Serhan Yetkinşekerci

Serhan Yetkinşekerci

Adım adım intihara gidiyorlar

Adım adım intihara gidiyorlar

Furkan Şen, 14 yaşında bir gurbetçi…
Almanya’da yaşıyordu ailesiyle.
Sözde bir bilgisayar oyunu, hayatına mal oldu…
Bir diğer gencimiz de Evrim Mertin. 24 yaşında, Gazi Üniversitesi öğrencisi… O da ‘Mavi Balina’ adlı oyunu oynamaya başladı. Oyun oynadığı süreçte davranışlarının değiştiği gözlenen Evrim de 5 Ağustos’ta intihar etti.
Evrim’in ailesi, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturmayı başlattı. Ailenin avukatı Mehtap Demirhan suç dilekçesinde, ‘‘Yurtdışında yasaklanan ‘Mavi Balina’ veya ‘Blue Whale’ olarak adlandırılan oyun, oyuncularını intihara sürükleyen bir oyun olup, Mertin’in intihar olayından sonra müvekkiller tarafından yapılan bazı araştırmalar ile Mertin’in son zamanlarındaki hal ve hareketlerinin bu oyunlar sonucu oluştuğunu göstermektedir. Öyle ki bu oyun 50 günlük bir oyun olup, oyunculardan derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, verilen süre boyunca kimse ile görüşmemesi, vücuda zarar verici şeyler yapılması gibi şeyler istenilmekte ve en son gün ise intihar edilmesi istenilmektedir. Oyun yöneticisi oyuncudan, bu görevlerin yapıldığının ispat edilmesini istemekte ve bu nedenle bilgisayar kamerası kullanılmaktadır. Evrim Mertin’in bacaklarında jiletle oluşturulmuş kesikler mevcuttur. Boynunda iple sıkılmış gibi iz bırakmış kızarıklık oluşmuştur” ifadeleri yer aldı
Daha önce de intihara sürüklediği gerekçesiyle hakkında soruşturma açılan ‘Mavi Balina’ adlı oyun kisvesi altında bir tuzağa kurban gitti gençlerimiz.
Furkan ve Evrim de son kurbanlar oldu.
Nasıl oluyor da gencecik insanlar, canına kıyabilecek noktaya geliyor?

NASIL BU NOKTAYA GELİYOR?

Sorunun cevabını arayan uzmanlar bir sosyal medya oyunun, çocukları intihara sürükleyebilme konusundaki ‘becerisine’ dikkat çekiyor.
Psikolog Erdinç Üstündağ, ‘‘Ergenlik dönemindeki birey, eğer herhangi bir gruba ait değilse ya da arkadaş ilişkisi kurmada sorun yaşıyorsa, yaşantısının bu bölümünde kendini en rahat ifade edebileceği, kimsenin onun gerçek kimliğini bilmediği bir sanal dünyada, istediğini yapma eğilimi içine giriyor. Bu tür oyunlar sayesinde varlığını göstermeye ve değerli olma duygusunu tatmin etmeye çalışıyor. Aileler çocuklarının oynadığı, girdiği siteleri mutlaka takip etmeli. Kahraman olmaya çalışan çocuk intihar ediyor”

YİNE Mİ BLACK MIRROR!

Haberleri okuduğumda ilk aklıma gelen, Black Mirror (Kara Ayna) dizisi olmuştu. Geçtğimiz Aralık’ta yayına giren 3. Sezonda yayınlanan, ‘Shut up and dance’ (Sus ve dans et) adlı bölümde Furkan’ın hikâyesine benzer bir hikâye ile karşılaşmıştık. 
Dizide, 14 yaşındaki Kenny web kamerasından gizli görüntülerini çeken hacker’ların şantajına maruz kalıyor. Peşi sıra gelen talimatları yerine getiren Kenny’e sırayla türlü türlü suç işletiliyor. Önce silahlı bir banka soygunu gerçekleştiriyor çocuk. Ardından kendisi gibi şantaja maruz kalan bir adamla ormana parayı bırakmak üzere gidiyor ve burada gelen son talimat, ikilinin kavga etmesi. Sadece biri hayatta kalacak ve sırrı ifşa olmayacak.
Koca adam ve bir çocuk… Ölümüne kavga ediyorlar. Çocuk adamı öldürüyor. Tüm talimatları yerine getirmenin ve ölümden kurtulmanın biraz rahatlığı biraz da pişmanlığıyla ormandan ayrılırken, polisler gelip Kenny’i yakalıyor. Çünkü şantajcılar, tüm talimatları izlemesine rağmen Kenny’i hem ihbar hem de ifşa etmiştir.
Tabi, Black Mirror her ne kadar yaşadığımız hayatların ve ulaşacağımız noktanın acı gerçeklerini tokat gibi yüzümüze indirse de, dizidir nihayetinde. Furkan ve Evrim’im durumu ise tamamen gerçek. Vaziyet ürpertiyor…
Bir musibet bin nasihatten evladır derler. Furkan ve Evrim’in sonu da ders olmalı. 10 Mart 2017 tarihli yazımda, (https://www.gazeteilksayfa.com/ivedilikle-izleyiniz-black-mirror-2055yy.htm)  yine bu köşeden dile getirmiştim. İvedilikle izlemeli bu diziyi.
Tıpa tıp, acı ve biraz da fazla gerçek olan, insanı ürperten bir hadiseler silsilesine şahitlik ediyoruz bu dizide.

6 AYDA 130 ŞÜPHELİ İNTİHAR

Dönelim sözde oyunumuza… Dilekçede belirtildiği gibi ‘Mavi Balina’ denen illet 50 gün boyunca giderek korkunç bir hal alan 50 görevden oluşuyor. Bazı görevlerde kendinizi sakatlamanız isteniyor.
Görevleri yerine getiremeyen, oyunu bitiremeyen kullanıcılara, ‘Öl, nasıl olsa yeniden doğacaksın’ düşüncesi zerk ediliyor.
Gerek ABD, gerekse Almanya, Fransa, İngiltere’de ebeveynlere yönelik uyarılar başladı. Zira bu ‘oyunun’ geçtiğimiz Mart ayında Rusya’da bir kızın intiharına daha sebep olduğu kanıtlandı. O günden bugüne, 6 ayda gerçekleşen 130 intihar vakasında yine bu ‘oyundan’ şüphe ediliyor.
Dikkat edin ahali, çocuklarımızı bir de oyun terörüne kurban vermeyelim.
 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR