Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

Allah’a yaklaşmak

Allah’a yaklaşmak

 

Efendim malumunuz Kurban Bayramı yaklaşmakta bu vesile ile bizler için daha fazla sevap kazanma fırsatları doğmaktadır. Bayramlar bu fırsatları iyi değerlendirmek için adeta biçilmiş kaftandır. Hem kurban ibadetinin kendisi hem de Kurban Bayramı esnasında yapacağımız diğer güzel şeyler bizim hanelerimize birer artı olarak yazılacaktır.
Konumuza başlamadan önce Kurban ibadetini bir hatırlayalım. "kurban" kelimesi, dini terim olarak, Allah rızasını kazanmak amacı ve ibadet niyetiyle belirli vakitte, belirli nitelikleri taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir. Kurban insanın Allah’a yaklaşmasına vesile olan bir ibadettir. İnsan kurban kesmekle Hz. İbrahim gibi Allah’a  ve O’nun emirlerine olan bağlılığını, O’nun rızasını kazanmak için her fedakarlığa hazır olduğunu göstermiş olur. (İslam İlmihali)
Allahu Teala hepimizin bildiği Kevser Suresi’nde bizlere şöyle emretmiştir; “ Rabbin için namaz kıl ve kurban kes” (Kevser, 108/2)

Peki Bu İbadeti Kimler Yapabilir?
 

Efendim Kurban kesmekle akıllı, buluğa ermiş ve nisap miktarı para veya servete sahip olan Müslümanlar yükümlüdür.

Hangi Hayvanlar Kurban Edilebilir?

Dinen kurban edilebilecek hayvanlar; koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Bunların dışındaki hayvanlardan kurban edilebileceğine dair bir delil yoktur. Bu sebeple, tavuk, kaz, ördek, deve kuşu ve ceylan gibi hayvanların kurban olarak kesilmesi geçerli olmaz.  Ayrıca kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tamam ve besili olması, ibadetin gaye ve mahiyetine uygun olduğu gibi, sağlık kurallarına da uygun düşer. Bu hadisin ışığı altında, kurbanlık hayvanın kurban olmasına mani kusurları şöyle ifade edebiliriz.
a) İki veya bir gözü kör,
b)Aşırı derecede zayıf,
c) Yürüyemeyecek derecede kötürüm ve topal,
d) Kulağının ve kuyruğunun üçte birden fazlası kopmuş
e) Dişlerinin yarıdan fazlası dökülmüş
f) Doğuştan kulağı olmayan,
g) Koyun ve keçide bir, sığırda iki memesi kurumuş,
h) Ağır hasta olan hayvanları kurban etmek caiz olmaz.  (İslam İlmihali) 
Efendim yukarda da belirttiğimiz üzere Kurban ibadetini yapmak için hem bizim hem de Kurbanlık hayvanımızın belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. İslam dini zorluk değil kolaylık dinidir. İslam dininde yapılan her ibadette bizler için bir ders, bir ferahlık bir feyz vardır. Hiçbir ibadet gereksiz görülmemeli ondan azami miktarda faydalanmak gereklidir. Kurban ibadetinde de ilk olarak Allah’a olan bağlılığımızı gösteririz diğer bütün ibadetlerde olduğu gibi kurbanda da niyet ve ihlas şarttır. ihlas, bir işi, bir ibadeti başka bir şey için değil, sırf Allah rızası için yapmaktır. Kur’an’ı-Kerimde; “Onların ne etleri ne de kanları Allah'a ulaşır. Fakat O’na sadece sizin takvanız ulaşır’ (Hac,22/37) anlamındaki âyet, bütün ibadetlerin temel şartı olan "ihlas"a vurgu yapmaktadır.
İkinci olarak bu ibadet bizlere paylaşma duygusunu aşılamaktadır. Buradan hareketle, yoksulların evine et girmesini temin etmektir. Bu itibarla, kurban etinin hepsini yoksullara sadaka olarak dağıtmak veya aile efradı için alıkoymak caiz ise de, en uygun olanı kurban etini üçe taksim edip, birini kurban kesemeyen kimselere dağıtmak, bir bölümünü akraba tanıdık ve komşulara ikram etmek, birini de aile için ayırmaktır. Bu ibadetin diğer bir faydası ise bu ibadetin maddi bir ibadet olması hasebiyle ekonomik olarak da piyasalarda hareketlilik olmasını sağlar nitekim Kurban ibadetimizin yerine getirilmesiyle, besiciliğin teşvik edildiği, işsizlere iş sahası açıldığı, pazarlara bir hareket geldiği, bu işle uğraşan insanlarımızın belirli bir kazanç elde edeceklerdir. 
Değerli okurlar gördüğünüz üzere Kurban ibadeti yalnız bize değil bizim sayemizde birçok kişiye faydası dokunan bir ibadettir. Gelin bu ibadeti yaparken tam manasıyla yerine getirelim bilindiği üzere Bayram tatili 10 güne çıkarıldı bu bizler için hem kurbanımızı kesmemize hem sıla-i rahim yapmamıza hem eşimizle dostumuzla görüşmeye hem de dinlenmeye yetecek kadar uzun bir süre bu süreyi daha verimli kullanarak hem kendimize hem de çevremizdekilere daha çok faydamız dokunabilir bu fırsatı tek bir yerde heba etmeyelim.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR