Ankara'ya katılım bankacılığı okulu

Ankara'ya katılım bankacılığı okulu

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi tarafından faaliyete geçirilecek olan Uluslararası İslami Finans Araştırmaları Merkezi bünyesinde Katılım Bankacılığı Okulu kuruluyor.

Uluslararası düzeyde hızla büyüyen İslami finans ve katılım bankacılığı için gerekli insan gücünü üretmek için Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi bünyesinde kurulan Uluslararası İslami Finans Araştırmaları Merkezi, tüm dünyada ihtiyacı hissedilen bu eksikliği tamamlamak için Katılım Bankacılığı Okulu kuruyor. Okulun vereceği programı başarı ile tamamlayan kursiyerlere "Katılım Bankacılık Sertifikası" verilecek.
Katılım Bankacılığı Okulu, mevcut olan katılım bankalarında var olan iş gücünün konvansiyonel bankacılık sektöründen temin edilmesinin önü geçmeyi hedefliyor. Katılım Bankacılığı Okulu'nda teorik ve uygulamalı İslami finans, uluslararası finansal sistem ve katılım bankacılığı konusunda teorik ve uygulamalı eğitim verilecek. İktisat, işletme, bankacılık, finans alanlarında lisans eğitimi almış ve belirli bir düzeyde İngilizce bilen mezunların katılabileceği eğitimde başarılı olan mezunlara "Katılım Bankacılık Sertifikası" verilecek.

KATILIM BANKACILIĞI SERTİFİKASI

Katılım Bankacılık Okulu programında katılacak olan kursiyerlere, akademisyenler ile katılım bankalarının yöneticileri tarafından dersler verilecek. Programda, ayrıca mevduat ve katılım bankalarında kullanılan paket programların yanında uluslararası finansal piyasalardaki gelişmelerin takip edilmesinde kullanılan bilişim altyapısına ilişkin uygulamalı derslerin de verilmesi planlanıyor. Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Uluslararası İslami Finans Araştırmaları Merkezi, Katılım Bankacılığı Okulu'nun temel amacını; İslami finans sektöründe çalışacak bankacılık sektörüne ilişkin operasyonel bilgiye sahip insan gücünü yetiştirmek olarak tanımlıyor. Program, bankacılık işlemlerini ötesinde, tasarruflarını değişik ortaklık ilişkileri değerlendirmek isteyenlere veya finans kaynağına ihtiyaç duyan girişimcilere ve müşteriye çok yönlü yardımcı olmayı da hedefliyor. Program kapsamında, sektörde faaliyet gösteren bankaların bünyesinde yatırım danışmanlığı yapacak uzmanların yetiştirilmesi de amaçlanmaktadır.

İSLAMİ FİNANS 2 TRİLYON 300 MİLYARA DOLARA ULAŞTI

Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi'ni bu türden bir program oluşturmaya iten nedenlerinde başında, faizsiz finansın dünyada giderek yaygınlaşması gösteriliyor. Bu konuda hazırlanan 2017 tarihli Küresel İslami Finans Raporuna göre, 2016 yılı sonu itibariyle sektörün hacmi 2 Trilyon 300 Milyara Dolara ulaştığı görülüyor. Bir önceki yıl ile mukayese edildiğinde, sektörün sadece 2015 yılında 150 milyar dolar genişlediği görülmektedir. İslami finans sektörünün yıllık yüzde 10 oranında büyüdüğü gözlenmektedir. Yine aynı rapora göre, tahmin edilen bu büyüme hızını, Müslüman nüfusun küresel olarak artış göstermesi, İslam ülkelerinde kişi başına düşen yıllık gelirin yükselme eğiliminde olması olarak sıralanmaktadır. 

TÜRKİYE 7'İNCİ SIRADA 

Faizsiz finansın küresel düzeyde en yüksek büyüme kaydedecek sektörlerinden bir olacağı beklentisi, birçok ülkenin bu alana yönelmesini sağladı. İslami Finansal varlıkların dağılımı göz önüne alındığında, İslami bankaların finansal varlıklarının tek başına bu alanın yüzde 75'ini kapsadığı görülüyor. Aktif büyüklüğü ile Küresel İslami Finans alanında 7'inci sırada olan Türkiye'nin sahip olduğu potansiyelin yeterince değerlendirilmediği yaygın bir görüş olarak öne çıkarken, İran 560 milyar, Suudi Arabistan 401 milyar, Malezya 335 milyar dolar ile ilk üçte yar alıyor. Türkiye ise 81 milyar dolar ile 7'inci sırada yer alıyor.

Uğur DUYAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.