Ayasofya'da Ankara Kedisi sesleri: İkinci kez geliyor

Ayasofya'da Ankara Kedisi sesleri: İkinci kez geliyor

Ankara’nın en önemli simgelerinden olan ve “Uzun tüylü kedilerin atası” olarak kabul edilen Ankara kedisi, Ayasofya’ya ikinci kez patilerini basacak.

Pursaklar Belediyesi Ankara Kedisi Koruma ve Yaşatma Merkezi'nde Veteriner Teknikeri olarak görev yapan lisanslı kedi yetiştiricisi Ayşegül Korkmaz, Uluslararası Kedi Günü dolayısıyla değerlendirmelerde bulundu.

kediiiss.jpg

"HER YIL 70-100 ARASI SAHİPLENDİRME YAPIYORUZ"

Ankara kedisinin soyunu devam ettirmek için 2017’den beri çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Korkmaz, ırk standartlarını korumaya dikkat ettiklerini belirtti.

Böylece yavru yetiştirip sahiplendirebildiklerini belirten Korkmaz, şöyle devam etti:

"Tesiste şu anda 50'si anaç 50'si yavru olmak üzere toplam 100 kedi bulunuyor. Her yıl 70-100 arası sahiplendirme yapıyoruz. Anne kedileri fazla yormamak adına yılda 2 kereden fazla doğuma izin vermiyoruz. Bu annelerin yavrularının ırk özelliklerini en güzel taşıyanları kendimize ayırmak üzere diğerlerini mama karşılığı sahiplendiriyoruz. Bu yıl sahiplendirme sırasında 170 kişi var. Yılbaşından bu yana 40 yavruyu da aileleriyle buluşturduk. Sahiplendirme işlemimiz yıl boyunca devam edecek."

"MUHTEMELEN 81 İLDE ANKARA KEDİSİ VARDIR"

Korkmaz, heves uğruna kedilerin sahiplenilmemesi gerektiğini belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Ankara kedisi dahil pek çok endemik türümüzün ülkeden çıkışı yasak. Fakat biz ülke içinde en son Kars, Aydın, İzmir, İstanbul, Adana ve Hatay olmak üzere kedi verdik. Muhtemelen 81 ilde Ankara kedisi vardır. Hedefimiz Ankara'nın endemik türü olan Ankara kedilerinin her ilde evcil hayvan olarak beslenmesini sağlamak. Kedilerimizi 2017'den bu yana çipleyerek soy takibi ve kime verdiğimizi, nasıl bakıldığını takip ediyoruz."

AYASOFYA'YA İKİNCİ ANKARA KEDİSİ

Korkmaz, Ayasofya-i Kebir Camii'nde yaşan "Gli" isimli kediye arkadaş olması için 2020 yılında merkezden "Kılıç" isminde bir Ankara kedisi gönderdiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

"Gli bir süre sonra yaşı gereği vefat etti. Kılıç da geçen yıl kayboldu, akıbetini öğrenemedik. Şimdi de Kılıç'ın torunu Seymen'i Ayasofya'ya göndermeyi planlıyoruz. Herhangi bir çalınma veya ortadan kaybolma vakasına karşı da üzerine dijital kimliklendirme kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı sistemine işlenen mikroçip takıldı. Böylelikle bulunduğu yerde bize ait ve bizim tesisimizden çıkma olduğu anlaşılacak."

 İnternet Editörü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.