Ankara deyince akla ‘Altındağ’ gelecek

Ankara deyince akla ‘Altındağ’ gelecek

Kültür Sanat Muhabirleri Derneğinin düzenlediği ‘Kültür Sanat Buluşmaları’ kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Ankara’nın en eski yerleşim merkezi burası, Ankara deyince akla ‘Altındağ’ gelsin istiyoruz

Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir, Yıldırım Beyazıt Üniversitesinden Yardımcı Doçent Oğuzhan Aydın, Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri ve çok sayıda kültür sanat muhabirinin katılımıyla Hamamarkası’ndaki Mevlit Konağı’nda düzenlenen akşam sohbetine ev sahipliği yapan Başkan Tiryaki, kültür ve sanat alanında Altındağ’daki değişimi anlattı.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Eskiden sokaklarına girilmeyen, kaderine terk edilmiş bir Altındağ vardı. Başkentin kalbinde büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik Tarihi ve kültürel değerlerimize de sahip çıktık” ifadelerini kulandı. Kentlerde fiziksel dönüşümle zihinsel dönüşümün birlikte gerçekleşmesi gerektiğini ifade eden Başkan Tiryaki, kent kültürünün oluşturulmasında belediyelere de büyük görevler düştüğünü kaydetti.

EĞİTİM SEFERBERLİĞİNİN BİR PARÇASI

Başkent halkını sanat, kültür ve tarih etkinlikleriyle buluşturmayı vazife edinen Tiryaki, “ Bu memleket bizim, gelecek nesillere doğru şeyler aktarmamız lazım. 10 yıldır çocuklarla ve aileleriyle mesai harcıyoruz. Popüler şarkıcılardan konserler ayarlamak belediyeciliğin en kolay işi ama sürdürülebilir kültür sanat çalışmaları yapmak, halka sanat bilinci aşılamak gerçekten çok zor işler. Ancak biz Altındağ’da yıllardır bunun mücadelesini veriyoruz. Özellikle kadınlarımızı ve gençlerimizi sanatla, kültürle, tarihle buluşturuyoruz. Bu çalışmayı, Altındağ’daki eğitim seferberliğimizin bir parçası olarak görüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

SANATLA İLGİLENEN SUÇ İŞLEMEZ

10 yıl önce ziyaret ettiği bir okulu yakın zamanda tekrar ziyaret ettiğini ve buradaki değişimi aktaran Tiryaki, “Artık okulu harabeye çeviren, duvarlara çirkin yazılar yazan değil, resim dersinde ödül alan çocuklar vardı. Beni gitar çalan çocuklar karşıladı.

Çinçin’de çocuklar, gitar çalıyor, resim yapıyor. 10 yıl önce bu sadece bir hayaldi. O yüzden siz bu topluma bir maya atın, toplum bunun karşılığını mutlaka verir. Sanatla ilgilenen insanlar suç işlemeyi düşünmez. Bu memlekette huzurlu bir toplum arzu ediyorsak, çocukların kültür ve sanat ortamında büyümesi gerekiyor” şeklinde konuştu. Türkiye’nin daha güçlü bir ülke olması için eğitimin, kültürün ve sanatın önemine değinen Tiryaki, çocukları kültürel ve sanatsal faaliyetlere yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

SANATLA BULUŞANIN DÜNYASI DEĞİŞİYOR

Toplumda yaşanan problemlerin eğitim ve kültür seviyesini arttırmakla sona erebileceğine dikkat çeken Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “ Sadece bina yaparak sorunlarımıza çare bulamayız. Eğitim ve kültür seviyemizi arttırmazsak problemleri yaşamaya devam ederiz. Altındağ’da 50 tane kültür merkezi yaptık. Buralarda çok farklı aktivitelere imza atılıyor.

Örneğin Altındağlı kadınlardan oluşan bir tiyatro topluluğumuz var. Bizim açtığımız kültür merkezleri çok yoğun ilgi görüyor, tıklım tıklım doluyor buralar. Kültür ve sanatla buluşanların dünyası değişiyor. Altındağ’da 10 yıl önce oturacak iki mekan yokken artık birçok toplantı bölgemizde yapılıyor. İnşaatı devam eden iki tane büyük kültür merkezimiz var. Toplumumuz ciddi bir mesafe aldı. Sahadan gelen sonuçlar bu bölge insanındaki değişimi net gösteriyor. Ancak daha yapacak çok işimiz var” dedi. 

SANATIN DESTEKLENMESİ GEREKİYOR

Kaybolmaya yüz tutmuş sanatlara ortam sağlayarak yeniden can veren Altındağ Belediyesi usta-çıkar ilişkisine de katkı sağlıyor. Bu konuda Başkent’e katkı sağlamak için birçok girişimde bulunan Veysel Tiryaki, “Ulucanlar ve Hamamönü’nde iki sanat sokağımız var.

Buralarda ise çok sayıda atölyemiz var. Pek çok farklı sanatçı, kaybolmaya yüz tutmuş sanatlara yeniden hayat veriyor. Bu atölyelerde sanatçılar hem eğitim veriyor, hem de satış yapabiliyor. Ülkemize yeni sanatkarlar, zanaatkarlar kazandırıyoruz. Usta-çırak geleneğini de canlandırıyoruz. Türkiye’de sanat para kazanmıyor ve bunun desteklenmesi gerekiyor. Old city denilen Ankara’nın tarihi alanlarının sanatçılarla, kitapçılarla dolu olması gerekiyor. Başkente katkı sağlamak için herkesin çaba harcaması lazım” şeklinde aktardı. 
 

HAKAN ŞAHİN / HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.