Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan: Randevu saatlerini öğretmen belirlemelidir

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan: Randevu saatlerini öğretmen belirlemelidir

Öğretmen, öğrenci ve veli sarmalında, alışılmışın dışında yeni bir sürecin başlayacağı veli randevu sistemi hakkında gazetemize konuşan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Randevu saatlerini belirlemesi gereken öğretmenin kendisidir” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmen ve veli arasındaki iletişimi belirli bir saate geçirmek ve yaşanan olumsuzlukları gidermek amacıyla e-devlet üzerinden randevuların alınabileceği “Veli Randevu Sistemi” uygulamasını hayata geçirdi. Öğretmen, öğrenci ve veli sarmalında, alışılmışın dışında yeni bir sürecin başlayacağı Veli Randevu Sistemi hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Randevu saatlerini belirlemesi gereken bizatihi öğretmenin kendisidir” dedi. Geylan, Veli Randevu Sistemi’nin ilerleyen süreçlerde öğretmenler dayatma, baskı ve mobbing tehlikesine yol açabileceğine dikkat çekerek uygulamanın aynı zamanda öğretmenlerin eğitim ve öğretim faaliyetlerine ket vurarak sekteye uğratacağını ifade etti.

ogretmen.jpg

“BİR TAKIM SIKINTILAR YAŞANABİLİR”

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından duyurulan okul randevu sistemini değerlendiren Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, “Velilerimizin okul ve öğretmenlerle ilişkilerinde yaşanan birçok problem var. Bir düzen yok, bir kargaşa hâkim. Milletin Bakanlığı bu sorunları gidermek için böyle bir ‘okul randevu sistemi’ uygulamasını hayata geçirdi. Tabi ilk başta olumlu bir adam olarak görüyorlar. Bir takım olası muhtemel sıkıntılar da olabilir. Şöyle ki, bir öğretmenimizden sabah 8’den akşam 5’e kadar randevu alınabileceği saatleri yazmışlar. Şimdi biz eğitim öğretim faaliyetlerini aksatmaması için ya da öğretmenimizin kendi planlamasını aksatmaması için bu randevu sisteminin okul yönetimimizin ve öğretmenlerimizin inisiyatifinde yürümesi gerektiğine inanıyoruz” sözlerine yer verdi.

talip-geylan.jpg

RANDEVULAR ÖĞRETMENİN İNİSİYATİFİNDE OLMALI

“Veliler ile randevu görüşmelerini ayarlaması gereken bizatihi öğretmenin kendisi olmalı. Bunu veli ya da okul yönetiminin inisiyatifine bırakırsak bu büyük bir kaosu beraberinde getirecektir” diyen Geylan, şunları aktardı:

“Randevu saatlerini belirlemesi gereken bizatihi öğretmenin kendisidir. Aksi halde bu bir süre sonra artık bir dayatma, baskı ve mobbing vasıtası haline girebilir. Böyle bir uygulama öğretmenlerimizin eğitim öğretim faaliyetlerine ket vurur, sekteye uğratır. Öğretmen ve veli görüşmelerine bir düzen getirmek gerekiyor muydu? Tabi ki gerekiyordu. Veli ilişkilerinin öğretmenlerimizin eğitim ve öğretim faaliyetlerini ya da okullardaki işleyişi engelleyecek düzeye gelmiş olan bu karmaşayı bir nizama kavuşturmak gerekiyordu. Ben bakanlığın çıkış noktasının bu olduğunu düşünüyorum. Bu açıdan da ilk etapta uygulamaya olumlu baktım. Fakat dediğim gibi mutlaka öğretmenlerimizin inisiyatifinde yürümeli.”

milliegitimbakanligi-1.jpg

SİSTEM MOBBİNG ORTAMI OLUŞTURABİLİR

Randevu saatlerine uygun bir şekilde hareket etmenin ilerleyen süreçlerde öğretmenler için bir baskı ortamı oluşturabileceğini vurgulayan Geylan, “Eğitimin asli unsuru öğretmendir. Dolayısıyla öğretmenin huzurlu çalışma ortamını sabote edecek, eğitim faaliyetlerini ket vuracak uygulamadan azami düzeyde kaçınmak lazım. Onun için ben bakanlığına çağrım odur ki, bir mutlaka ve mutlaka randevular öğretmenin kendi şahsi inisiyatifi dahilinde yürütülmelidir. İkincisi de özellikle okul yöneticilerinin, veli randevu sistemini öğretmenler üzerinde bir dayatma, telkin, baskı hatta mobbing gibi kullanmasına engel olacak tedbirlerin alınması lazım” şeklinde konuştu.

e-devlet-depophotos-1540282.jpg

PİLOT UYGULAMA ŞART

Geylan, bütün uygulamaların ve planlamaların hayata geçirilmeden önce bir pilot uygulamayla başlanılması gerektiğini belirtti. Randevu sisteminin ilerde oluşturabileceği olası aksaklıklara karşı tedbirlerin hızlıca alınması gerektiğini dile getiren Geylan, “Programımızın planlaması çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Ancak bunu sahadaki uygulama, masa başındaki hesaplara uymaz. Aslında olması gereken bir pilot uygulamanın yapılıp, ardından da görülen aksaklıklarının giderilmesi noktasından sonra hayata geçmesi gerekiyor. Fakat maalesef bu yapılmadı, denemeden hayata geçirildi. İlerisinde yaşanan olumlu ve olumsuz yönlerini hep birlikte yaşayarak göreceğiz” ifadelerini kullandı.

turk-egitim-sen-genel-baskani-talip-geylan.jpg

NE KADAR ETKİLİ BİR UYGULAMA?

Hayata geçirilen uygulamanın veliler açısından ne gibi sorunlar oluşturacağının şuan için tam bir bilinmezlik olduğunun altını çizen Geylan, “Velilerimizin yıllar içerisinde süregelen bir alışkanlıkları var. Whatsapp grupları kapatılacak mı? Öğretmenler arandığı zaman telefonları açacak mı? Bunların hepsi şu an için tam bir bilinmezlik. Veli öğretmen ile görüşmek istediği zaman ulaşamayacak. Bundan bir rahatsızlık duyacak. Bir de bu uygulamanın veli boyutu var. Bu da zaman içerisinde önünüze çıkacak. Bana göre soruların bir tanesi olacak. İnşallah sağlıklı yürürüz ve bakanlığın niyeti sahada karşı bulur” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.