Uzmanlar uyardı: Kıyafetlerden gelen tehlike

Uzmanlar uyardı: Kıyafetlerden gelen tehlike

Son dönemde kıyafet fiyatlarının aşırı yükselmesiyle birlikte ikinci el ürünlere rağbet arttı. Uzmanlar ikinci el kıyafet kullanımının uyuz ve mantar gibi cilt hastalıklarına davetiye çıkardığı konusunda uyarıyor.

Son dönemde kıyafet fiyatlarının aşırı yükselmesi ve vintage ürün kullanımının artmasıyla birlikte ikinci el ürünlere rağbet arttı. Pantolondan kazağa, çoraptan kabana kadar her türlü ürünün satıldığı sosyal medya platformları ve pazarlardan özellikle gençler sıklıkla alışveriş yapıyor. Ayrıca marka ürünlere daha ucuz sahip olmak isteyen vatandaşlar da soluğu sosyete pazarlarında alıyor. Uzmanlar, ikinci el eşya kullanımının uyuzdan mantara, uçuktan viral hastalıklara kadar ciddi cilt hastalıklarına davetiye çıkardığı konusunda uyarıyor. İkinci el ürün kullanımı hakkında gazetemize konuşan Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabir Hasanbeyzade, “Pandeminin başından beri uyuz hastalığı ile sıklıkla karşılaşır olduk. Eskiden uyuz hastalığı vakaları ayda yılda bir görülüyordu. Şimdi her gün 10 ila 15 tane uyuz hastası geliyor. İkinci el kıyafetlerin kullanımı deri hastalıklarını ciddi oranda arttırdı” dedi.

deri-hastaliklari.jpg

İKİNCİ EL KIYAFETLER CİDDİ RİSK OLUŞTURUYOR

Son zamanlarda kullanımı artan ikinci el kıyafetlerin bulaşıcı hastalıklar açısından oldukça riskli olduğunu dile getiren Deri ve Zührevi Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabir Hasanbeyzade, şunları aktardı:

“Pandeminin başından beri uyuz hastalığı ile sıklıkla karşılaşır olduk. Eskiden uyuz hastalığı vakaları ayda yılda bir görülüyordu. Şimdi her gün 10 ila 15 tane uyuz hastası geliyor. İkinci el kıyafetlerin kullanımı deri hastalıklarını ciddi oranda arttırdı. Dolayısıyla da ikinci el kıyafetler bu anlamda ciddi bir risk oluşturuyor. Uyuz hastalığının yanı sıra ikinci el kıyafetlerden mantar hastalıkları da bulaşabiliyor. Mantar her zaman tırnakta görülmüyor, vücutta da meydana gelebiliyor. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan bu hastalıkların en kolay bulaşması da ortak ürün kullanımı ile gerçekleşiyor. Hal böyle olunca ikinci el eşya kullananlarda bu tarz hastalıkların görülmesi kaçınılmaz bir son olarak ortaya çıkabiliyor.”

ikinci-el.jpg

KİŞİ KENDİNDEN KENDİNE BULAŞTIRABİLİYOR

İkinci el kıyafetlerden bulabilecek hastalıklar saymakla bitmiyor. Kişi hastalığı dışardan alabileceği gibi kendi vücudunda başka bölgelere de bulaşmasına sebep olabiliyor. Bulaşan hastalığın tedavisi çoğu zaman günlerce sürebiliyor. O sebeple de alınan ürünlerin oldukça dikkatli kullanılması gerektiğini vurgulayan Hasanbeyzade, “Uyuz ve mantarın dışında kullandığınız kıyafetlerden uçuk ve benzeri viral hastalıklar da kolaylıkla bulaşabiliyor. Örnek vermek gerekirse sizden önce aldığınız eşyayı kullanan kişide siğil vardır. Bu da o hastalığın siz bulaşma ihtimalini çoğaltıyor. Bununla beraber siğili eşyalar yoluyla alabilir ve kişi kendinden tekrar vücudundaki başka bölgelere bulaştırabilir. Yine aynı şekilde moloz kum dediğimiz, siğil benzeri bir viral hastalık var. O hastalık yine rahatlıkla bulaşabilir. Bu hastalıkların tedavisi de çok kolay olmuyor. Hastanın birkaç kere gelip gitmesi gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

ruveyda.jpg

"90 DERECEDE YIKAYIN"

İkinci el kıyafetlerin tercih edilmemesini söyleyen Hasanbeyzade, illa kişi ikinci el kullanacaksa ürünün temizliğinin iyi yapılması gerektiğini belirtti.

Uyuz insan vücudu dışında yaklaşık 10 gün kadar canlı kalabildiğini dile getiren Hasanbeyzade, “Uyuzun canlı kalabilmesi için oksijen gerekiyor. Bu sebeple de biz illa kişi ikinci el kıyafet kullanacaksa büyük bir poşette, havasını çıkartarak bir hafta kadar kıyafeti poşette bekletmesini öneriyoruz. Sıfırdan almış olsa dahi olsa bu işlemi uygulayabilir. Artı 90 derecede yıkayıp sonrasında ütülerse bir nebze bulaşıcı hastalık ihtimalini düşürmüş olur. Son yıkama suyuna sirke de eklenirse daha etkili bir çözüm olacaktır” diyerek oldukça dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.