Halil Mert

Halil Mert

Bir Millet düşünün..

Bir Millet düşünün..

Ortaasya’nın doğusundan, Japon Denizi’nden, Çin Ortalarından, İran, Ortadoğu ve Mısır’dan Anadolu’ya, Balkanlar’a.. Karadeniz Kuzeyinden, Moskova’dan, Macar Ovalarına, İtalya’ya kadar gidiyor.

Dağılıyor, toparlanıyor. Bir daha dağılıyor.

Değişik adlarla birçok devlet kuruyor. Bu devletler birbiri ile savaşıyor.

İslam’ın en büyük medeniyetini ve devletlerini kuruyor.

Devlet-i Âli Osman…

Maalesef bu devlet de yok oldu.

Paralelinde İslam Âlemine bakalım. Benzer olaylar. Türk Tarihi İslam Tarihi ile meczolmuş. İslam Ülkeleri birbiri ile savaşıyor. İslam olan Büyük Medeniyet Devletleri birbirini yıkmış.

 

Ya Avrupa?

Bir şekilde Papa kontrol altında tutmuş, tutuyor. Korsanlık, işgal ve yağma faaliyetleri küresel emperyalizme ve Hıristiyanlığın yayılmasına dönüştürülmüş ve birlikte yürütülmüş.

Biz İslamlar bunu yapmamakla övünüyoruz. Çünkü güçlü olduğumuz dönemlerde bir topluluğun İslam olmasına bir sevinmişiz, İslam dışı kalıp cizye, haraç ve fidye vermesine iki sevinmişiz. Tabii tek neden bu değil. Ama Avrupa gibi zenginliğimizi teknoloji ile, bilim ile birleştirip üretime dönüştüremedik. Bunu Avrupanın sömürge üstünlüğü ile açıklayamazsınız. Batının sömürge topraklarının çoğu sizin mülkünüzdü. Ya da sizin etki alanınızdaydı.

 

Mevcut Selefi terörün ve Genel Selefiliğin dedesi Vahhabilik, babası Suud Ailesidir.

Yakın tarih incelendiğinde, Vahhab’ı İngiliz Ajanı Hempher, Suudiler’i İngiliz ajanı Lawrence yetiştirdi. Karşımıza dikti. Hempher Arap çöllerinde bu işleri yaparken biz İstanbul’da Lale Devri vs. karmaşası içindeydik. Sonrasında 2. Abdulhamid Han’ı “Hürriyet!” naraları ile devirip, İttihat ve terakki ile 1. Dünya Savaşı diye yağmalandığımız günlerdi.

 

Bu günlere geldik…

 

Değerlendirmelere bakıyorum…

Ne biz suçluyuz, ne Milletimiz ne de Müslümanlar?..

Kim suçlu? En azından kim ya da kimler hata yaptı?

Dışımızda herkes. Bizim ya da kendimizi ait hissettiğimiz gurup, siyaset, cemaat, tarikat ne ise adı sanı onların dışında herkes…

Böyle mesele çözülür mü?

Asla!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR