Selçuk  YILDIRIM

Selçuk YILDIRIM

Değişen piyasalar

Değişen piyasalar

Değerli okurlar bu hafta sizlerle paylaşmak istediğim konu yaklaşık on yıl öne kullanılmaya başlayan, mevcut para birimlerinin yerini alması henüz mümkün olmasa dahi değeri her geçen gün artan Bitcoin’den bahsetmek istiyorum.
Konuya Bitcoin’i daha iyi tanıyarak başlayalım. Sanal, dijital para birimi diye adlandırabildiğimiz Bitcoin 10 yıl önce Satoshi Nakamato takma adını kullanan Craig Wright tarafından ortaya çıkartılmıştır. Ayrıca Bitcoin herhangi bir merkez bankası, resmi kuruluş, ile ilişiği olmayan, ancak ülkelerin para birimleriyle alınıp satılabilen, üçüncü bir aracı kurumuna gerek kalmadan transferi yapılabilen bir tür dijital para birimidir deneysel olarak başlayan çalışma şimdilerde döviz kurlarıyla yarışır duruma gelmiştir.

Bitcoin Nasıl Üretilir?

Bitcoin üretim işine madencilik deniyor. Bitcoin çıkartmak, yani madencilik yaparak bir miktar Bitcoin elde etmek mümkün, fakat madenciliğin tek amacı Bitcoin üretmek değil. Madencilik, belirli bir sisteme dahil olup o sistemdeki bütün kişilerle entegre ve senkronize olarak hem para üretmek hem de sistem ağını güvenli bir şekilde koruma işlemidir. 

Bitcoin madenciliği için üst seviye bilgisayar sistemine sahip olmanız gerekmektedir. Tabi burada esas işi yapan CPU yani işlemciler ve GPU’lar ekran kartlarıdır. Yani bilgisayarınızın ekran kartı ne kadar kuvvetliyse Bitcoin madenciliğindeki başarımınız o derece artacaktır. Ayrıca sadece bu iş için özel olarak üretilmiş sistemleri de satın alabilirsiniz. Tabi ki salt olarak iyi sisteme sahip bilgisayarınızın olması da Bitcoin üretebileceğiniz anlamına gelmez. Bunun sebebi ise coinleri üretmek için özel arayüzler kullanmak gerekli. Yine ek olarak ilave edelim 0.0001 Bitcoin için bile saatlerce bilgisayar başında olmanız gerekli. Yani kullanacağınız elektrik üreteceğiniz Bitcoin’den daha fazla paraya mal olabilir. Ayrıca bu sistemlere sahip değil ve bu konunun acemisi iseniz sizin için tasarlanmış madencilik havuzlarında diğer acemi kullanıcılarla sanal alemde bir araya gelip bir güç birliği yaparak Bitcoin üretmeniz de mümkün.

Sadece 21 milyon Bitcoin Üretilebilir

Bitcoin madenciliği her gün biraz daha da zorlaşmaktadır. Bunun sebebi dünyanın dört bir tarafından madenciliğe giren yeni kullanıcıların daha güçlü bilgisayarlarla sisteme dahil olmasıdır. Sistem kısa sürede çok sayıda Bitcoin sürülmesini yavaşlatmak için kendi içinde otomatik olarak zorluk seviyesini ayarlamakta ve her gün zorluk seviyesini artırmaktadır. Sistem 21 milyon Bitcoin dolaşıma çıkıncaya kadar çıkarma izni vermek üzerine ayarlanmıştır. Ayrıca Bitcoin’in değeri arz talep dengesine göre belirleniyor.

Nasıl ve nerelerde kullanılır

Bu paraları kullanmak için ilk olarak sanal bir cüzdan sahibi olmanız gereklidir. Bu sanal cüzdanınızı cep telefonunuzda, bilgisayarınızda oluşturabileceğiniz gibi internet üzerinde bulunan web servislerinden de yararlanabilirsiniz. Satın aldığınız ya da çıkarttığınız Bitcoinleri internet üzerinden harcayabilir, alış veriş yapabilirsiniz. Yalnız şunu da belirtelim şuan bu paralar genel olarak illegal oluşumlar tarafından daha sıklıkla kullanılmakta. Şuan bu paranın kullanımı herhangi bir yasal işlem görmemektedir lakin yakın zamanda bu durum değişebilir.
Büyükler Düzenleme İstiyor
Bitcoin ve bunun gibi diğer sanal para birimlerinin kullanımının artmasıyla büyük ekonomili devletler, her gün daha da genişleyen sanal para piyasalarını düzenlemek istiyor. Çin, geçtiğimiz aylarda sanal para birimlerinin ilk halka arzında para toplamayı yasakladı. Şimdilerde de yeni düzenlemeler getirerek Bitcoin gibi sanal para piyasasında alım satım işlemlerini denetlemeyi planlıyor.

Yaklaşık 6 milyon kullanıcısı var

Bugün dünya genelinde yaklaşık 6 milyon insanın Bitcoin kullandığının tahmin edilmekte. Gtitiği geldiği, nasıl ve nerlerde harcandığı belli olmayan ve sayısal olarak 21 milyon basılacağı söylense dahi reel para olarak değeri milyar dolarla ölçülen bir miktar kontrolsüz şekilde rahatlıkla el değiştirebilmekte. Güvenilirliği şu sıralar tartışmalı. Nede olsa halen deneme olarak nitelendirilmekte.

Borsalara girişi şimdilik engellenmekte

Geçenlerde ABD borsasından yapılan açıklamada Bitcoin’in borsaya girişine izin verilmedi. Ne kadar süre daha izin verilmez bu henüz muğlak. Ayrıca  Bitcoin'i hedef alan JP Morgan Chase CEO'su Dimon "Eğer bir JP Morgan çalışanı Bitcoin’le işlem yapıyorsa anında kovarım" dedi ve Bitcoin'i dolandırıcılık olarak niteledi. Bu sebeple Bitcoin’in arzında meydana gelen düşüşle değeri de bir hayli düştü ve 3 Bin 600 dolardan satılmaya başlandı lakin bu açıklamalardan önce 2017 yılı içinde yüzde 350 değer kazandı ve 9 Eylül tarihinde 4 bin 800 dolara alıcı buluyordu. Evet okuduğunuz rakamlar sizi şaşırtmasın 1 Bitcoin = 3 Bin 900 dolar yani 1 Bitcoin = 13 Bin TL ediyor şu sıralar.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR