Ankara’da edebiyat ve sanattan YOKSUN KALDIK

Ankara’da edebiyat ve sanattan YOKSUN KALDIK

Türkiye Yazarlar Birliği Mütevelli Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan, Ankara’nın uzun yıllar kültür, edebiyat ve sanat alanında çöle dönüştürüldüğünü belirtti.

Ankara’nın uzun yıllar kültürel faaliyetlerden uzak kaldığını belirten Türkiye Yazarlar Birliği Mütevelli Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan başkentin bu alanlarda çöle dönüştürüldüğünü ifade ederek, İstanbul, Bursa, Kayseri, Konya gibi şehirlerde çok sayıda kültürel faaliyetler yapıldığını Ankara’nın ise bu faaliyetlerden yoksun kaldığını ifade etti.

Başkent kültürel faaliyetlerden uzak kaldı

d8465489-3379-4ec8-885b-b5ae103d4b84.jpg

Ankara’daki kültürel faaliyetlerin sayısının artırılması gerektiğini belirten Türkiye Yazarlar Birliği Mütevelli Heyet Başkanı D. Mehmet Doğan Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerin bu alanlarda çalışma yapması gerektiğini dile getirdi. Doğan, “ Ankara uzun yıllar kültürel faaliyetlerden yoksun kaldı ve bir çöle dönüştürüldü. Yeni Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mustafa Tuna kültürel faaliyetlerde iş birliği yapmak isterse Türkiye Yazarlar Birliği her türlü desteğe hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Büyükşehir Belediyesi işbirliği içerisinde olmalı

Türkiye Yazarlar Birliği’nin 40. Yılına girmesi sebebi ile bunu fırsata dönüştürerek kültürel faaliyetlerde işbirliğine ve desteğe hazır olduklarını belirten Doğan, “40. Yılımıza özel yapacağımız bazı büyük faaliyetleri Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yapmak isteriz.” dedi. Büyük Arap şairi İmrul Kays’ın mezarının Ankara’da olduğuna değinen Doğan bu vesile ile yapılması planlanan faaliyetlerden bir tanesinin Ankara’da İslam Dünyası şairleri ve yazarları buluşması programı olduğunu belirtti. Bu faaliyete Büyükşehir Belediyesi’nin sahip çıkarak işbirliği içerisinde büyük bir faaliyet gerçekleştirile bilineceğini söyleyen Doğan, her türlü desteğe hazır olduklarını ifade etti.

Ankara’da yapılacak faaliyetlerin artısı çok fazla olur

Ankara’nın kültürel faaliyetlerde susuz bırakıldığını belirten Doğan, “Ankara’da yapılacak faaliyetlerin artısı çok fazla olur. Büyükşehir Belediyesi’nin imkanları olmasına rağmen bu tür faaliyetlerden uzak durdu.” dedi. Konya’da gençlere yönelik bir bilim merkezi kurulduğunu dile getiren Doğan, Ankara’da böyle bir bilim merkezi bile olmadığını bunun utanılacak bir durum olduğunu söyledi. Kültürel faaliyetler yerine eğlence merkezleri yapıldığını ifade eden Doğan, bu zamana kadar oyun ve oyuncak ile uğraşıldığını bu zamandan sonra kültür, bilim ve sanat ile ilgilenilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Büyük bir kütüphane yapılmalı

Ankara’ya büyük bir kütüphane yapılmasının şart olduğunu belirten Doğan, “Ankara’nın gençlerin ders çalışabileceği, kendilerini geliştire bileceği büyük salonları olan büyük bir kütüphaneye ihtiyacı var. Bunu Ankara Büyükşehir Belediyesi tasarlayıp yapabilir ve kültürümüze büyük bir katkı sağlamış olur. Yapılacak büyük bir kütüphanenin bazı salonlarında kültürel faaliyetler bile gerçekleştirilebilir.” dedi.

Ankara’yı tanımak için çaba göstermiyoruz

Ankaralının Ankara’yı tanımadığını söyleyen Doğan, “Yüzlerce yıllık kültürel bir değere sahip Ankara var fakat bizler bunu bilmiyor ve tanımıyoruz. Ankara’yı tanımak için de hiçbir çaba göstermiyoruz. Çalışmalar bu yönde de ilerletilerek Ankara’yı Ankaralılara tanıtarak, insanlara yaşadıkları şehri sevdirip benimsetmek lazım. Bizde ise aksine Ankara lehine propaganda yapılıyor. Önemsiz bir yer gibi gösterilmeye çalışılıyor. Bunu aşmamız lazım. Bunun için Büyükşehir Belediyesi önemli çalışmalar yapabilir.” diye konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği “40” yaşında

