Hüseyin Taklacı

Hüseyin Taklacı

KADİR GECESİ

KADİR GECESİ

Kadir gecesi övülmüş bir gecedir. Yeryüzünde insanlığın yararına sunulan en hayırlı gecelerden biridir. Her yerde her zaman bir birine üstünlüğü olan değerler vardır. Kadir gecesi bu değerlerin en üstünüdür. Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğu söylenmiştir.

Pek çok hayır ve bereketi bünyesinde barındıran, manevî haz ve vecdin doruğa ulaştığı Ramazan ayının son günlerine yaklaşmanın hüznünü taşırken, bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’ne kavuşuyor olmanın sevinç ve heyecanını yaşıyoruz.

İnsan hayatında öyle anlar vardır günden hayırlı. Öyle günler vardır ki aydan hayırlı. Öyle aylar da var ki yıldan hayırlıdır. Nice geceler vardır birbirinden hayırlı. Bu hayırlı gecelerden en önemlisi olan Kadir Gecesidir.

Değeri yüce olan bu kıymetli gecede umarım uyanık oluruz. Kadir Gecesi’nin feyzinden, bereketinden faydalanabilmek insana verilen nimetlerin en güzelidir. Bu nadide gecenin bereketinden yararlanmak her kula nasip olmaz. Aramızdan bazılarımız bu güne yetişemeden hakka yürümüştür. Birileri de vardır ki sıhhatini kaybetmiş melül mahzun bakmaktadır. Birileri de vardır ki zevki sefaya dalmış, gaflet içinde ve bir başkaları da vardır ki hesap gününü unutmuş hiç ölmeyecekmiş gibi hareket etmektedir.

 
Müslüman’ım der. İnanıyorum der. Seviyorum der. Ama hepsi sözde kalır. Fiiliyatta hiç bir şey yoktur. Gaflet uykusunda yuvarlanır gider. Oysa zaman çok kısadır. Pişmanlıklar fayda vermez. Keşkeler giden zamanı geri getirmez. Hal böyle olunca gün ve geceleri pişman olmayacak şekilde değerlendirmeliyiz.


Allah’ Teala Kadir gecesini Ramazan’ın tek gecelerinde gizlemiş. Kullarım bu değerli geceyi daha çok arasınlar, daha çok dua etsinler diye. Büyük âlimler bunun üzerinde çok durmuşlar. Görüş birliği içinde kuvvetli bir ihtimalle Kadir Gecesi’nin Ramazan ayının 27. gecesi olabileceğini söylemişlerdir. Her şeye rağmen bizler her geceyi Kadir, her geleni Hızır bilmeliyiz. Kadir gecesi çekirdeğin içi gibidir, Ramazan ise dışı. Böyle güzel nimetlerden yararlanmaksa akıllı ve imanlı kimselerin işidir.

Zaman ve mekanlar; kendilerinde meydana gelen önemli olaylarla değer kazanırlar. Kadir Gecesini bu derece değerli kılan en önemli sebep de Kuran-ı Kerim’in bu gece indirilmeye başlanmış olmasıdır.


Kadir Gecesini gereği gibi anlayıp hakkıyla değerlendirmenin yolu, Kuran-ı Kerim’in eşsiz mesajlarını anlamaktan geçer. Bu itibarla, Kadir Gecesi; Kuran-ı öğrenme ve Rasûlüllah’ı tanıma, onların öngördüğü fazilet ilkeleri doğrultusunda yaşama ve her türlü kötülüğü terk etme vesilesi kabul edilmelidir. Zira insanlara dünya ve ahret mutluluğunu sağlamayı hedefleyen ve manevi varlığımızı karartan her türlü olumsuzluktan arındırarak, bizi üstün ahlâkî değerlere yönelten Kuran’dır.


Kuran’ın getirdiği ilkelerin özünde aydınlık, hoşgörü, dostluk ve kardeşlik vardır. O, insanlar arasında sevgi, uzlaşma, yardımlaşma, kardeşlik ve istikrarı sağlayacak; fert ve toplum planında pek çok ahlâkî ve sosyal problemin hak ve adalet çerçevesinde çözülmesine ışık tutacak ve insanlara gelişme yollarını göstererek onları geleceğe hazırlayacak ilâhî ölçüleri içeren bir kitaptır. Kuran’ın bu özelliği, “Gerçekten bu Kuran en doğru olan yola götürür ve iyi işler yapan müminler için büyük bir mükâfat olduğunu müjdeler Biz Kuran’dan, müminler için şifa ve rahmet olacak şeyler indiriyoruzhttp://www.mumsema.org/images/smilies/nokta.gifayetleriyle dile getirilmektedir. 
 

Sayısız manevî güzelliğin yaşandığı ve mükâfatların olarak verildiği bu gecede; özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulamalı, kendimizle hesaplaşmalı, iyi ve güzel davranışlarımızı artırmaya, kötü davranışlardan uzaklaşarak kalbimizdeki manevî kirleri temizlemeye çalışmalıyız.


Bu gece; Yüce Allah’ın bizlere bilgi, anlayış ve ihlâs vermesi, doğruyu bulduktan sonra kalplerimizi saptırmaması ve bizi affetmesi için dua edelim. Acı ve sıkıntı içindeki yüzlerin gülmesi ve göz yaşı dökerek yaşamak zorunda kalan insanların kurtuluşu için neler yapabileceğimizi düşünelim. Sevgili Peygamberimiz, faziletine inanarak ve sevabını da yalnız Allah’tan bekleyerek bu geceyi ihya edenlerin, geçmiş günahlarının bağışlanacağı müjdesini vermiştir

Kuran ile muhatap oluyor, hayatınızı ona göre düzenliyorsanız; gecelerinizin, gündüzlerinizin yani tüm hayatınızın “kadrini” biliyorsunuz demektir.

Peygamber Efendimizin Hz. Aişe annemize bu gecede yapılmasını tavsiye ettiği duâ ile bitirelim. “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet 07.07.2015

 

 

                                                                                                                                         

                                                                                             HÜSEYİN TAKLACI   

                                                                         ANKARA MOBİLYACILAR VE LAKECİLER

                                                                                              ODASI BAŞKANI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR