Bahçeli’nin Horasan Erenleri’ne bağışladığı arsaya cemevi yapılacak

Bahçeli’nin Horasan Erenleri’ne bağışladığı arsaya cemevi yapılacak

MHP lideri Bahçeli, Horasan Erenleri Federasyonu’na bağışladığı Hacıbektaş’taki arsayı makamına gelen memurlar aracılığı ile devretti. Arsaya cemevi yapılacağı ilan edildi. Bahçeli “siyasete konu olmasın” deyip, cemevine isminin verilmesini reddetti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Horasan Erenleri Federasyonu’na bağışladığı Nevşehir Hacıbektaş’taki arsaya cemevi yapılacağı açıklandı. Bu bilgiyi bizzat Horasan Erenleri Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Şahin ilan etti. Şahin, Bahçeli'nin federasyonlarına hibe ettiği arsaya cemevi yapılacağını söyledi.

TAPU İŞLEMİ MAKAMDA YAPILDI

Arsanın tapusunu aldıklarını ifade eden Şahin "Devlet Bey'in makamında aldık. Memurlar da oraya geldi, imzaladık" dedi.

hacibektas-arsa-tapu.jpg

“NE YAPALIM” DEDİK, “İSTEDİĞİNİZİ YAPIN” DEDİ

Arsaya cemevi yapılacağını belirten Şahin, MHP liderine “buraya ne yapalım” diye sorduğunu, Bahçeli’nin de “ne istiyorsanız onu yapın” cevabını verdiğini aktardı.

İSMİNİN VERİLMESİNİ İSTEMEDİ

Şahin, “Biz orayı sizin isminize layık olacak şekilde bir cemevi yapalım, dedim. Cemevi olsun, misafirhanesi olsun, yemekhanesi olsun şeklinde bir öneri getirdik. 'Benim ismimi koymayın, Horasan erenlerinden önemli bir zatımızın ismini koyarsanız memnun olurum' dedi. Cemevi yapacağız. Hacıbektaş'a da en güzel o yakışır yani. 'Genel Başkanımızın ismiyle yapalım' demiştik ama öyle uygun görmedi. Dedi ki 'ismimi siyaset konusu yapmasınlar'. Saygı duyduk" dedi.

bahceli-horasan-arsa-cemevi-tapu-devir.jpg

HORASAN ERENLERİ KİMLERDİR?

Bu arada, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde bulunan ve yaklaşık 6 dönüm olan üzerine kayıtlı arsayı bağışladığı Horasan Erenleri Federasyonu merak konusu olmuş, internette Horasan Erenleri kimlerdir, Horasan Erenleri federasyonu başkanı kimdir sorularının cevapları aranmaya başladı.

İSİM SASANİLER’E DAYANIYOR

Öncelikle Horasan’ın anlamına değinmek gerekirse, Diyanet’in İslam Ansiklopedisi’ne göre, Horasan ismi eski Farsça’da hur (güneş) ve asan (ayan “gelen, doğan”) kelimelerinden meydana geliyor ve “güneşin doğduğu yer, güneş ülkesi; doğu bölgesi” anlamını taşıyor. Bu ismin Sasaniler zamanında ortaya çıkıp, yaygınlaştığı zannediliyor.

Peki ya Horasan Erenleri kimlerdir?

Yine TDV’nin İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilgilere göre, Horasan erenleri tabiri tarihi kaynaklarda sık sık geçmektedir. Bu tabir melamet anlayışını benimseyen sufiler için kullanılmıştır.

"OSMANLI'NIN KURULUŞUNDA YER ALDILAR"

M. Fuad Köprülü’nün tespitlerine göre de, Osmanlı Devleti’nin kuruluşu sırasında faaliyet gösterdiği belirtilen dört zümreden biri olan Abdalân-ı Rum’u Horasan erenleri oluşturuyordu. XIV. yüzyıl kaynaklarında da “abdal” veya “baba” lakaplarıyla anılan bu dervişler topluluğu, ilk fetihlere katılarak büyük yararlıklar gösterdiler. Bu dervişler arasında Abdal Musa, Abdal Murat, Kumral Abdal, Geyikli Baba gibi Türkmen babaları bulunuyordu. Horasan bölgesinde yaygın tarikatlar arasında Yeseviyye’nin de ayrı bir önemi bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.