Bunların yanı sıra Türkiye Yazarlar Birliği’nin 2018 yılında 40. Yılını kutlayacağını da hatırlatan Doğan,  bu tür gönüllü kuruluşların derneklerin, vakıfların uzun ömürlü olmadığını belirterek, birçok kuruluşun 40. Yılını göremediğini Türkiye Yazarlar Birliği’nin ise 40. Yılını idrak edeceğini söyledi. 40. Yıla özel birçok faaliyet gerçekleştireceklerini belirten Doğan, “Tarihi Roman ve romanda tarih adlı 2 yılda bir yaptığımız faaliyeti önümüzde yılı gerçekleştireceğiz. 30. Ve 35. Yılımızda kültür kervanları düzenledik. 40. Yılımızda ise Edirne’den Mostar’a kültür kervanı yapacağız. Güzergâhta bulunan şehirlerde kültürel faaliyetler icra edeceğiz.” dedi.

40. yıla özel faaliyetler

Türkiye Yazarlar Birliğini 40. yılına özel birçok kitap yayınlayacaklarını da dile getiren Doğan, son 40 yıl içerisindeki roman, şiir, hikaye alanındaki gelişmeleri değerlendirme toplantıları, okumaları ve şölenleri yapacaklarını ifade etti. Diğer birçok faaliyeti de hayata geçireceklerini belirten Doğan, “Gençlere yönelik programlarımız olacaktır. Genç yazarlarımızı etkin kılmak adına çaba göstereceğiz. Her aya birkaç büyük faaliyet düşecek şekilde faaliyetlerimiz olacaktır.” dedi.

Dünyayı dolaşan bir faaliyet

Türkçenin Uluslararası şiir şöleni faaliyeti hakkında da bilgi veren Doğan, 1992 yılında Konya ve Bursa’da başlayan ve her 2 yılda bir yapılan etkinliğin her defasında başka bir ülkede gerçekleştirildiğini belirtti. 2017 yılındaki şiir şöleni ise Ahmet Yesevi Üniversitesi’nin ev sahipliğinde Ahmed Yesevi’nin şehri Türkistan'da gerçekleştirildiğine değinen Doğan, dünyayı dolaşan bir faaliyetin 12. Defa yapılmasının çok görülmedik bir şey olduğunu belirtti. Türkiye Yazarlar Birliği’nin bu faaliyeti hanesine başarı olarak yazılmalıdır.” diyen Doğan,  şölenlerde ödüller verildiğini de belirtti.

100’e yakın şair ve yazar katıldı

Doğan, 20-23 Aralık tarihleri arasında, Ahmet Yesevi Üniversitesi Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe; Türkiye, Kazakistan ve Türk Dünyasının birçok ülke ve bölgesinden 100’e yakın şair, yazar ve davetliler katıldığını belirtti. Türkçenin 12 Uluslararası Şiir Şöleninde, Kazakistan’ın ünlü şairi Mağcan Cumabayulı, Osmanlı şiirinin Sultanüşşuarası Bâkî ve Sultan Hüseyin Baykara adına düzenlenen büyük ödüllerin sahiplerine verildiğini belirten Doğan, “Yapılan değerlendirmeler sonucunda, Mağcan Cumabayulı ödülünü Mustafa Özçelik (Türkiye), Hüseyin Baykara ödülünü Atantay Akbarov (Kırgızistan), Mahmut Abdülbâki (Bâki) ödülünü ise Ramis Aymet(Tataristan) almaya hak kazandı.” dedi.

ABD’nin aldığı karara ilk tepkiye veren kurumlardan biriyiz

Gündemde geniş yer tutan Kudüs meselesine de değinen Doğan, Kudüs’ün 3 semavi dinin merkezi konumunda olduğunu Müslümanlar için çok önemli bir yer olduğunu belirterek Amerika Birleşik Devletleri Başkanının aldığı karara karşı neler yapılması gerekiyorsa her türlü hareketi desteğe kararlı olduklarını dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri’nin aldığı karara karşı ilk tepkiyi veren kurumlardan birisinin Türkiye Yazarlar Birliği olduğunu söyleyen Doğan,  “Kudüs meselesinin bizim için olduğu kadar tüm İslam alemi ve dünya için önemli olduğunu düşünüyoruz. Kudüs 3 semavi dinin merkezi konumundadır. ABD’nin aldığı bu karar Filistin’in bir barış merkezi olmasının önünü kesmek için alınmış bir karar gibidir. Bu karara karşı ne yapılması gerekiyorsa biz buna hazırız. Açıklamalarımızda da biz bu dile getirdik.” diye sözlerini noktaladı. 

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.