Ahşap oymacılığı unutulmasın

Ahşap oymacılığı unutulmasın

Babasından öğrendiği ahşap oyma sanatını 43 yıldır devam ettiren 63 yaşındaki Fikret Ergin, şehir, şehir gezerek fuarlarda mesleğin unutulmaması için tanıtım gerçekleştiriyor.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yok olmaya başlayan el işçiliği mesleklerinden birisi olan ahşap oymacılığı, Şanlıurfalı 43 yıllık ahşap oyma ustası  Fikret Ergin tarafından yaşatılmaya çalışılıyor.  

HEYECANLA SÜRDÜRÜYORUM

Ahşap oymacılığı mesleğinin son temsilcilerinden olan 63 yaşındaki Fikret Ergin, mesleğe 10 yaşında başladığını belirterek," Mesleği babam öğretti ve sevdirdi. Daha sonra çalışmalarıma atölyede devam ettim. Babamda çok değerli bir usta tarafında yetiştirildi. Baba mesleğini büyük bir mutlulukla ilk gün ki heyecanla sürdürüyorum. 1974 yılında Şanlıurfa'da atölyemi açtım." dedi.

HATTAT SANDIĞINA YOĞUN İLGİ 

Şanlıurfa Valiliği tarafından açılan kursta usta öğretici olarak eğitim verdiğini dile getiren Ergin," Buradaki amacımız kültürümüzün bir parçası olan ahşap oyma sanatının unutulmaması yaşatılması. Gençler kurslarımıza ilgi gösteriyor ancak meslek olarak tercih etmiyorlar. Devamlılığı olmuyor. Daha çok hobi olarak yapılıyor. Ben usta olarak mesleğin unutulup yok olmasını istemiyorum. Ürün olarak ayna çerçeveleri, sandık, sehpa, sandalye ve koltuklar yapıyorum. Meleğin en önemli noktası ahşap seçiminde titiz davranmak.

Daha sonra ise tasarımınıza ve ustalığınıza kalıyor. Kayın ve ceviz ağacının kerestesini ağırlıklı olarak kullanıyorum. Kayın kerestesini rahle, sehpa ve  sandalye yapıyoruz. Ceviz kerestesiyle de bu ürünleri yapıyoruz ancak fiyat farkı oluyor. Hattat sandığı denilen sandıklardan yapıyorum. Bunlar fuarlarda çok ilgi görüyor. İşçilik olarak üzerinde çok çalıştığımız eserlerden biridir üzerinde özgün motifler bulunur. Talep görmek için özgün, nitelikli ürünler yapmanız gerekiyor." diye konuştu.

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Yanında eleman yetiştiremediği için üzüntülü olduğunu anlatan Ergin," Sürekli olarak kurslarda eğitim veriyorum. Bu kurslara ağırlıklı olarak meslek liselerinden öğrenciler katılıyor. Ancak en büyük üzüntüm atölyemde yanımda bir eleman yetiştirememek. Mesleğin tercih edilmemesinde insanların haklı nedenleri var. Getirisinin düşük olması gibi. Öğrenmek için belli bir süre sabretmeniz gerekiyor. Sanat olduğu için yeteneğinizin olması gerekiyor. Umuyoruz bizden sonrada ahşap oyma sanatını devam ettiren. Kültürümüze katkı sağlayan ustalarımız olur. Devletimiz el işçiliği ilen yapılan bu sanatın yaşatılması için destek olması lazım. Tanıtımını ulusal ve uluslararası alanlarda iyi bir şekilde yapmamız gerekiyor. Ben şehir, şehir gezerek mesleğimi tanıtıyorum. Vatandaşların ilgisi oldukça yoğun." ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa'ya ziyarete gelenlerin atölyesine ilgi gösterdiğini aktaran Ergin, "Şanlıurfa'da sizlerin bildiği gibi yerli ve yabancı turistlerin sürekli ziyaret ettiği illerimizden birisi. Atölyemdeki ürünler gelen misafirlerimiz tarafından ilgiyle inceleniyor ve talep ediliyor. El emeği olması ve kalıcı olması nedeniyle hediye olarak insanlar tercih ediyor. Çok olumlu geri dönüşler alıyorum." dedi.

İBRAHİM ETHEM ÜNAL / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.