ettiğini söyleyen Uzun, “Biz bunun en azından şu aşamada durdurulmasını istiyoruz. Sebebine gelecek olursak, iş yerleri zaten çalıştıracak eleman bulmakta sıkıntı yaşıyor. Yanlarındaki elemanı da bir başka yere verdiğiniz zaman bu sefer sorunlar büyüyecek. Bunu bu şekilde uygulamaya geçirdikleri takdirde birçok iş yeri kapanır. Esnafların bu belgeleri almaları için 6 ay gibi bir süreç gerekiyor. Tabi bu 6 aylık sürecin nasıl dolacağı oldukça önemli” diye konuştu.

“TEK SEFERLİĞİNE GENEL BİR AF İSTİYORUZ”

Bir defalığına mahsus belli bir sigorta süresi dolan ve uzun yıllardır bu işin içerisinde olanlara öncelik tanınarak sınava ve kursa tabi tutulmadan belgelerin verilmesini talep eden Uzun, “Buna bir an evvel bakanlığın çözüm bulması lazım. Bu çözümünde en kolay şekli bir defaya mahsus süreyi uzatmaları. Bu ülkenin ekonomisine, eğitimine katkıda bulunmak için ben bakanlıktan ve devletten tek seferliğe mahsus genel bir af istiyorum. Ben oda başkanı olarak süreç ile yakından ilgilenip, elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım. Gerekirse tek tek üyelerin yılları bildirip, bu konunun sonuca kavuşması için elimi taşın altına koymaya varım. Bir defaya mahsus bir belgelendirme konusunda af çıkmasının beklentisi var şu anda” sözlerine yer verdi.

ali-gulsum.jpg

“KURSA GİDECEK VAKTİM YOK”

Gelen düzenleme ile ilgili konuşan Çanta ustası Ali Gülsüm, “35 yıldır bu işi yapıyorum. Gerekli incelemeler yapılsın ve uzun yıllardı bu işi gerçekten yapan ustalar tespit edilerek, sınavsız bir şekilde bu belgeler verilsin. Ben bu işe yıllarımı verdim ve bunun hakkım olduğunu düşünüyorum. Dükkânda tek başıma çalışıyorum. Kursa gidip ders alacak ardından da sınava girecek kadar bir vaktim yok” dedi.

mehmet-yurtoglu.jpg

BENİM PUANIM “İŞİM”

En kısa zamanda belgelere ulaşmak istediklerini aktaran Çanta ustası Mehmet Yurtoğlu, “Ben yıllardır bu işin içerisindeyim. 10 yaşında bu mesleğe başladım. Çanta ile ilgili her şeyi yaladım, yuttum diyebilirim. Mevcut konuşulan konu ile alakalı bir sınav söz konusu. Ancak benim sınava ne girmem mümkün ne de ona ayırabilecek bir vaktim var. Çünkü çoğu arkadaşım gibi bende tek çalışıyorum. Benim bu konuya vakit ayırmam demek işlerimin aksaması demek. Benim sınavda alacağım not yaptığım çantalardan belli. Beni herhangi bir sınava tabii tutmamaları lazım” ifadelerine yer verdi.

murat-altintas.jpg

“ELEMAN ÇALIŞTIRAMIYORUZ”

Belgeleri olmadıkları için eleman alamadıklarını dile getiren 30 yıllık Çanta ustası Murat Altıntaş, bu sebeple tek başlarına işleri yürütmeye çalıştıklarını belitti. “Tek başımıza çalıştığımız için dükkânı kapatıp da kursa gidecek vaktimiz yok” diyen Altıntaş, şunları söyledi:

“En azından bu mesleği kendini adamış insanlara, bu mesleği icra eden insanlara en azından bir af getirerek bize bir ustalık belgesi verirlerse yetkililer çok seviniriz. Daha verimli oluruz ve eleman çalıştırabiliriz. Şu an belgemiz olmadığı için eleman alamıyoruz. Önüne gelen vatandaşa ustalık belgesi verilsin demiyorum. Oda başkanımız mesleği kimin yıllardır icra ettiğini biliyor. Bizleri teker teker geziyor. Bu kişiler oda başkanımızın da gözetimiyle tespit edilsin ve uygun görülen kişilere belgeleri verilsin. Bizde bunu değerlendirelim, eleman yetiştirelim. Maalesef içinde bulunduğumuz durum nedeniyle çırak yetiştiremiyoruz. Biz son kuşağız, o yüzden de meslekler ölmesin, ustalık belgesi verilsin. Meslekler icra edilsin, onu istiyoruz.”

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.