Üniversiteler niteliksiz hale geliyor! Eksi netle yerleştiler...

Üniversiteler niteliksiz hale geliyor! Eksi netle yerleştiler...

YÖK Atlas verilerine göre, YKS’de eksi net yapanlar üniversitelerde iş sağlığı ve güvenliği bölümüne yerleşebiliyor.

Yükseköğretim Kurulu YÖK Atlas verilerine gelen son güncellemeye göre, barajın kaldırılması üniversite kazanmayı eksi netlere kadar düşürdü.

Üniversitelerde lisans ve önlisans iş sağlığı ve güvenliği bölümlerinde nitelik tartışmaları sürerken, eksi netle bu bölümlere giriliyor olması STK'ların tepkisine neden oldu.

Konuya ilişkin Tüm İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Kurumları ve Profesyonelleri (TİGEP) Derneği Kurucu Başkanı Muhammed Fatih Tüten, Gazete İlksayfa'ya konuştu.

-3,75 NETE KADAR DÜŞTÜ

Yükseköğretim Kurulu YÖK Atlas verilerine göre, iş sağlığı ve güvenliği bölümleri özellikle vakıf üniversitelerinde eksi netlere kadar düştü.

isg.jpg

Beykent Üniversitesi -0,25, Bilgi Üniversitesi ise -3,75 net ile İSG bölümlerine öğrenci kabul etti.

Konuya ilişkin konuşan TİGEP Başkanı Fatih Tüten, iş sağlığı ve güvenliğinde eğitimin niteliğinin çok önemli olduğunu vurguladı. Türkiye'de çok sayıda ölümlü iş kazası meydana geldiğini hatırlatan Tüten, "İş güvenliği uzmanları gözetim görevi üstlenir ve danışmanlık hizmeti verir. Dolayısıyla iş kazalarının önlenmesinde uzmanların rolü büyük. Eğitimin kalitesizleştirilmesi, uzmanların vasıfsızlaştırılmasına sebep olur." ifadelerini kullandı.

basliksiz-1.jpg

İSG EĞİTİMLERİNE ÖNERİ

Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile YÖK'ün birlikte hareket etmesi gerektiğine işaret eden Tüten, "İş sağlığı ve güvenliği, insan canını korumaya yönelik geliştirilmiştir. Dolayısıyla uzaktan eğitimle ya da açıköğretim fakülteleriyle yapılacak bir iş değil. Mutlaka yerinde, sahada, laboratuvarlarda, atölyelerde uygulamalı ve birebir çalışılması ve öğretilmesi gerekir." diye konuştu.

Tüten, son olarak iş sağlığı ve güvenliği eğitimlerinin okul öncesi seviyesine çekildiğini hatırlatarak, insanlara bu bilincin çocukluktan itibaren işlenmesi gerektiğini de ekledi.

NASIL İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI OLUNUR?

İş güvenliği uzmanı olmak isteyenlerin, mühendislik ve mimarlık fakülteleri, teknik öğretmenlik programları, fen veya fen edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji bölümleri ile iş sağlığı ve güvenliği ön lisans veya lisans programlarından mezun olmaları gerekiyor. Adaylar, unvansız olarak mezun oluyor.

Adayların mezuniyetlerinin ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı onaylı İSG kurslarından eğitim alması gerekiyor.

Bu eğitimi de başarıyla bitiren adaylar, yine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen esaslara göre düzenlenen İSG sınavına giriyor. Bu sınav, adayların teorik bilgi düzeylerini ölçmeyi amaçlıyor.

Sınavda başarı elde eden adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak az tehlikeli iş yerlerine bakabiliyor.

Ayça Yaslı / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum