Osmanlı tarihinin son sayfası, Vahdettin bugün tahta çıktı

Osmanlı tarihinin son sayfası, Vahdettin bugün tahta çıktı

4 Temmuz 1918'de tahta çıkan VI. Mehmet Vahdettin, Osmanlı İmparatorluğu'nun 36. ve son padişahı olarak tarihe geçti. Tam 107 yıl önce bugün başlayan saltanatı, 1 Kasım 1922'de Saltanatın Kaldırılması ile sona erdi.

Sultan Vahdettin, 14 Ocak 1861'de Dolmabahçe Sarayı'nda doğdu. Babası Sultan Abdülmecid, doğumundan beş ay sonra vefat etti. Annesi Gulistû Kadın Efendi'dir ve Sultan Abdülmecid'in sekizinci oğlu olup, kendisinden önce tahta geçen V. Murat, II. Abdülhamid ve V. Mehmet Reşad'ın küçük kardeşidir.

Çok küçük yaşta anne ve babasını kaybeden Vahdettin, Abdülmecid'in kadınlarından Şayeste Kadın tarafından büyütüldü. 33 yıl süren II. Abdülhamid döneminde, Vahdettin sultanın en yakın üvey kardeşi olarak kabul ediliyordu. Abdülhamid ona devletten aldığı maaşı desteklemek için ayrı bir tahsisat verdi ve Çengelköy'deki kendi malikanesini hediye etti.

sultan-vahdettin-2.jpg

ZOR DÖNEMDE TAHTA ÇIKIŞ

4 Temmuz 1918'de, Birinci Dünya Savaşı'nın son dönemlerinde tahta çıkan Sultan Vahdettin, imparatorluğun en zor günlerinde hükümdarlık görevini üstlendi. Bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu büyük bir yenilgiyle karşı karşıyaydı ve toprak kayıpları had safhaya ulaşmıştı.

Saltanatı 4 yıl 3 ay 28 gün süren Vahdettin, bu süre zarfında imparatorluğun dağılma sürecinin son aşamalarına tanık oldu. Mondros Mütarekesi'nin imzalanması, İtilaf Devletleri'nin İstanbul'u işgali ve Anadolu'da başlayan Milli Mücadele hareketi, saltanatının en önemli olayları arasında yer aldı.

sultan-vahdettin-3.jpg

SALTANATIN SONU VE SÜRGÜN YILLARI

1 Kasım 1922'de Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından saltanatın kaldırılmasının ardından, Sultan Vahdettin'in durumu belirsizlik içine girdi. İtilaf Devletleri'nin koruması altında İstanbul'da kalmaya devam eden son padişah, durumun kendisi aleyhine geliştiğini anlayınca ülkeyi terk etme kararı aldı.

17 Kasım 1922'de İngilizlerin sağladığı bir savaş gemisiyle İstanbul'u terk eden Sultan Vahdettin, önce Malta'ya, ardından Hicaz'a geçti. Mısır kraliyet ailesinden bir prensin maddi yardımıyla 11 Haziran 1923'te kiralanan bir villaya taşındı ve burada anılarını kayda geçirmişti.

sultan-vahdettin-4.jpg

SAN REMO'DA SON GÜNLER

İmparatorluğun varlığına 1920 Nisan'ında San Remo'da yapılan konferansla son verildiği göz önüne alındığında, İngilizlerin son Osmanlı hükümdarını da San Remo'ya göndermeleri dikkat çekici bir ayrıntıdır.

San Remo'da sürdürdüğü hayatında, Sultan Vahdettin sürgün günlerinin zorluklarını yaşadı. Sultan Vahdettin, 1926 yılında San Remo'da sürgünde vefat etti ve hiçbir zaman tahttan indirilmesini kabul etmedi. 16 Mayıs 1926'da San Remo'da kalp damarlarının tıkanmasından dolayı 65 yaşında hayatını kaybeden Sultan Vahdettin, Suriye Hükümeti'nin katkılarıyla Şam'da toprağa verildi.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.