Ankara Kültürü Bu Konakta

Ankara Kültürü Bu Konakta

Ankara’nın en köklü ve saygın ailelerinden biri olan Kalıpçı ailesinin mirasını yaşatan Dr. Bülent Kalıpçı Hamamarkası’nda Kalıpçızade Konağı’yla Ankara kültürünü yaşatmayı hedefliyor.

 

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Ankara’dan milli mücadeleye maddi olarak en büyük desteği veren ailenin ferdi Dr. Bülent Kalıpçı, Hamamarkası’nda Kalıpçızade Konağı’yla Ankara kültürünü yaşatmayı hedefliyor. Ankara’nın en köklü ve saygın ailelerinden biri olan Kalıpçı ailesinin mirasını yaşatan Kalıpçı, konakta Ankara’ya özgü sünnet düğünü, nişan ve kına gecelerinin düzenleneceğini söyledi.

ANKARA KÜLTÜRÜ YANSITILACAK

Konağın ticari amaçtan çok Ankara kültürünü yaşatmak için yapıldığını belirten Dr. Bülent Kalıpçı, “Burayı bir kültür evi olarak görüyorum, yani ticari bir amaçla açılmış bir konak değil. Ankara kültürünü yansıtacak, kendine has kına geceleri vardır onu en iyide bizimkiler bilir, Ankaralılar bilir. Ben 21 sene Ankara Kulübü başkanlığı yaptım şimdi onursal başkanıyım, şimdiki başkan Metin benim 10 sene yardımcılığımı yaptı. Kına geceleri, mevlit gibi organizasyonlarımız olacak” ifadelerini kullandı.

SÜREN ÇALIŞMALAR AÇILIŞIMIZI AKSATTI

Şuanda Hamamarkası’nda süren çalışmalar nedeniyle tam anlamıyla hizmet veremediklerini aktaran Bülent Kalıpçı, “Yol toz, toprak şuanda halen çalışmalar devam ediyor, çalışmalar bittikten sonra burayı mevlit, kına gecesi. Ankara evleri biliyorsunuz çok küçük küçüktür. Bizim evimiz 444 metre ve kocaman bahçesi mevcut. Sünnet düğünleri gerçekleşebilir, vaktiyle kolu komşu annemden izin ister, “bizim kızın nişanını sizin bahçede yapalım mı” diye annemde yapın derdi tabi. Veya çocukların sünneti bahçede yapılırdı, işte yine öyle sünnet düğünü olabilir, nişan olabilir, kına gecesi olabilir” diye konuştu.

MİLLİ MÜCADELEYE BÜYÜK DESTEK

Ailesinin anılarını kalan eşyalarla yaşatmaya çalıştığını söyleyen Kalıpçı, “Ankara kültürünü bu konakta yaşatmaya çalışacağız, önemli olanda bizim için bu. Çok lüks görkemli otellerde binalarda var, oralar daha çok ticari amaçlı yapılar. Burayı daha ziyade Ankara geleneğini yaşatacak şekilde törenlerle yaşatmayı planlıyoruz. Burada daha çok anılar var, annemin aynası, eski masalar, dikiş makineleri bunların hepsi geçmişten anılar” dedi. Kalıpçı ailesi 27 Aralık 1919’ta Atatürk Ankara’ya ilk geldiğinde kurtuluş mücadelesi için o zaman parasıyla 27 bin 500 kuruş olmak üzere en büyük maddi desteği veren aile.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.