Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022 yılı dış ticaret rakamlarının açıklandığı toplantıda, “Küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dış ticaret rakamının rekor seviyede olduğunu belirterek, “Küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam cumhuriyet tarihimizin rekorudur. 208 bin metrekaresi açık ve 225 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, büyüklüğü toplam 433 bin metrekareye ulaşacak bir fuar alanının yapımına başladık. Atatürk Havalimanı'nın yanında, bu fuar merkezini gerçekleştirmiş olacağız" şeklinde konuştu.

“İHRACAT BÜYÜMEYE 5,3 PUANLIK KATKI YAPTI”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ihracatın tek başına büyüme oranına 5,3 puanlık katkı yaptığına dikkat çekerek, “Sadece 2021 yılında yüzde 11,4 oranında büyüyerek son 50 yılın en iyi seviyesini yakaladık. İhracat tek başına bu tarihi büyüme oranına 5,3 puanlık katkı yaptı. Ülkemizin küresel ihracattan aldığı pay ilk kez yüzde 1'in üzerine çıktı. Geçtiğimiz yıl da istikrarlı büyümemizi sürdürdük. Gelişmiş ülkeler dâhil dünyanın derin sancılarla kıvrandığı bir dönemde 2022'nin ilk üç çeyreğinde yüzde 6,2'lik bir büyüme kaydettik.. Bu büyümenin de yarısından fazlası mal ve hizmet ihracatından geldi. İhracatımız üreten ekonomimizin itici gücü olmaya devam ediyor. 2022 yılı birinci çeyreğine kıyasla, 2022 yılı üçüncü çeyreğinde Türkiye ekonomisi 3.5 milyon ilave istihdama kavuştu. Yakaladığımız istihdam seviyesine, sanayi sektörünün katkısı 1 milyonu geçti. Bu rakamlar, üretim ve ihracattaki güçlü performansın ekonomimize ne derece olumlu yansıdığına işaret ediyor. Dünyanın ciddi siyasi ve ekonomik sıkıntılarla boğuştuğu bir dönemde yatırımları kesintisiz sürdürmek, istihdamı 31 buçuk milyona çıkarmak, üretimde söz sahibi olmak, artan belirsizliklere rağmen ihracatı yükselterek devam ettirmek, katma değer ve marka oluşturmak, ülke ekonomisine katkı sağlamak. Tüm bu işleri başarmak öyle kolay değildir" ifadelerini kullandı.

2023-ocak-aa-29894355.jpg

254,2 MİLYAR DOLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ihracat rakamının rekor kırdığına değinerek, “İhracatımızın her ay rekor üstüne rekor kırarak, bugünlere gelişini hep birlikte adım adım takip ettik. Şimdi burada büyük bir gurur ve memnuniyetle ifade etmek isterim ki, küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakam Cumhuriyet tarihimizin rekorudur. Bu ihracat rakamının ülkemize, milletimize, ekonomimize hayırlı olmasını diliyorum. Bu başarıya ulaşılmasında emeği geçen, işçisinden, mühendisine, üreticisinden pazarlamacısına, lojistikçisinden dağıtıcısına kadar her kademedeki ihracatçılarımızı canı gönülden şahsım, milletim adına tebrik ediyorum. Bundan sonra hedefimiz Türkiye'nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesi arasındaki yerini almasını sağlamaktır. Bu hedefe ulaşana kadar çalışmayı sürdüreceğiz" diye konuştu.

2023-ocak-aa-29894672.jpg

7 KAT ARTTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ihracatın 7 kat arttığına dikkat çekerek, “Bundan 20 yıl önce yola çıktığımızda 36 milyar dolar olarak devraldığımız ihracatımızı hamdolsun tam 7 kat artırdık. Aylık ortalama 3 milyar dolar ihracattan, 21 milyar doların üzerinde ihracata çıktık. Ülkemizde 2022 yılında 33 bin 523 firmamız ihracat yaparken, geçen sene bu sayı 111 bini geride bıraktı. Daha da önemlisi 2022 yılı Ocak-Kasım dönemi itibariyle, ihracat ailemize katılan yeni firma sayımız 9 bin 700'ü aştı. Aynı dönemde bir milyar doların üzerinde ihracat yapan il sayımız beşten yirmi dörde yükseldi. Artık ülkemizde ihracat yapmayan hiçbir ilimiz kalmadı. En önemli ticari ortağımız Avrupa Birliği'ne olan ihracatımızın yüzde 12 oranında artış kaydetmesi ayrıca önemlidir. Geçtiğimiz yıl Avrupa Birliği'ne verdiğimiz dış ticaret fazlası net 10 milyar doların üzerine çıktı. Bunun yanında ihracatımız, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine yüzde 19,3 Kuzey Amerika ülkelerine yüzde 17,1. Avrupa Birliği dışı- Avrupa ülkelerine yüzde 16, Kuzey Afrika bölgesine yüzde 9,8 oranında arttı. İhracatımızda kendi paramızı giderek etkin şekilde kullanmaya başladık. Ey gayri milliler, burayı iyi dinleyin. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197'yi buldu" ifadelerini kullandı.

2023-ocak-aa-29894668.jpg

ŞEHRE YAKIŞAN BİR FUAR ALANI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yükseköğretim ve özel öğretim kurumlarının eğitim ihracatı pazarına girişiyle markalaşma sürecini yakından takip ettiğini belirterek, “Kurumlarımız arasında tesis edilen işbirliği sayesinde uluslararası öğrencilerden elde edilen hizmet ihracatı gelirimizi inşallah bu yıl 2 milyar dolara çıkaracağız. Ülkemizin fuarcılıkta marka haline gelmesi ve lider ülkelerden biri olması amacıyla İstanbul'a şehrimize yakışan bir fuar alanı kazandırma sözü vermiştik. Hemen kolları sıvayarak 208 bin metrekaresi açık ve 225 bin metrekaresi kapalı olmak üzere, büyüklüğü toplam 433 bin metrekareye ulaşacak bir fuar alanın yapımına başladık. Türkiye İhracatçılar Meclisimizin de yönetiminde yer alacağı yeni bir yapılanmayla, ülkemizin uluslararası fuarcılık hizmetlerindeki rekabet gücünü arttırmakta kararlıyız. Dünyanın hizmet ihracatında önde gelen her ülkesi gibi Türkiye'de de lojistik ve taşımacılık sektörü ekonomiye önemli katkı sağlıyor. Burada fuar nerede olacak diye merak edenleriniz de olabilir. Atatürk Havalimanı'nın yanında, bu fuar merkezini böylece gerçekleştirmiş olacağız. İstanbul'un bir ucundan bir diğer ucuna gitmek gibi bir sıkıntının içinde olmayacağız. Şehrin merkezinde böyle bir fuara kavuşmuş olacağız. İstanbul’umuza, ülkemize hayırlı olsun inşallah" şeklinde konuştu.

www.gazeteilksayfa.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.