İhtiyacınız kadar kullanın

İhtiyacınız kadar kullanın

Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Fırat Çukurçayır, “Kaynaklar azalıyor, nüfus artıyor tasarruf bu yüzden su tasarrufu çok önemli’’ dedi.

Meteoroloji Mühendisileri Odası’ndan Fırat Çukurçayır Ankara’da yaşanan ve yaşanabilecek kuraklık üzerine gazetemize değerlendirmelerde bulundu. Önümüzdeki aylarda yağışların normal gitmesi halinde Ankara’nın yazın su sıkıntısı kalmayacağını bildiren Çukurçayır yapım aşamasında olan Gerede suyunun da bağlanmasından sonra Başkentin su sorunu kalmayacağını söyledi. Çukutçayır, yine de vatandaşların tasarruf konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. 

KAYNAK AYNI NÜFUS ARTTI

dsc_0841.jpg

Nüfusun sürekli olarak arttığını fakat kaynakların aynı ve hatta azaldığını söyleyen Fırat Çukurçayır Başkent hakkında şu bilgileri aktardı:
“Bu saatden sonra yağışlar normal gitse bile eski doluluk oranlarımızı yakalamamız çok zor. Kurak bir dönem geçiriyoruz bir önceki yıllara nazaran yüzde15 azalma var. Önümüzdeki aylarda ortalama yağışları alırsak %20 lerin üzerine çıkarız fakat öyle yüzde100 lere ulaştık önümüzdeki yaz ayınıda kurtardık dememiz kolay değil. Ankara’nın şansı Kızılırmak suyunu getirmesidir. Bunun için aylık 25 milyon lira da elektirik parası ödeniyor dendi.  Aslında bizim sorunumuz şu ki hep yağışlara tabiyiz yağış olursaya göre hep planlarımız var. Ola ki yağmadığında büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Artık bizim tasarrufa, alt yapıya özen gösterip kaçaksız şekilde barajdan evlere iletilmesi gerekiyor. Ankara’da 4-5 tane baraj var uzun yıllardır böyle. Şehir 3 milyonken de aynı rakamdı 6-7 milyona geldik yine aynı. Kaynaklarımız artmıyor tüketim çok fazlalaşıyor. Yağışa dayalı bir sisteme bağlı olduğumuz sürece bu sorunlarla her yaza doğru karşılaşacağız.” 

BARAJLARIN ORANLARI

59f32c70c9de3e292caf5761.jpg

Çukurçayır, Ankara’da bulunan 7 barajın doluluk oranları hakkında oda olarak çalışma ve tespitlerinin olduğunu söyledi. Meteoroloji Mühendisleri Odası’nın hazırladığı rapora göre ise şu bilgiler yer alıyor:
 ”Çamlıdere Barajı yüzde 18, Eğrekkaya Barajı yüzde 23, Kurtboğazı Barajı yüzde 50, Kavşakkaya Barajı yüzde 17, Akyar Barajı yüzde 14, Çubuk-2 Barajı yüzde 30, Elmadağ Kargalı Barajı yüzde 11 seviyelerine kadar gerilemiştir. 7 barajın genel doluluk oranı ise yüzde 20 oranına kadar inmiştir.”


TÜKETİCİ BİLİNÇLENDİRİLMELİ

Bizim gibi direkt olarak yağışa göre su ihtiyacını karşılayan toplumlarda tasarrufun çok önemli olduğunu belirten Çukurçayır, “Tüketici sürekli olarak bilinçlendirilmeli. Biz burada çocuklardan başlayacağız okullarda başlayacağız. Suyun fiyatını artırarak bu alışkanlığı edindiremezsiniz. Bilinç kazandırmak önemli bunu da belediyeler okullar büyük rol oynar sürekli olarak anlatmak ve insanların göreceği yerlere bunu koymak gerekir.  Popüler yaklaşmamakta gerekir bu konuya her sene kuraklık gündeme geliyor sonra kayboluyor. Bu hayat meselesidir ve şu anda devam ediyor. Siyasilerin tüketicinin sürekli bu konuya eğilmesi gerekir” dedi. 

YAĞMUR SUYU ZİYAN EDİLMEMELİ

Türkiye’nin artık gelişmiş ülkeler gibi çatılara düşen yağmur sularını ayrı bir depoda toplayarak kullanım suyuna kazandırması gerektiğini bildiren Çukurçayır içme suyunun bir şekilde kaliteli olarak karşılandığını fakat kullanım suyunun çokta kaliteli olmasına gerek kalmadan çok çeşitli kaynaklardan bunu karşılayabileceğini söyledi.

ANKARA’DA TARIMSAL SIKINTI OLMAZ

Başkentteki barajların sulama olarak kullanılmadığını belirten Çukurçayır , ” Ankara’da ki barajlar çok sulama suyu olarak kullanılmıyor. Ankara’da sulamaya dayalı tarım çok olmadığı için o anlamda bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bizim asıl dikkat etmemiz gereken bulunduğumuz bölgeye uyumlu bitki çeşitlerine yönelmek. Burada bakanlığın yapması gereken çiftçiyi bilinçlendirip ona uygun bitki yetiştirmesine teşvik etmelidir” bilgilerini aktardı. 

FELAKET GELMEDEN ÖNLEM GEREKİR 

Ülke genelinde büyük sıkıntı olmadığını son yağışlarla durumun iyiye gittiğini fakat felaket gelmeden önlem alınması gerektiğini de belirten Çukurçayır, “Türkiye’nin büyük kısmında şu anda sorun yok. Özellikle son bir kaç gündür gelen yağış sisteminin baya faydası oldu. En sıkıntılı bölgemiz gündeydoğu anadolu bölgesidir. Fakat şuan biz hem yağış hem birikimden tüketiyoruz. Felaket gelmeden önlem almak gerekiyor. Aksi takdirde tarımsal kuraklık olduğu zaman o durumdan çıkmak çok güç olur” şeklinde konuştu. 

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.