Abdulkerim SOLAK

Abdulkerim SOLAK

Orman Yangınları Bilançosu

Orman Yangınları Bilançosu

Ülkemizde 2021 ve 2022 yıllarında meydana gelen orman yangını nedeniyle, ciğerimiz yanmış ve hepimizin ders çıkarması gereken olaylar yaşanmıştı. Ayrıca TEMA Vakfı’nın kamuoyu ile paylaştığı verilere göre, son 25 yılda meydana gelen orman yangınları kapsamında; yangınların yüzde 12’sinin doğal nedenlerde, yüzde 88 oranının ise insan kaynaklı olduğu belirtildi.

Bu tabloya baktığımızda, insan elinin girdiği her bir ormanlık alanın aslında tehlike ile karşı karşıya kaldığını görüyoruz. Piknik de yapılsa, mangal da yakılsa, herhangi bir aktivite yapılmadan sadece yürüyüş bile yapılsa; kasten veya bilinçsiz şekilde orman yangını oluşabiliyor.

Sabotaj veya hainlik olarak düşünce ise bir diğer tarafta kalıyor. Bu yüzden mantıklı ve gerekçeleri olan kararlar alarak, ormanlık alanları korumak daha sağlıklı olacaktır.

Ek olarak; Türkiye’de meydana gelen ormanlık alanlara yönelik Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamaya göre; 2023 yılında ülkemizde 292 yangının meydana geldiği ifade edildi. Bu yangına ek olarak; günümüzde de Muğla ve Çankırı gibi çeşitli illerimizde de şuan orman yangınları meydana gelmeye devam ediyor.

Söz konusu 292 orman yangını nedeniyle, 29 bin hektarlık alan küle dönmüş durumda. Ayrıca 29 bin hektarlık alan küle döndü ve bir futbol sahasının 0,71 hektar olduğu göz önüne alındığında, yaklaşık 40 bin futbol sahası büyüklüğünde alanın kül olduğu da ortaya çıkmış oldu.

TEMA Vakfı ve Avrupa Birliği verilerine ülkemizde meydana gelen ormanlık alan yangınları nedeniyle, yeni dersler almamız gerektiği de netleşmiş oldu.

2021, 2022 ve 2023 yılında meydana gelmiş olan orman yangınları nedeniyle; 2024 yılında daha ciddi kararlar almalı ve net adımlar atmak gerekmektedir. Bu konuda Orman Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Orman Bakanlığı başkanlığında, Belediyeler ve Valiliklerin de ciddi kararlar alarak; gelecek nesillere aktarmamız gereken ormanlık alanlarımız ve kültürel alanlarımızı korumamız gereken kararlar alarak, vatandaşlar ile paylaşmak gerekmektedir.

Umarım 2023 yılı sonuna kadar ve 2024 yılında oluşabilecek en ufak orman yangınından, burnumuz bile kanamadan kurtulabiliriz. Ormanlık alanlarda piknik, kamp ve çeşitli aktivitelerde bulunmak istiyorsak bile, gelecek nesilleri düşünerek, sağlıklı adımlar atmak gerekmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR