Elimizde duran tespihler sadece tespih değil aynı zamanda sağlık merkezi

Elimizde duran tespihler sadece tespih değil aynı zamanda sağlık merkezi

Kimi insanın vazgeçilmezi, kimi insan için ise bir aksesuar olan tespih, Anadolu kültürünü yansıtmasının yanı sıra aynı zamanda sağlık saçıyor.

Anadolu kültürünün nadide bir parçası olan tespih, İslam dininde de önemli bir yere sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Tespih, özünde tüm eksikliklerden münezzeh olan Allah’ı zikretmek için kullanılan bir araç olma özelliği taşıyor. Ancak zamanla Türk-İslam kültürü ile birlikte bir takı haline dönüştü. Geçmiş yıllarda bazı kesimlerce hor görüldüğünü ifade eden Muhammet Gökoğlu, tespihin belirlenen bilimsel özellikleri ile birlikte günümüzde inanılmaz kitlelere hitap ettiğinin altını çizdi.

bedirhan-sahin-ve-tesbihci-001.jpg

Gökoğlu, “Tespih artık herkeste aksesuar olmaya başladı. Aynı zamanda sağlık açısından da kullanılmaya başlandı. Tespih, önceleri farklı yorumlanıyordu. Tabiri caizse hor görülüyordu. Ancak şu an herkeste bir tespih merakı ve koleksiyonu var” diye konuştu.

tesbih-1.jpg

“TESPİHTEN ANLAMAK TECRÜBE İŞİDİR”

İnsanlar tespihi bazen takı olarak, bazen dini anlamda bazense sağlık için kullanmaya başladı. Ancak her tespih sanıldığı kadar orijinal olmayabiliyor. Tespihlerin bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarından yararlanılabilmesi için gerçekliğine dikkat çeken Gökoğlu, “Herkes tarafından bilinen bir şey vardır: İşte, iki el arasında sürtünce şöyledir, ya da yakınca şöyledir gibi… Ancak bunu çok nadir bir şekilde kullanabilirsiniz. Tespihin asıl meselesi tecrübedir.

tesbih-2-001.jpg

Tespih günümüzde tamamen aksesuar olarak kullanılıyor. Ayrıca tespih, insanın elinde bir meşguliyet aracıdır. Örneğin; son zamanlarda sigarayı bırakmak isteyen insanların kullandığı bir şeydir. Aynı zamanda son yıllarda el tiki olanların da kullandığı bir araç olma özelliği taşımaya başladı. Tespihin bu ve bunlar gibi pek çok sağlık özelliği var. Ancak o konuda tespihin hakiki olmasına özen gösterilmesi gerekir. O da tecrübe işidir. Tespihin tespih olduğunu, nasıl bir ürün olduğunu, kaliteli mi kalitesiz mi olduğunu anlamak tamamen tecrübe işidir. İnsan şu şekilde anlar, şöyle anlar diyemem. Eğer bu alanda insanın merakı varsa ve tecrübesi varsa tespihin nasıl bir şey olduğunu anlayabilir bir insan” ifadelerini kullandı.

tesbih-3.jpg

TESPİHİN SAĞLIĞA FAYDASI: OSMANLI ve DAMLA KEHRİBAR

Tespihin kullanılan pek çok özelliğinin dışında sağlık alanında da önemli bir yerinin olduğunu söyleyen Muhammet Gökoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda günümüzdeki en çok kıymetli olan, en pahalı tespih, Osmanlı Kehribarı dediğimiz, eski bir malzemeden üretilen tespihtir. Osmanlı Kehribarının, vücudu dinlendirici ve stres seviyesini düşürücü bir etki yarattığı bilinir.

tesbih-4-001.jpg

En doğal tespih ise Damla Kehribardır. Damla kehribar, tamamen doğaldır. Gerçek çam ağacının reçinesinden oluşan bir malzemeden yapılır. Damla kehribar ise adeta bin bir derde devadır. Bilinen şekliyle, yani bilimsel bir şekilde kanıtlanan olayı ile tiroit, guatr, baş ağrısı, uyku sorunu, özellikle de yeni doğmuş çocuklarda ağız salyası giderilmesinde çok sık kullanılan bir doğal taş çeşididir.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.