10 bin  mülteciye yardım eli

10 bin mülteciye yardım eli

Altındağ’da faaliyet gösteren Önder İlim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı, 10 binin üzerinde mülteciye yardım eli uzatıyor.

1988'de kurulan Önder İlim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı, kültür alanında verdiği hizmetlerin yanı sıra, Türkiye'nin kapılarını açtığı mültecilerle dayanışma ve yardımlaşma faaliyetleri de yürüten bağımsız bir kuruluş. Vakıf, Suriye İç Savaşı sonrasında Ankara'ya gelen Suriyeli ve Irak'tan gelen çoğunluğu Türkmen olan mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalışmalarda bulunuyor.
Önder İlim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı'nın mülteciler ile olan yardımlaşma faaliyetlerini koordine eden Kadir Ayan, hizmet verdikleri Altındağ ilçesi sınırları içerisinde 50 binden fazla Suriyeli mültecinin olduğunu, 10 binden fazla mülteci ailenin vakıfta kayıtlı olduğunu ve binden fazla aileye yardım ulaştırdıklarını ifade etti. İhtiyaç sahibi mülteci ailelere kış döneminde kömür, odun, soba, battaniye yardımları yaptıklarını açıklayan Ayan, mültecilerin temel ihtiyaçlarını karşılamak üzere günlük ve aylık olarak gıda, kıyafet, ev eşyası, mutfak gereçleri gibi yardımların yanı sıra hastalara ilaç yardımı, öğrencilere kırtasiye yardımında bulunduklarını söyledi. Kadir Ayan, ayrıca ihtiyaç sahiplerine gıda çeki gibi nakdi yardımlarda da bulunduklarını açıkladı.

ALTINDAĞ'DA 50 BİN MÜLTECİ VAR

Gazetemize konuşan Kadir Ayan, başta Önder Mahallesi olmak üzere, Suriyeli mültecilerin Altındağ'ın Ulubey, Battalgazi, Feridun Çelik, Doğantepe, Başpınar ve kısmi olarak Karapürçek semtlerinde yoğunlaştığını ifade etti. Ayan şöyle konuştu:
"Altındağ Bölgesinde, Suriyeli muhacirlerden oluşan 50 bin civarında olduğunu tahmin ettiğimiz bir yoğunluk var. Bu yoğunluğunda en fazla olduğu bölgede Önder Mahallesidir. Muhacirlerin Ankara'ya gelmesinden sonra, yani 2013 ile 2014'ten itibaren Önder Mahallesi, Suriyelilerin akınına uğradı. Önder Mahallesi gecekondu bölgesi olması nedeniyle kentsel dönüşüme uğrayan ve yıkımların yaşandığı bir semtimiz olmasına rağmen halen pek çok mülteci buralarda sığınıyor. Bu saydığımız bölgelerde Suriyeli Muhacir yoğunluğu var. Zaten bu bahsettiğimiz mahallerde kentsel dönüşüm nedeniyle evlerin çoğu boşaltıldı ya da yıkıldı. Ondan dolayı artık Önder Mahallesi başta olmak üzere kentsel dönüşümün yaşandığı bölgelerimizde Türk kökenli vatandaşlarımız yok. Bu bölgelerin yüzde 75'i muhtemelen Suriyeli muhacirler yaşıyor"

BİNİN ÜZERİNDE AİLE YARDIM ELİ

Kadir Ayan, vakıflarına kayıtlı olan 10 binin üzerinde Suriyeli mülteci aile olduğunu, binin üzerinde aileye ayni ve nakdi yardım yaptıklarını söyledi. Ayan, Suriyeli ailelere kira yardımı, gıda yardımı, ilaç yardımı, kış dönemlerinde yakacak yardımında bulunduklarını da ifade ederek, "Yardımlarımız tamamen bağış üzerinden toplanmaktadır" dedi. Devletten herhangi bir yardım almadıklarını ifade eden Ayan, vakfın yardımlarının hayırseverlerden gelen bağışlardan oluştuğunun altını çizdi. Ayan, Ankara Yardımlaşma Platformu'nun üyelerinden bir olarak faaliyet gösteren Önder İlim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı, bu yapılanma içerisinde, Diyanet Vakfı, Kızılay, Deniz Feneri, KAGEM, Belediyeler Birliği gibi kuruluşlarla birlikte hareket etmektedir" dedi.

İNSANLARIN MERHAMETİNİ KULLANIYORLAR

Son dönemde dilencilik yapan Suriyelilerin toplatılmasına yönelik çıkartılan kararı da değerlendiren Kadir Ayan, kararı, insanların merhametini ve duygularını sömürmeyi bir iş haline getiren insanların öne geçmesi açısından önemli bir gelişme olarak gördüğünü söyledi. Vakfın faaliyet gösterdiği bölgelerde de bir dönem dilencilik yapan Suriyelilerin olduğunu belirten Ayan, artık bu tür kişilerin bu bölgelerde kalmadığını ifade etti.
Suriyeli mültecilere iş bulmak ve dil öğretmek gibi faaliyetlerde de bulunduklarını belirten Ayan, okul öncesi eğitimin Milli Eğitim Bakanlığınca devralınmasından sonra okul öncesi yaştaki çocukların dil öğreniminin Bakanlıkta olduğunu kaydetti. Suriyeli mültecilerin bir kısmının artık kendi ayakları üzerinde durduklarını ifade eden Ayan, vakfın bir süredir Mamak ve Cebeci'de yoğunlaşan çoğunluğu Türkmen olan Iraklı mültecilere yönelik yardım ve dayanışma yürüttüğünü de sözlerine ekledi.

ÖNDER İLİM KÜLTÜR VE SOSYAL HİZMET VAKFI

Şubat 1988'den beri faaliyette olan Önder İlim Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı, bata eğitim ve kültür alanında olmak üzere çeşitli faaliyetlerde bulunan gönüllük ilkesine dayalı olarak çalışan bir vakıf. Eğitimi ve öğretimi destekleme maksatlı öğrencilere burs, kurs verilmekte olan Önder Vakfı, Önder Mahallesi ve civarında bulunan yabancı uyruklu yetişkin kişilere dil kursu, mesleki edindirme kursları da vermekte. Aynı şekilde yabancı uyruklu öğrencilere de dil kursu eğitimi veren Önder Vakfı, İlköğretim ve orta öğretim öğrencilerin kişisel, psikolojik ve sosyal gelişimi için yaz tatili döneminde “yaz okulu” kış döneminde "kış okulu" düzenlenmektedir. Vakıf, ayrıca şehir içi ve şehir dışı geziler, piknikler, seminerler, programlarda düzenlemektedir.

Uğur DUYAL/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.