Ulus'taki Şeyh İzzeddin Türbesi ziyaretçi bekliyor

Ulus'taki Şeyh İzzeddin Türbesi ziyaretçi bekliyor

Ankara'da Ulus'un Hacı Bayram Mahallesinde bulunan ve 2015'te restore edilen Şeyh İzzeddin Türbesi ziyaretçilerini bekliyor.

Başkent Ankara'da Ulus'un Hacı Bayram Mahallesinde bulunan ve 2015'te restore edilen Şeyh İzzeddin Türbesi ziyaretçilerini bekliyor.

Restore edilen İzzeddin Dede Mahallesi'nde koruma altına alınarak aslına uygun olarak yeniden inşa edilen Şeyh İzzeddin, türbesi ziyaretçilerini bekliyor. 

Hacı Bayram-ı Veli Camii ve çevresinde bulunan tarihi mekânların restorasyonu büyük ölçüde tamamlandı. Bölgede restore edilen ya da aslına uygun biçimde yeniden inşa edilen yapılardan biri de İzzeddin Dede Mahalesi'ndeki Şeyh İzzeddin Türbesi. Ankara'nın manevi önderi Hacı Bayram-ı Veli'nin hocalarından Şeyh İzzeddin'in 1930'larda yıkılan türbesi, aslına uygun biçimde restore edilerek 2015'te kullanıma açıldı.

30'LARDA YIKILDI

dscn4898.jpg

Şeyh İzzettin Türbesi 1930'lı yıllarda yıkılarak evlerin arasında kalmış, daha sonra bölgenin yıkılarak komple restorasyonu sırasında temelleri ortaya çıkarılmış ve yeniden inşa edilmiştir. Günümüzdeki türbe kare planlı, kümbet biçiminde Selçuklu tarzındadır. Türbe kitabesi günümüzde Etnografya Müzesine kaldırılmıştır. Bu kitabeye göre türbe 1306 yılında inşa edilmiştir. 

HAFTASONU İÇİN ALTERNATİF MEKÂNLAR

Ankara'da hafta sonu gezmek için alternatif mekân arayanlar için Hacı Bayram-ı Veli Camii ve çevresi eşsiz bir bölgede. Tarihi Hacı Bayram Semti'nde ziyaret edilebilecek mekânlar ise şöyle: 

Hacı Bayram- ı Veli Türbesi, Hacı Bayram Çilehanesi, Roma dönemi eserlerinden Agustus Tapınağı, Hacı Bayram Camii çevresinde yer alan diğer tarihi camilerden Ahi Turan Camii, Ahi Yakup Camii, Şeyh İzzettin Camii ve Balaban Camii sesli rehberden anlatılıyor. Yine bu bölgede bulunan türbelerden Gül Baba Türbesi, Şeyh İzzettin Türbesi yer alıyor.

ŞEYH İZZEDDİN KİMDİR?

Şeyh İzzeddin kimdir sorusunun cevabına gelince, Şeyh İzzeddin Ankara'nın yetiştirmiş olduğu Ahilerden... Hacı Bayram-ı Veli dâhil birçok Ahi yetiştiren Şeyh İzzeddin'in, kurduğu medrese ile başka bir çok kişinin yetişmesine ön ayak olduğu biliniyor. Şeyh İzzeddin, Gül Baba ile birlikte Ankara'da pek çok Türk-İslam eserinin oluşturulmasına öncülük etmiş çok önemli bir şahsiyet.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum