Ahmet Mekin Tüzün: GİMAT’taki toptancılar ile üreticiyi bir araya getireceğiz

Ahmet Mekin Tüzün: GİMAT’taki toptancılar ile üreticiyi bir araya getireceğiz

Gazetemize konuşan Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, “Önümüzdeki dönemde, GİMAT’taki toptancılarla üreticiyi bir araya getirerek, üreticinin yaşadığı sorunu ortadan kaldıracağız” dedi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, gazetemize önemli açıklamalarda bulundu. Ankara’nın, ekilebilir tarım arazisi açısından Türkiye'nin ikinci en büyük tarım arazisine sahip ili olduğuna dikkat çeken Tüzün “Üretilen ürünlerin pazara çıkışını sağlamak çok önemli. Biz önümüzdeki dönemde sözleşmeli üretim modellerini yaygınlaştırarak GİMAT’taki toptancılarla üreticiyi bir araya getirerek ve üreticiyi örgütleyip kooperatif hale getirerek, üreticinin pazarla ilgili yaşamış olduğu sorunu ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu çok önemli bir adım olacak” dedi.

tarim.jpg

EKİLEBİLİR TARIM ARAZİSİ AÇISINDAN İKİNCİ SIRADA

Ankara’nın ülkemizin en önemli tarım kentlerinden bir tanesi olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, şöyle konuştu:

“Ekilebilir tarım arazisi açısından Türkiye'nin ikinci en büyük tarım arazisine sahip. Aynı şekilde hayvan varlığı olarak da sayılı illerimizden bir tanesi. Üretici sayısına baktığımızda ÇKS kayıtlı üretici yaklaşık 55 bin civarında. Ancak Ankara o kadar büyük bir ilki Güneyi ile Kuzeyi, Batısı ile Doğusu birbirinden farklı. Bu sosyolojik, toplumsal ve iklimsel olarak farklılıklar. Bunun sonucunda arazi büyüklüklerini birbirinden farklı hale gelmiş. Polatlı, Haymana, Şereflikoçhisar, Bala ve Gölbaşı'nda araziler büyükken, Nallıhan, Güdül, Beypazarı, Ayaş bölgesinde de araziler oldukça küçük durumda. Ama buna mukabil küçük arazinin olduğu yerde suyun da olmasıyla beraber sebze üretimi ciddi anlamda gelir sağlamış. Öbür tarafta daha çok şeker pancarı ve mısır gibi ürünler yetişmiş. Baktığımız zaman değişik bir durum söz konusu.”

ahmet-mekin-tuzun.jpg

“FARKLI ÜRÜNLER ÜRETMEK MÜMKÜN”

“Baktığınızda Ankara’da çok ciddi miktarda farklı ürünler üretmek mümkün” diyen Tüzün, şöyle devam etti: “Bunların sonucu olarak en önemli husus üretilen ürünlerin pazara çıkışını sağlamak. Ne üretirsek üretelim, eğer satamazsak bir anlam ifade etmiyor. Bu yüzden satış kararları organize etmemiz lazım. Ülkemizin ikinci en büyük kenti Ankara. Bu aynı zamanda ülkenin ikinci en büyük pazarı demek. Dolayısıyla Ankara sadece kendi etrafında üretilen ürünler değil, farklı illerden de çok ciddi miktarda tarımsal ürün almakta. Bunu da nereden biliyoruz? Halimizin büyük olması sebebiyle, hale giren çıkan kamyon sayısı ciddi miktarda ürünün gelmesini sağlıyor.”

uretici.jpg

ÜRETİCİLERLE TOPTANCILAR BİR ARAYA GELECEK

Üreticilerin pazar ile ilgili yaşamış oldukları sorunları ortadan kaldırmak istediklerini dile getiren Tüzün, “Bir diğer ilimizde en önemli enstrümanlardan bir tanesi GİMAT. İç Anadolu Bölgesi'nin gıda toplantılarının merkezi GİMAT. Bütün İç Anadolu'da buradan gıda sevkiyatı var. Biz önümüzdeki dönemde sözleşmeli üretim modelleri yaygınlaştırarak GİMAT’taki toptancılarla üreticiyi bir araya getirerek ve üreticiyi örgütleyip kooperatif hale getirerek, üreticinin pazarla ilgili yaşamış olduğu sorunu ortadan kaldırmak istiyoruz. Bu çok önemli bir adım olacak” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:Rüveyda Aslıipek / gazeteilksayfa.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.