Emrah ÖZCAN

Emrah ÖZCAN

Başkent'te eksik bir şeyler

Başkent'te eksik bir şeyler

Ankara uzun yıllardır kültürel faaliyetlerden uzak kaldı. Elinde bulundurduğu imkânları göz önünde bulundurduğumuzda, diğer şehirlere kıyasla Ankara’da kültürel faaliyetler yıllardır yetersiz durumda idi. Türkiye’nin en kalabalık ikinci şehri ve Başkenti olmasına rağmen yakın geçmişte bu avantajını kullanamadı. Bunda elbet birçok faktör etkiliydi, ama en önemlisi il ve bazı ilçe yönetimlerinin bu konuda eksik olması ve düşünce yapılarının kültürel faaliyetlere karşı olmasıydı.

Başkent’te kültür-sanat ve bilimin aksine yıllardır eğlence sektörüne yatırım yapıldı. Başkenti yönetenler bunu bir maharet olarak bildi ve sadece bu alana yöneldi. Bunun eksikliğini de Başkentli her alanda hissetti.

Şimdi ise Büyükşehir Belediyesi’nin yeni yönetiminin değişmesi ile birlikte birazda olsa bu alanda faaliyetlerde artış olur mu diye kafalarda bir umut ışığı belirdi. Yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş Beypazarı Belediye Başkanlığı döneminde ilçeyi turizme kazandırmasıyla hafızalara yer etmiş birisi. Yönetim tarzı ve anlayışı farklı. Bu yüzden kültürel faaliyetlerin yeni yönetimle artacağı yönünde bir hava var Ankara’da.

Yavaş, Büyükşehirde yaptığı değişikliklerle adından yavaş yavaş söz ettirmeye başladı. İlerde de yapacağı değişikliklerle daha çok söz ettirecek gibi gözüküyor. Mesela, Osmanlıspor’a aktarılan hafriyat gelirlerini kesti. Kaynakların bu gibi lüzümsuz yerlere aktarılmasına karşı çıkıyor. Sonuçta gelirler Ankaralıların cebinden çıkıyor ve onların istediği şekilde harcanması gerekiyor.

Bu gibi lüzümsuz yerlere aktarılan Belediye kaynakları, bir çatı altında toplanarak kültür, sanat ve bilim yolunda özellikle de gençlerin bu alanda aktif rol alması için harcanması gerekiyor.

 Yeni yönetimin kendisine sorması gereken başlıca sorular var?

-Başkent’e yakışır kaç tane büyük kütüphanemiz var?

-Başkent’te ulusal bir müzemiz neden yok?

-Gençler için bir bilim merkezimiz var mı, var ise sayısı yeterli mi?

-Ankara dünya ülkelerinin Başkentleri ile yarışabilir durumda mı?

-Ankara’nın tarihi ve kültürel dokusunun tanıtımı iyi yapılabiliyor mu?

Bu liste uzar gider. Ankara’nın tarihi ve kültürel dokusundan tutun da, mimari yapısına kadar ön plana çıkarılabilecek o kadar çok özelliği var ki, biz kullanamıyoruz. Ankara denilince sadece 9-5 memur şehri, siyaset ve bürokrasinin kalbi olarak biliyoruz. Bu algıyı yeni yönetimle kırabiliriz. Ankara’nın tarihi ve kültürel dokusunu ilk başta bu şehirde yaşayanlara anlatıp öğreterek işe buradan başlayabiliriz. Büyükşehir Belediyesi elindeki imkanları kullanarak yapabildiğini yapmalı, imkanları el vermediği konuda da üst makamlara öncülük etmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR