Osman Akdoğan

Osman Akdoğan

Köstek değil, destek olalım

Köstek değil, destek olalım

Alışveriş noktalarında poşetlerin parayla satılmasıyla birlikte yaşanan ilginçlikleri inanın hayretle izliyorum. Çevrenin korunması, doğada geç kaybolan plastikler konusunda insanların daha fazla bilinçlenmesi adına Çevre ve Şehircilik Bakanlığının aldığı bu önemli karara karşı yapılan protestolara artık diyecek bir laf bulamıyorum. 

***

25 kuruşluk poşet konusunu sanki biraz abarttık gibi…   Poşet konusunda en üst perdeden tepki gösterirken asıl sesimizi yükseltmemiz gereken konularda suskun kalıyoruz!  Tamam insanları da anlamak lazım, herkes bütçesini düşünüyor; ancak çevreyi kim düşünecek buna kafa yoruyor muyuz? “Topraklarımız ürün vermiyor, yağmurlar eskisi kadar fazla yağmıyor, denizlerimiz kirleniyor, hava kirliliği artıyor, 4 mevsim 2’ye düştü…” diye yakınırken doğadaki bu dönüşüme kimlerin ve neyin sebep olduğunu düşünüyor muyuz?  Tabi ki de hayır.

***

Değerli okurlar, çevreyi korumak ve gelecek nesillere nefes alan bir dünya bırakmak istiyorsak çevre projelerine duyarlılık göstermeliyiz. Ben bu projeyi bir sosyal sorumluluk projesi olarak görüyorum. İş sadece market poşeti almamakta bitmiyor tabi ki. Dünyanın da sağlıklı kalabilmesi için elimizden geldiğince çevreyi kirletmememiz, doğada yüzyıllar sonra kaybolabilen plastik gibi malzemeleri yere atmamamız hatta yerde gördüklerimizi toplayıp ‘Sıfır Atık’ projesinde olduğu gibi geri dönüşüme kazandırmamız gerekiyor. 

***

Sonuçta bizimle yaşayan ve yaşlanan bir dünya var. Milyonlarca insanın yaşadığı dünyaya ihanet etmemek, onu korumak için dünyaya zarar verici davranışlardan kaçınmalıyız.  Arkadaşlar, Bakanlığın poşetten kar elde etmek için bu projeyi hayata geçirmediğinin farkında olmalıyız. Size kimse “poşet yasak, poşet kullananı cezalandırırız” demiyor, poşetin yani plastik malzemelerin çevreye verdiği büyük zararın farkında olunması ve bu zarardan kaçınılması gerektiği aktarılıyor. Biz de bu çevreci projeye köstek değil destek olmamız gerekiyor.  

***

Kararı protesto etmek için alışverişte market malzemelerini montunu çıkarıp içine koymak, marketin kasasında el arabası ile fotoğraf çektirip, eşekle alışverişe gitmek ya da “poşeti beğenmedim” deyip iade etmek hiç yerinde olmayan bir davranış olduğunu belirtmek isterim. Gelin doğaya bir katkınız olsun poşet yerine file kullanın, pazar çantası ya da ikamelerini kullanın. “Bugün doğanın korunması için bunu yaptım” diyerek erdemli bir davranışa imza atın, gelecek nesillere de örnek olun. 

***

Bu arada söz konusu proje sadece poşetle sınırlı kalmamalı. Devletimiz, doğanın korunması için her türlü önlemi almalı. Plastik malzemelerin ya da çevreye zarar veren her türlü ürünlerin kullanımının en aza indirilmesi sağlanmalıdır. Onun için ilgili bakanlıklara ve kurumlara büyük iş düşmektedir. 

***

Son olarak şu bilgiyi de paylaşıp konuyu bitirmek istiyorum. Plastik 19. yüzyılın sonlarında keşfediliyor ve gerçek anlamda üretimi yani hayatımıza girişi 1950 civarında olduğu biliniyor. Şu an karşı karşıya kaldığımız plastik miktarı yalnızca 8,3 milyar ton. Bunun 6,3 milyar tonundan fazlası atık. Bu atıkların şoke edici bir miktarı ise 5,7 milyar ton ile hiç geri dönüşüm işlemine tabi tutulmamış olanlardan oluşuyor. Haliyle büyük bir tehlike bizi bekliyor. Çevremiz ve sağlığımız için biraz daha duyarlı olmakta fayda var. Onun için plastiğe değil doğal olana dönelim, ileride dövünmeyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
SON YAZILAR