YSK’dan seçmenlere e-posta ile  uyarı

YSK’dan seçmenlere e-posta ile uyarı

YSk, bu pazar yapılacak seçimler öncesi seçmenlerin e- postalarına, oy kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda bilgilendirici mesajlar gönderiyor.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 24 Haziran 2018 Pazar günü birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı Seçimi ve 27’inci Dönem Milletvekili Genel Seçiminde dikkat edilmesi gereken konular hakkında seçmenleri uyardı. Gönderdiği e-posta da oy verme yerleri ve saatleri, hangi kimlik belgelerinin geçerli olacağı, yasak ve cezalı olan davranışlar ile engelli seçmenler için bilgilendirme yapıldı.

SEÇMEN BİLGİLERİ WEB’TEN ÖĞRENİLEBİLİYOR

YSK tarafından gönderilen e-postada oy kullanma saatlerinin 08.00-17.00 arasında olduğu belirtilirken bu saatler dışında hiçbir vatandaşın oy kullanım için kabul edilmeyeceği belirtildi. Vatandaşların sadece kayıtlı oldukları sandıkta oy kullanabilecekleri belirtilirken, sandık bilgilerinin adrese gönderilen seçmen bilgi kâğıdında yer aldığı bildirildi. Seçmen kâğıdı eline ulaşmayan vatandaşların ise YSK’nın internet sitesinden nerede oy kullanacağım alanından, e-devlet kapısından veya seçmen sorgulama mobil uygulamasından öğrenilebileceği belirtildi.

TC KİMLİK NUMARALI RESMİ BELGE ŞART

Seçmenlere sandık başlarına gelirken TC kimlik numaralı kimliklerini unutmamaları konusunda uyarıda bulundu. YSK, “Oy verme günü yanınıza Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan; Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi yanınızda bulundurmayı unutmayınız. Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamaz” uyarısında bulundu.

GÖRÜNTÜ ALMAK YASAK VE CEZAYA TABİ

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesinin yasak ve cezası bulunduğu bildirilirken, bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerektiği kaydedildi. 

MÜHÜR ALAN DIŞINA TAŞIRILMAMALI

Birleşik oy pusulalarında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşırmadan “TERCİH” veya “EVET” mührünün basılması ve kurumasının beklenilmesi gerektiği belirtildi. “TERCİH” veya “EVET” mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması veya işaret koyulmaması aksi takdirde oyun geçersiz sayılacağı ifade edildi.

BİR SEÇMEN BİRDEN FAZLA ENGELLİYE YARDIM EDEMEZ

Engelli seçmenler için ise şu açıklamalarda bulunuldu, “Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemez.
Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez.”

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.