Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

BİRYERDEN BAŞLAMALI

BİRYERDEN BAŞLAMALI

 

Esnaf ve sanatkârların geliştirilip güçlendirilmesi, toplumumuzda istikrarın ve toplumsal dengenin sağlanması yönünden son derece yaşamsal bir öneme sahiptir.

 Bu kesimin devletçe uygulanacak politikalarla desteklenip geliştirilmesi konusu günümüzde tartışılamaz bir gereklilik olarak kabul edilmektedir.

Bugün tartışılan artık esnaf ve küçük sanatkâr kesiminin desteklenip desteklenmeyeceği değil nasıl ve hangi politikalarla desteklenmesi gerekliliğidir.

Küçük sanatkârlarımızın geleneksel çalışma alışkanlıklarından ve yönetim biçimlerinden vazgeçerek, yeni teknolojilere yönelik yapılanma sürecine girmek durumundadırlar. Dünyada böylesine hızlı değişim ve gelişmeler yaşanırken esnaf ve sanatkâr kesiminin bu gelişim ve değişim dışında kalması kuşkusuz düşünülemez.

Büyük ölçüde devlet desteğinden yoksun, sadece kendi alın teriyle bir şeyler üretmeye çalışan esnaf ve sanatkârımızın geri kalmış teknolojilerini ve meslek eğitim düzeylerini en kısa sürede geliştiremedikleri takdirde yok olmaya mahkûm olacaklardır.

Esnafın sorunları,  İşyeri kiralarından tutun da emeklilik işlemlerine varıncaya kadar pek çok konu esnafın önünde set olarak ilerlemesini ve gelişmesini engellemektedir.

Bağ kur primlerini uzun süre ödeyememiş, bu nedenle de yıllarca sağlık hizmetlerinden hiç yararlanmamış, gerektiğinde tedavi masraflarını ve ilaç paralarını cebinden ödemiş kimselerin borçlarını öderken sağlık primlerinin de alınması gibi.

Esnaf sıkıntılı ama bir o kadar da bilinçlidir. Bu konuda bu güne kadar yapılan çalışmalar boşa gitmemiş ve esnaf bilinci oluşmuştur. Dileğimiz bu bilincin yeterli ve doyurucu seviyeye gelmesidir.

Ancak esnafımıza da birkaç kelime de etmeden geçemeyeceğim.

Kar hadlerinizi bir gözden geçiriniz. Ucuz alınız ki ucuz satabilesiniz. Az ve peşin alınız ki rekabet edebilesiniz. Kıran kırana bir rekabet ve çalışma sistemi oturdu. Buna ayak uyduran ayakta kalabilir. Yoksa dizlerinin mecali kesilir. Kalite denilen bir kavram var. Artık toplum kaliteli ürün ve hizmetleri özlemektedir.

Yüzünüz bal satsın. Sirke suratlı esnafı olmamalı. Zaten o kadar az ki bu tipler ayıklayın aranızdan, ya da onları da eğitin. Kaliteliyi en kaliteliyi üretin, En kaliteli hizmeti verin, mesleğinizi en iyi şekilde öğrenip en iyi şekilde icra edin ki huzurlu olasınız. Göreceksiniz asla karşılıksız kalmaz bu tavrınız.

Rekabete karşı durmak fırtınaya meydan okuyan sivrisinek olmaya benzer. Birleşin. Gücünüzü sermayenizi, bilginizi birleşin ve paylaşmayı öğrenin. Bir dal kırılır bir demet dal ise gövdeden daha sağlam ve güçlü olur. Tek vergi, tek dükkân, tek hedef sizi her zaman daha başarılı ve daha az maliyetli kılar. 

Özetlemek gerekirse; esnaf ve sanatkârımızın devletçe desteklenmesinde selektif politikalar uygulanmalı, teknolojik düzeyi yeterli üretim yapan küçük sanatkârlar ile değişen dünya koşullarında toplumsal işlevini koruyan esnaf kesimine, teknoloji, eğitim ve finansman desteği verilmelidir. Bu desteğin yanı sıra, üretim ve hizmetlerin uluslar arası standartlarda yapılması mutlaka sağlanmalı, bu amaçla meslek standartları mutlaka zorunlu uygulamaya konulmalıdır. 15.12.2015

                                                                                                                                                                                                                                                       

                                                                                                                          HÜSEYİN TAKLACI

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR