İbrahim Ethem Ünal

İbrahim Ethem Ünal

Bayramın anlamı

Bayramın anlamı

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Öncelikle tüm İslam aleminin Kurban Bayramı şimdiden mübarek olsun. Kurban bayramı bütün dünyaya huzur barış ve mutluluklar getirsin.
Sözlerime bir bayram klasiği ile başlama istiyorum. Nerede o eski bayramlar... Bu cümlemi neden yazdığımı anlatayım. Maalesef artık bayramların asıl anlamları yavaş yavaş değişiyor. Bayram değince hemen akıllara tatil geliyor. Bayram tatilinin 10 güne çıkarılmasıyla birlikte bu yılda birçok vatandaşımız bavulunu alıp doğruca tatil beldelerine akın etti. 
Bayramın asıl anlamı tatil değildir. Bayramlar bütün aile fertlerinin bir araya geldiği çocukların, yaşlıların hoşnut edildiği, küskünlerin barıştığı çok özel günlerdir. Bayram akrabaları ziyaret etmek, muhtaçlara yardım etmektir. Günümüzün stresli iş hayatında denilebilir ki tatil de mi yapmayalım? Tatil yapalım ancak bayram günlerinde yapmayalım. Bayramda sevdiklerimizle beraber olalım hasret giderelim. Nerede o eski bayramlar dememek için bayramın güzelliklerini hep beraber paylaşalım...
***
Ülkemizde faaliyet gösteren yardım kuruluşları bu yılda Kurban Bayramı'nda dünyanın dört bir tarafında bulunan ihtiyaç sahiplerine hayırseverlerin yardımlarını ileterek onların yüzünü güldürecek. Mazlum coğrafyalardaki ihtiyaç sahibi ailelere ulaşarak onlara bir nebze olsun bayram sevinci yaşatmaya çalışacak. Şimdiden gerçekleştirdikleri kurban kampanyalarıyla yardıma muhtaç insanlara ulaşmamızı sağlayan başta Türk Kızılayı, Türkiye Diyanet Vakfı , İHH İnsani Yardım Vakfı ,Cansuyu Derneği gibi yardım kuruluşlarına yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ederiz.
***
Bayramın acıya dönüşmemesi için trafik kurallarına uyalım. Her sene yaşadığımız acı olayları bu yıl yaşamayalım sürücüler lütfen dikkat. Değerli okurlar İçişleri Bakanlığı trafik kazalarına ilişkin oldukça çarpıcı rakamlar paylaştı. Gelin bu rakamlara hep birlikte göz atalım.
İçişleri Bakanlığı'nca, 10 günlük Kurban Bayramı tatilinin ilk 2 gününde şu ana kadar gerçekleşen kazalarda yüzde 52, ölümlü kazalarda yüzde 74, yaralanmalı kazalarda ise yüzde 54 azalma meydana geldiği bildirildi
Son 9 yılda, 9 gün bayram tatili olan 5 yılın Kurban Bayramı kaza verilerine göre; 2008-2016 yılları arasında bayramın ilk gününde ortalama 318 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 1 güne düşen ortalamada 14 kişi yaşamını yitirirken, 685 kişi yaralandı.
Bu yıl ise 10 günlük bayram tatilinin ilk gününde 252 kaza meydana geldi. Bu kazalarda 7 kişi hayatını kaybederken, 484 kişi de yaralandı. Aynı yıllar arasında bayram tatilinin ikinci gününde, ortalama güne düşen 621 kaza meydana geldi. Bu kazalarda ortalama 31 kişi yaşamını yitirdi. Bu yıl, bayram tatilinin ikinci gününde meydana gelen 48 kazada, 1 kişi yaşamını yitirdi, 96 kişi de yaralandı. Bu yılın kaza oranları, 9 günlük bayram tatili olan 5 yılın kaza oranlarına göre, yüzde 52 azaldı.
Öte yandan İçişleri Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından özellikle ağır vasıta ve otobüs sürücüleri için uyarıda bulunularak, "Bu bayram tatilinin ilk iki gününde ölümlü kazalar geçtiğimiz yıllara göre %74 oranında düştü ama daha dikkat lütfen, özellikle ağır vasıta ve otobüs sürücülerini uyarıyoruz" denildi.
Mutlu, huzurlu iyi bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR