Yabancı öğrencilerin ikamet işleri hızlanacak: Protokol imzalandı

Yabancı öğrencilerin ikamet işleri hızlanacak: Protokol imzalandı

İçişleri Bakanlığı ile YÖK arasında, Türkiye'de eğitim alacak uluslararası öğrencilerin ikamet izni başvurularının kolaylaştırılması amacıyla işbirliği protokolü imzalandı.

Protokol toplantısı, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın katılımıyla gerçekleşti. Bakan Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı'ndaki imza töreninde yaptığı konuşmada, çalışmalarının ortak amacının, uluslararası anlamda başarılı öğrencileri kazanmak ve onlara Türkiye'nin yükseköğrenim imkânlarını sağlamak olduğunu açıkladı.

2-001.jpg

SÜREÇ KOLAYLAŞACAK

Yerlikaya, uluslararası öğrenciliğin, düzenli göçmenliğin en tipik örneklerinden olduğunu vurgulayarak, ‘‘Uluslararası öğrencilerin eğitim hakları kanunlarla belirlenmiştir. Bu öğrenciler, farklı devletlerin vatandaşları olmaları nedeniyle Türkiye'ye gelme planı yapmalarından itibaren yabancılar hukuku kurallarına tabi olmaktadırlar. Bu çerçevede vize işlemleri, sınır geçiş prosedürleri ve öğrenimleri süresince almaları gereken ikamet izinleri bu işlemlerin başlıcalarıdır. Bu protokol, bu süreçleri kolaylaştıracak, iş akışındaki bürokratik işlemleri en aza indirecektir’’ ifadelerinde bulundu.

3-001.jpg

ÖZVAR’DAN DEĞERLENDİRME

Türkiye'de 208 yükseköğretim kurumunda, 7 milyondan fazla öğrenci ve 180 binden fazla öğretim elemanı olduğuna dikkat çeken Özvar, ‘‘Türkiye, öğrenci sayısı bakımından Avrupa yükseköğretim alanının en önde gelen ülkesi durumundadır. Bu nicel üstünlüğün yanında eğitim ve öğretim kalitesini artırmaya odaklı yapısal dönüşümlere yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir’’ şeklinde konuştu.

4.jpg

TÜRKİYE İLK 10’DA

Bilim diplomasisinin bu yolda önemine vurgu yapan Özvar, ‘‘Yükseköğrenim için ülkemizi tercih eden uluslararası öğrencilerin sayısı son 20 yılda büyük ivme kazanarak artmıştır. 2023-2024 akademik yılında ülkemizde 198 farklı ülkeden öğrenci bulunmaktadır. Türkiye, dünyada en çok uluslararası öğrenci kabul eden ve eğiten ilk 10 ülke arasındadır’’ ifadelerini kullandı.

Konuşmalar tamamlandıktan sonra, İçişleri Bakanlığı ve YÖK tarafından, ‘‘Uluslararası Öğrencilerin İkamet İzni Başvurularına İlişkin İşbirliği Protokolü’’ imzalandı.

Mikail Karaman / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.