108 yaşında İzmir'de yaşıyor: Atatürk anılarını anlattı!

108 yaşında İzmir'de yaşıyor: Atatürk anılarını anlattı!

108 yaşındaki Sabiha Özar, İzmir'de yaşayan ve Mustafa Kemal Atatürk ile karşılaşmasını anlatan bir röportaj verdi. Özar, Atatürk'ün kendisine "öğretmen ol" dediğini ve bu sözü tutarak hayatını öğretmenlik yaparak geçirdiğini dile getirdi.

Sabiha Özar'ın Cumhuriyet gazetesinden Mehmet İnmez'e verdiği röportaja göre; Atatürk'ü ilk defa 22 Mart 1923 tarihinde Konya ziyareti sırasında karşıladığını anlattı. Özar, Atatürk ile buluşmasını ve kendisine verdiği öğütleri hala net bir şekilde hatırlarken, Atatürk'ün, saçını okşayarak kendisini teşvik ettiğini ve öğretmen olmasını istediğini belirtti.

42 YIL ÖĞRETMENLİK YAPTI

Atatürk'ün tavsiyesini yerine getirmek için zorlu şartlar altında okuduğunu ve Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde 42 yıl boyunca öğretmenlik yaptığını ifade eden Özar, Atatürk'ü daha sonra Cumhuriyet'in 10. yıl törenlerinde ve Bursa'da Merinos Fabrikası'nın açılışında gördüğünü belirtiyor.

KIZ ÇOCUKLARINA EĞİTİMDE ÖNCÜLÜK ETTİ

Özar, Atatürk'ü son olarak 1938 yılında Bursa'daki Merinos fabrikası açılışında gördüğünü ve şu anda onu görmüş ve yaşamış tek kişi olduğunu düşündüğünü söyledi. Atatürk'ün düşüncelerinden ve ideallerinden asla vazgeçmediğini ve kız çocuklarının eğitimi için hep öncülük yaptığını vurguladı.

Özer'in anılarının bir kısmı şöyle:

"Atatürk’ü ikinci görüşüm 29 Ekim 1933’te Ankara’daki Numune Lisesi’nde eğitim aldığım sırada oldu. Kutlamalara katılmak üzere eski Meclis binasının bulunduğu alana gittiğimizde tam karşısında durduk. ‘Türk milletinin karakteri yüksektir, Türk milleti zekidir’ diye konuşma yaptı. O dik ve sert konuşması hep hafızama kazındı. Son görüşüm ise 1938 yılında öğretmen okulunu bitirmeme bir ay kala Bursa’daki Merinos fabrikası açılışında oldu. Atatürk’ü görüp yaşayan tek kişinin şu an ben olduğumu düşünüyorum. Onun yolundan ve düşüncelerinden asla vazgeçmedim. Kız çocuklarının okuması için hep öncülük yaptım"

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.