Keçiören teleferik hattı aman dedirtiyor: Son 3 yılda 2 kez bakıma alındı

Keçiören teleferik hattı aman dedirtiyor: Son 3 yılda 2 kez bakıma alındı

Antalya’daki teleferik kazasıyla beraber başkentli vatandaşın gözü Keçiören’e çevrildi. 2018’deki 10 yıllık bakım-onarım çalışmasının ardından 2028’e kadar sorunsuz çalışması gereken hat, 2021 ve 2024’te 2 kez daha bakıma alınarak aman dedirtti.

Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde yaşanan teleferik kazası gündemden düşmüyor. Kazada devrilen teleferik direğine çarpan kabinin parçalanması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 7 kişi olay anında, 3 kişi de tahliye sırasında yaralandı.

Kazanın sebebi olarak; teleferiğin taşıyıcı direklerinin bağlantı noktalarında yer alan bağlantı elemanlarının yetersiz olması/korozyona uğraması ve taşıyıcı direklerde yer alan makara sistemlerinin hasarlı olması nedeniyle taşıyıcı direğin bağlantı noktasından kırılması gösterildi.

1.jpg

GÖZLER KEÇİÖREN’DE

Ülke çapında büyük ses getiren olayın ardından başkentli vatandaşların gözü Keçiören teleferiğine çevrildi. Türkiye’nin toplu taşıma amaçlı ilk teleferik hattı olan Yenimahalle–Şentepe hattını her gün binlerce vatandaş kullanıyor. Kazanın ardından teleferiğe olan ilginin ciddi oranda düştüğü öğrenildi.

2008'de hizmete giren Keçiören teleferik hattında, İzmir merkezli teleferik üreticisi STM Sistem Teleferik’in ürettiği ürünler kullanıldı. 1653 metrelik hat güneyde Kavacık Subayevleri Mahallesi'ni (Atatürk İstasyonu), kuzeyde Tepebaşı Mahallesi'ni (Cumhuriyet İstasyonu) birbirine bağlayarak şehrin iki önemli noktasını bir araya getiriyor.

Her biri 8 yolcu kapasiteli 16 ayrılabilir kabin, iki istasyon arasında saatte 384 kişi taşıyabiliyor.

3.jpg

10 YILLIK BAKIM ONARIM ÇALIŞMALARI

Keçiören teleferik hattında büyük çaplı ilk bakım-onarım çalışması 2018 yılının temmuz ayında yapıldı. Çalışmalar kapsamında teleferiğe ait kule direklerinin tepesinde bulunan mekanik sistem indirilerek bütün ekipmanlar tahribatsız muayene usulü ile gözden geçirildi. Analizleri yapılan parçalar ile sensör kabloları sökülerek yenisiyle değiştirildi.

İstasyonlarda bulunan servis ve acil fren testten geçirildi. Motor aksamlarını, dikey ve yatay makaralar, klem denge rayları, hidrolik üniteleri, miller, çelik halatlar ve kauçuk yatakları yenileriyle değiştirildi. Ayrıca jeneratör ve transfer panoları da kontrolden geçirildi. Toplamda bine yakın parçanın değiştirildiği bakım ve onarım çalışmaları ile 10 yıllık uzun periyodik bakım tamamlanmış oldu.

4.jpg

2021’DE TEKRAR ETTİ

İkinci kapsamlı bakım-onarım çalışması 2021 yılında başlatıldı. Teleferiğe ait kule direklerinin tepesinde bulunan mekanik sistem tahribatsız muayene usulü ile gözden geçirildi. İstasyonlarda bulunan servis ve acil fren bakımları yapıldı. Motor aksamları, dikey ve yatay makaralar, klem denge rayları, hidrolik üniteleri, miller, çelik halatlar ve kauçuk yatakları bir kez daha değiştirildi. Teleferik hattı 26 Aralık 2022’de yeniden hizmete açıldı.

ŞENTEPE HATTI KAPALI

Son çalışmaların ardından sorunsuz hizmet vermesi beklenen hattın bir bölümü, ocak ayında EGO Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklama sonrasında tekrar kapatıldı. Açıklamada 2. etap taşıyıcı halatın ek yerinde tel kırıkları olduğu tespit edildiği aktarıldı.

Tespitin ardından yüklenici firma tarafından halatın manyetik testinin yaptırıldığı ve hazırlanan raporda halatta bulunan kırıkların yolcu taşımaya elverişli olmadığının ortaya çıktığı belirtildi.

5.jpg

OTOBÜS SEFERLERİ ARTIRILDI

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“Bu nedenle Kuruluşumuzca derhal Teleferik hattının tahliye işlemlerine başlanılmış ve 2. etaba ilişkin halat temin edilip değişim işlemleri gerçekleştirilene kadar TRT Seyir-Şentepe istasyonu arasındaki seferler durdurulmuştur. Ancak, Yenimahalle, Yunus Emre ve TRT Seyir istasyonlarında yolcu taşımacılığı devam edecektir.

Yolcu güvenliğini ön planda tutarak, gerekli önlemleri almak adına planlanan çalışma süreci boyunca; Teleferik Sistemini kullanan vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için aynı güzergâhta yeterli sayıda otobüs ring seferleri ile hizmet verilecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.