Şule Nallı

Şule Nallı

Çocuklarda Teknoloji Kullanımı

Çocuklarda Teknoloji Kullanımı

Bilgisayar, internet, video oyunları ve mobil cihazların aşırı kullanımı sonucunda kişinin, teknolojinin zararlı etkileriyle karşılaştığı bir çeşit dürtü kontrol bozukluğudur.

Teknolojinin aşırı kullanımı duygusal işlem, dikkat ve karar vermeyi bağlayan beyin sistemlerine zarar vermektedir. Yeni bir çalışma, akıllı telefon, tabletler ve diğer cihazların kullanımının artmasıyla kaygı, şiddetli depresyon, intihar girişimleri ve intiharı ilişkilendirmektedir.

Amacına yönelik kullanım sağlanırsa çok faydalı, en büyük veri ağıdır. Anında bulunan veriler, iletişimi en hızlı haliyle sağlama veri gönderip almada en iyi teknolojidir. Fakat yetişkinlerde de olduğu gibi küçücük çocuklarda bile teknoloji çok yanlış bir şekilde kullanıldığından büyük zararlar vermektedir. Okul öncesi çocuklarda tamda gelişimlerinin en önemli zamanlarında her çocuğun eline bir telefon verilip zamanlarının en büyük kısmını bununla geçirmeleri kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle çocuklarda en büyük sorun olan davranış bozuklukları, sosyal ortamda duramama, çocuk oyunlarını tanımama, iletişim sorunu vs. gibi durumlar ortaya çıkmıştır.

Peki neler yapmalıyız?

Çocuklarınızı arkadaşları ile doğal yollardan görüşmeleri için yönlendirin, akran grupları içerisinde sosyalleşmesini sağlayın.

Çocuklarınızı yetenek ve ilgi alanlarına uygun spor dallarına yönlendirin.

Çocuğunuzun arkadaşlık ilişkilerini destekleyin, onları bir araya getirecek aktivite planlayın.

Çocuğunuzun bilgisayar kullanımını kontrol edin ve sanal ortamdaki arkadaşlarını tanıyın.

Bilgisayarlarınızda güvenli internet uygulamalarının olmasına özen gösterin.

Öğrencileri teknolojiden soyutlamak yerine, onları çağın teknolojisine ayak uyduran ve teknolojik cihazlara ilgilerini teknolojinin onlara kazandıracağı faydalı bilgilere ulaşmaları için kullanmaları konusunda onları yönlendirmek, tüm eğitim kurumlarının misyonu arasında yer alması uygun olacaktır. Bu bağlamda Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim kurumlarında eğitim teknolojilerini destekleyen cihazların artırılması ve öğretmenlere eğitim teknolojileri seminerlerinin verilmesi önerilebilir. Okulların teknolojinin kullanılması konusunda uyulması gereken kuralların gerekçelerini öğrencilere göstermek ve bu gerekçelerden yola çıkarak kuralların ortaya konulma mantığını öğrencilere benimsetmek etkili olacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR