Şule Erciyas

Şule Erciyas

Ramazan ve insan

Ramazan ve insan

Mübarek Ramazan ayı Müslümanlara Allah'ın emirleri karşısında sorumluluk bilincine takvaya erişme fırsatı sunuyor. Böyle toplumsal dayanışma, paylaşma şuurunu aşılayarak bir anlamda irade eğitimi vermek sureti ile müminlere kişilik kazandırıyor.

Kamil bir mümin olmanın yollarını gösteriyor, Kuranı Kerimde adı anılan tek aydır ramazan ayı yüce Allah onu sadece anmakla kalmamış ayetlerle aynı zamanda onu oruç ayı olarak belirlemiştir, işte bütün bu sebeple kültürümüzle ramazan on bir ayın sultanı olarak kabul görmüştür. İslam yepyeni anlamlara kavuşan ramazan kelimesi bize mübarek bir zaman dilimini tam bir huzur iklimini çağrıştırır.

Müslümanlar Ramazan ayı içerisinde ilmin, inancın, ibadetin, ahlakın dayanışmanın, kardeşliğin daha da olgunlaştırılabilmesi için müslümanlara ikram edilmiş bereketli bir eğitim mevsimidir. Müslüman bu zaman diliminde rabbi ile, kardeşi ile, nefsi ile ve şeytan ile olan ilişkilerini gözden geçirir gece gündüz tam bir ay süren yoğun bir faaliyetten güçlenerek arınarak çıkar.

Allah rasulü ramazan ayına kavuşma arzusunu dualarında açığa vururdu Enes b Malikin naklettiğine göre Peygamberimiz Allah'ım recep ve şaban aylarını hakkımızda mübarek eyle bizleri ramazan ayına ulaştır.

Peygamberimiz ayrıca ramazan öncesinde yaptığı sohbetlerde ashabının zihinlerini ve gönüllerini bu mübarek aya hazırlardı, nitekim ramazan ayını şöyle ifade ederdi: Mübarek ramazan ayı size geldi yüce Allah bu ayda size oruç tutmayı farz kıldı bu ayda sema cennet kapıları açılır cehennem kapıları ise kapanır, şeytanların azgınları bağlanır ramazan ayının ilk gecesi olunca şeytanlar ve azgın cinler zincire vurulur.

Cehennem kapıları kapatılır ve hiçbiri açılmaz cennetin kapıları açılır ve hiç biri kapanmaz sonra bir melek şöyle seslenir ey hayır dileyen ibadet ve kulluğa gel ey şer isteyen günahlarından vazgeç Allah'ın bu ayda ateşten azat ettiği nice kimseler vardır ve bu ramazan boyunca her gece böyledir.

Ramazan bir medeniyettir bir dünya görüşüdür sadece nefsimize gem vurulan günler değil yoksulların, düşkünlerin, açların, muhtaçların, kimsesizlerin hatırlandığı ve korunduğu yogun bir seferberliktir ve her sayılı gün gibi bu coşkulu günlerde çok hızlı geçer ömrü boyunca kaç ramazan geçireceğini bilemeyen müslümanlar için her ramazan ayı kıymetli ve değerlidir bizlere yılda bir defa gelen bu mübarek ramazan ayını hem gecesi hem de gündüzü ile ibadet etmeye Allah'ı daha çok anmaya özen gösterelim, bu zor dönemlerde müslüman kardeşlerimize her daim dua edelim.

Yüce rabbimiz bu ay yüzü suyu hurmetine bizleri bağışlasın rabbimiz tuttuğumuz oruçları, kıldığımız namazları kabul ve makbul eylesin Selam ve Dua ile.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON YAZILAR