'Güneşe Hasret Bedenler'e sıcacık hizmet

'Güneşe Hasret Bedenler'e sıcacık hizmet

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Hastanesi hayata geçirdiği ‘Güneşe Hasret Bedenler’ projesi ile ilçedeki yatağa bağımlı hastaları, belli periyotlarla açık havaya çıkararak, güneşle buluşturuyor.

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi tarafından, evde sağlık hizmeti gören yatağa bağımlı hastaların kendilerini ruhsal ve fiziksel olarak daha iyi hissedebilmeleri için örnek bir proje hayata sokuldu. ‘Güneşe Hasret Bedenler’ isimli bir proje kapsamında Etimesgut sınırlarındaki yatağa bağımlı hastalar, hafta içi her gün 112 Acil Servis ambulanslarıyla evlerinden alınıp hastane bahçesinde özel olarak hazırlanan alanda gün boyu doyasıya vakit geçiriyor.  Hastalığından dolayı yıllardır dışarıya çıkamadığı için temiz bir havaya, sıcacık bir güneşe ve bir dost ortamına hasret evde sağlık hizmeti gören hastalar, bu sayede yıllar sonra güzel bir vakit geçiriyor.  

GENİŞ KATILIMLA HAYATA SOKULDU

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi bahçesinde önceki gün başlatılan projenin açılışına Etimesgut Kaymakamı Fuat Gürel, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürü Op. Dr. Orhan Koç, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Ertuğrul Ünkoç ile Dr. Bahattin İlter, Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Osman Acar, Etimesgut Ağız ve Diş Sağlığı Başhekimi Dt. Cimşit Demir, Ankara 112 Acil Başhekimi Uzm. Dr. Burak Bekgöz, Türkiye Evde Sağlık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Karagöz, Evde Sağlık Hizmetleri Koordinatörü Uzm. Dr. Özlem Köseoğlu, hastane yöneticileri, Etimesgut’ta görevli idari ve mülki amirler, muhtarlar, hastane çalışanları, hasta ve hasta yakınları katıldı. 

HASTA VE HASTA YAKINLARINA MORAL

Açılış töreninde konuşan Hastane Başhekimi Op. Dr. Osman Acar, hasta ve hasta yakınlarının kendilerini ruhsal ve fiziksel olarak daha iyi hissedecekleri güzel bir projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Projenin detaylarıyla ilgili bilgi veren Acar, “Evde sağlık hizmetlerinden faydalanan 2 bin hastamız 3 ekip tarafından takip ediliyor. 

DEVLETİN ŞEFKAT ELİ

Hasta ve yakınlarını bir gün boyunca hastane bahçesinde özel olarak düzenlenen alana getiriyoruz. Hastaların ihtiyaçlarına göre manevi destek, psikolojik ve sosyal destek veriyoruz. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği ikram ediyoruz. Uygun olan hastalarımız, hastanenin bahçesindeki yürüme alanında gezdiriliyor. Müzik eşliğinde temiz hava ve doğa ile iç içe bir ortamda hastalarımızın memnuniyetini en üst seviyede tutuyoruz. Yıllarca dışarı çıkamayan hastalar temiz hava ve doğa ile buluşturuyoruz. Moral ve motivasyon vererek 112 ile evlerinden alınıp tekrar evlerine bıraktırıyoruz. Devletimiz onları unutmadı. Hastalarımıza devletimizin şefkat elini uzatarak onları yaşama ve hayata bağlamayı hedefliyoruz. Unutuldukları ve terk edildikleri hissini ortadan kaldırarak, onların yanında olduğumuzu hissettirmek istiyoruz ”dedi. 

PROJEYE ÖVGÜ 

Etimesgut İlçe Kaymakamı Fuat Gürel ise “Evde sağlık hizmeti alan hastalarımıza sağlık hizmetlerinin yanında sosyal destek vermeleri beni çok mutlu etti. Bu projeyi çok önemsiyorum. Ben de birçok hasta ziyaretlerinde bulunuyorum. İhtiyaçları yerinde görme fırsatım oldu. Bu proje hasta ve yakınlarının ihtiyaçlarını giderecek güzel bir proje. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi. 

15 YIL SONRA GÜNEŞLE HASRET GİDERDİ

‘Güneşe Hasret Bedenler’ projesinden faydalanan hastalar bu örnek projeden bir hayli memnun. Projeden faydalanan isimlerden bir tanesi de yaklaşık 15 yıldır yatağa bağımlı olan ve konuşma yetisini kaybeden Aslı Açıkgöz. Aslı Açıkgöz’ün ablası Fatma Açıkgöz projeden bir hayli memnun olduklarını belirterek, kardeşinin temiz havada yüzünün gülmeye başladığını ve enerjik olduğunu söyledi. Abla Açıkgöz, “Kardeşim yıllardır hastane haricinde evden çıkamıyordu. Bu proje ile temiz hava alma fırsatı yakaladı. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Bu proje dışarıya hasret kalan evde bakım hastaları için çok güzel oldu. Onların güzel bir gün geçirmelerini sağlıyor” diye konuştu.

DUYUNCA ÇOK HEYECANLANDIM

5 yıldır yatağa bakımlı olan Serdar Çağlar ise “Böyle bir projenin olduğunu görünce çok heyecanlandım. Hastane dışında evden çıkamıyordum. Uzun sürenin ardından şimdi açık havada olmak bana ve eşime çok iyi geldi. Burada temiz bir hava alıyoruz, güneşten istifade ediyoruz, güzel vakit geçiriyoruz.  Bu projede emeği olanlara çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

ÇOCUKLARIMIN ELİNDEN TUTUP ÇARŞIDA GEZEMEDİM

Şeker hastalığından dolayı 30 önce ayakları kesilen ve tekerlekli sandalyeye mahkum olan Maşuk Demirbaş, “2 çocuğum var onların elinden tutup çarşıda gezemiyorum. Dışarıya çıkamıyorum. Bu proje ile birlikte ağaçların içinde temiz bir hava alıyorum, güzel bir vakit geçiriyorum. Buradaki faaliyetlerle tüm sıkıntılarımı unutuyorum” dedi.   

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.