14 Şubat için Antalya’dan Avrupa’ya 7 milyon dolarlık karanfil gönderildi

14 Şubat için Antalya’dan Avrupa’ya 7 milyon dolarlık karanfil gönderildi

14 Şubat Sevgililer Günü’nün yaklaşmasıyla Avrupa, karanfil ihtiyacının büyük bölümünü Antalya’dan karşıladı. Antalya’dan Avrupa’ya 7 milyon dolarlık karanfil ihraç edildi.

14 Şubat Sevgililer Günü’nün yaklaşmasıyla birlikte Avrupa ihtiyacı olan karanfilleri Antalya’dan ihraç etti. Ağırlıklı olarak kırmızı ve koyu pembe renkte olan 70 milyon dal kesme çiçek, Avrupa’nın 30’a yakın ülkesine ihraç edildi. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (OAİB) Başkanı İsmail Yılmaz, bu yıl Sevgililer Günü için hazırlanan karanfillerden 7 milyon dolar gelir elde edildiğini açıkladı. Yılmaz, iç pazarda ise çeşitliliğin daha çok olduğunu ve 65-70 milyon dallık bir tüketim beklediğini ifade etti. Türkiye’de yaşanan ekonomik zorlukların çiçek tüketimi konusunda da etkili olduğunu ifade eden İsmail Yılmaz ‘’ "Ekonomik sıkıntı anında ilk vazgeçilen sektör, süs bitkileri ve ülkemizde de son 1 yıldır ciddi bir ekonomik sıkıntı söz konusu. Bu dönemde insanlar çiçek alımından biraz uzaklaşıyor. Umut ediyoruz ki kısa sürede şartlar düzelir ve bizlerin de satışları eskisi gibi daha iyi olur diye beklentimiz var" ifadesinde bulundu.

1.jpg

2024 YILI İYİ BAŞLADI

Kış döneminin Antalya’da yüksek hasat dönemi olduğunu belirten İsmail Yılmaz, 2024 yılına iyi başladıklarını ifadesine ekledi. Yılmaz, 14 Şubat Sevgililer Günü dolayısıyla Avrupa ülkelerine yoğun bir sevkiyat süreci yaşandığı ve sevkiyatların sona ermek üzere olduğunu söyledi. OAİB Başkanı İsmail Yılmaz, "2024'ten umutluyuz. Bir önceki yıla göre; ekonomik şartlar, biraz daha bütün dünyada toparlanma dönemine girdi. Önümüzde 14 Şubat Sevgililer Günü var. 14 Şubat'ın son sevkiyatlarını yapıyoruz diyebilirim. Çünkü TIR'lar buradan 6 güne yakın bir süre içerisinde Avrupa'ya varabiliyor, Sevgililer Günü sevkiyatlarımızın son birkaç gün içerisindeyiz" ifadesinde bulundu.

2.jpg

EN ÇOK TERCİH EDİLEN RENK KIRMIZI

14 Şubat Sevgililer Günü için 30'a yakın Avrupa ülkesine ihracat yapıldığını ifade eden Yılmaz, toplamda 65- 70 milyon dal karanfil ihracatından 7 milyon dolara yakın gelir elde edildiğini söyledi. Sevgililer Günü nedeniyle n çok tercih edilen rengin kırmızı olduğunu belirten Yılmaz, koyu pembe rengin de talep gördüğünü belirtti. İsmail Yılmaz "Sevgililer Günü'nde en önemli rengimiz; kırmızı. Kırmızıyı çok seviyorlar, kırmızı çiçeklere ilgi gösteriyorlar. Biz de en büyük üretim kalemimiz karanfil olduğu için ciddi sayıda kırmızı karanfil gönderimi yaptık. Avrupa'da yaklaşık 30 ülkeye sevkiyatlarımız oldu, halen daha devam ediyor. Tahmin ediyorum ayın 7'sine kadar da uçaklarla da olsa son sevkiyatlarımızla devam edeceğiz" dedi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.