Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Asgari Ücret Bu Kez Sevindirmedi

Asgari Ücret Bu Kez Sevindirmedi

30 Mart 2023 tarihinde yazdığım “asgari ücrete zam yapılmalı” yazım sonrasında, asgari ücret tarafında önemli bir gelişme yaşandı. Ramazan Bayramı ve seçim öncesinde, asgari ücrete zam yapılır mı, yapılmaz mı tartışmaları devam ederken; olaya son noktayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin koydu.

Geçtiğimiz aylarda asgari ücrete ara zam konusu gündeme gelmiş ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise ara zammı işaret ederek; “gerekirse ara dönemde zam yapmaktan geri durmayız” ifadelerini kullanmıştı.

Emekli maaşlarına zam, Bayram ikramiyelerine zam ve EYT gibi ülke tarihine altın harfler ile yazılacak önemli gelişmeler yaşanırken, vatandaşlar da asgari ücrete zam yapılırsa, bizim de yüzümüz gülecek ifadelerini takınmışlardı.

Ancak olmadı, asgari ücret zammı; başka “bahara” kaldı.

Asgari ücrete seçim öncesi ve Bayram öncesi zam yapılması hususunda merak edilen soruların ilgi odağı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin katıldığı canlı televizyon programında asgari ücret araştırmalarına son noktayı koydu.

Bakan Vedat Bilgin asgari ücret ile ilgili olarak; “asgari ücreti düzenlerken çeşitli şartlara bakıyoruz. Birincisi enflasyon. Alım gücünün azalması. Enflasyondaki iniş devam eder ama hayat pahalılığı sürerse bakarız ve asgari ücretliyi koruyacak düzenlemeyi Temmuz'da yaparız” ifadelerini kullandı.

Vatandaşın Bayram öncesi ve seçim öncesi beklentisi “sıfırlanmış” oldu.

EYT, Bayram ikramiyelerine zam ve emekli maaşlarına zam yapılan şu günlerde asgari ücrete zammın seçim sonrasına kalması gerçekten hayal kırıklığı oldu. Hatta duyulan kulis bilgilerinde, asgari ücret zammının seçim sonrasına kalması “seçim kozu” olarak kullanılabileceği bile dile geldi.

Bu konuda ekstra bir açıklama veya doğruluk payı nedir, ne değildir tarzı açıklamalar yapılmadı fakat, vatandaşın yüzünün gülmesi gerçekten ülke genelinde beklenen bir gelişmeydi. Hem Bayram öncesinde, hem seçim öncesinde asgari ücret zam yapılmayacağının belirtilmiş olması, vatandaşlar açısından son derece “fiyasko” oldu.

Bakalım Temmuz ayına odaklandığımız, asgari ücret ne kadar zamlanacak ve vatandaşın beklentisine nasıl cevap verecek. Umarım asgari ücret ile geçimin “kolaylaştırılabileceği” tarz bir rakam üzerinde durulur da, insanlarımızın yüzü bu defa güler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR