Şule Erciyas

Şule Erciyas

Arabuluculuk

Arabuluculuk

Günlük hayatta insanlar arasında yanlış anlamalar alınganlıklar veya menfaat çatışmaları sonucu kırgınlıklar veya küskünlükler oluşabilmektedir.

Ancak Peygamber Efendimiz birbirinizden nefret etmeyin birbirinize haset etmeyin birbirinize sırt çevirmeyin ey Allah'ın kulları kardeş olun bir müslümanın din kardeşi ile üç günden fazla küs durması helal olmaz buyurmuştur.

Hele küslük eşler veya akrabalar arasında olursa bu toplumun temeli olan aile birliğini bozar bu bakımdan ara buluculuk islamın teşvik ettiği ahlaki değerlerdendir öyleki Rasulullah arabuluculuğun nafile namaz, oruç ve sadaka gibi ibadetlerden daha önemli olduğunu vurgulamıştır, sevgili Peygamberimiz bizleri kırgınlıkları gidermek için arabuluculuk yapmaya teşvik etmiş ve bizzat kendisi de bir çok insanın ve kabilenin barışmasına öncülük etmiştir.

Arabuluculuk iki kişi veya topluluk arasında var olan çatışma kavga dargınlık ve küskünlük durumlarını ortadan kaldırma teşebbüsüdür, tarafsız üçüncü bir kişi aracılığı ile çatışmalara çözüm bulma uğraşısıdır. Bunu bilen yüce Rabbimiz çatışmaların önlenmesinde arabuluculuğa dikkat çekerek şöyle buyurmuştur, müminler ancak kardeştirler öyle ise kardeşlerinizin arasını düzeltin bir başka ayette de Allah Teala onların fısıldaşmalarının bir çoğunda hayır yoktur ancak bir sadaka veya bir iyilik yahutta insanların arasını düzeltmek isteyenler müstesna.

Kimi Allah'ın rızasını elde etmek için bunu yaparsa biz ona yakında büyük bir mükafat vereceğiz buyurmaktadır. Anlaşmazlıkları sona erdirmek aralarına soğukluk giren insanları barıştırmak bir erdem ise asıl olan uyumlu olmak kırgınlığa gücenmeye yol açacak olumsuz tavırlardan kaçınmaktır.

Müslüman ailesi ve çevresi ile barışık olan şahsiyettir kuşkusuz onun bu durumu öncelikle kendisi ile barışık olmasından kaynaklanır sahip olduğu iman ve ahlak ona bu konuda yol gösterir kalp kırmamaya gönül yıkmamayı ögretir. Nitekim Allah rasulünün şu hikmetli sözü bu gerçeği teyit eder müslüman kardeşine bir sene küs duran kimse onun kanını dökmüş gibidir buyurmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR