Türkiye'nin nüfus hareketleri

Türkiye'nin nüfus hareketleri

Türkiye 'de dinamik nüfus sayısı gün geçtikçe azalmakta. Bunun sebeplerini sıralamak alınacak önlemlerde katkı sağlar mı bilemiyorum.

Türkiye' de doğum oranları azaldıkça dinamik nüfus, genç nüfus ya da aktif nüfus tabirlerini kulaklarımız az duymaya başlayacaktır. Bir milletin sosyal, siyasal, ekonomik gelişmesi bir yana nüfusunun da genç nüfus oran yüksekliği gelişmişlik seviyesinde oldukça yüksek paya sahip. Yaşlı nüfusu çoğalmış bir ülke artık kendisini geliştirmekten uzaklaştırmış zamanın akışına bırakmıştır. Öyle bir ülkenin yaptığı milli savunma sanayisindeki katkıları, ekonomideki faydaları, siyasal alanda büyümesi gibi faktörler nüfusun yaşlı oranının yüksek oluşu sayesinde pek işe yaramaz.

Kendi milletine yaramayan fayda başka ülkelerin pazar alanları haline gelir ve dışa bağımlı bir ülke olarak yaşamlarını sürdürürler. Bir ülkenin içindeki nüfustaki aktif nüfus oranı o ülkeye pek çok olumlu katkı sunar. Aktif nüfus demek çalışan nüfus demektir. Çalışan millet demek büyüyen devlet demektir. Bu tabirler birbirleriyle bağımlı şekilde büyüyen ifadelerdir.

Doğurganlık oranını artıran bir ülke gelişmekte olan ülke sınıfındadır. Gelişen bir ülke de düşmana her daim korku salar. Türkiye'deki Doğurganlık oranının artırılmasından başka çare gözükmemekte. Yoksa dinamik nüfus azalmaya mahkûm gözüküyor. Bundan 50 yıl sonra aktif nüfus sayısında ciddi azalma göreceğiz. Bu denli olumsuzluklara çare aramak yerine şimdi önlem almalı doğurganlığı teşvik etmeliyiz. Bir aileye düşen çocuk sayısını birden en az üçe çıkartmalıyız.

Milletimizin doğurganlıktaki geri kalma sebebindeki en önemli faktör biliyoruz ki ekonomik faktör. Ekonomideki dalgalanmalar insanımızı çocuk yetiştirmedeki kuşkuya itmiş ve evinde tek çocuğu olan ailelerin bir diğer çocuğun hayalini bile kurmadıkları görülüyor. Şehirlerdeki yaşamlar bu tezi daha da doğrulamakta. Ancak köy, kırsal kesimlerdeki doğurganlık sayısı ülkemizi nefes aldırmakta.

Şehir hayatının zorluğundan mı bilinmez çocuk sahibi olmak çokça düşündürürken, kırsal kesimlerde bu düşünce zorluktan ziyade önemli bir hal almıştır. Kırsal kesimlerimizdeki doğurganlık sayısı ülke içindeki gelişmişlik seviyesinde artışa katkı sağlamaktadır. Ülkemizin gelişmekte olan bir ülke olması yönündeki ilerlemesini desteklemeliyiz. Saygılarımla.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.