Arabulucular dernek kurmak istiyor

Arabulucular dernek kurmak istiyor

Adliyelerin iş yoğunluğunu azaltmak için, Yeni İş Mahkemeleri Kanunu çerçevesinde çıkan Arabuluculuk Kanunu ile avukatlar dernekleşme yoluna gitmeye başlıyor.

Geçtiğimiz günlerde Çankaya’da açılışı yapılan Bağımsız Arabuluculuk Merkezi (BAM) bunun örneklerinden biri. 9 kurucu ortak ile kurulan ve açılış konuşmasını Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken’in yaptığı merkez halkın yoğun ilgisi ile karşılaştı.

Yıl Başında yürürlüğe girecek

Arabuluculuk Kanunu’nun çıkması ile birlikte 25.10.2017 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanarak kesinleşen ve 01.01.2018 tarihinde yürürlüğe girecek olan 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile çalışma hayatında yeni bir döneme geçilecek. Zorunlu Arabuluculuk Kanunu çerçevesinde avukatlarda hazırlıklarına başlamış ve dernekleşme yoluna gitmeye başladılar. BAM ise bunun örneklerinden biri. 

Birlikten Güç Doğar

Bağımsız Arabuluculuk Merkezi açılışında konuşan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken merkezin büyük bir ihtiyacı karşılayacağına vurgu yaparak birlikten güç doğacağını ve verilen bu emeklerin karşılıksız kalmayacağını ifade etti. Bağımsız Arabuluculuk Merkezi Başkanı Dursun Yassıkaya ise “Tarih değişime direnenleri hatırlamaz. Yarına bakmak yetmez; yarının ötesine bakan toplumlar değişim ve gelişimi birlikte başarabileceklerdir.  Kurucularımız her türlü faaliyette tarafsızlığını ve bağımsızlığını gözetmeyi, uluslararası mesleki ilke ve değerler doğrultusunda hareket etmeyi düstur edinmiştir.” şeklinde konuştu.  

Arabuluculuk dostane yöntemlerle çözüm üretir

Açılışın ardından vatandaşların soru yağmuruna maruz kalan Yassıkaya, halkın bilgilendirilmesi için alo arabuluculuk hattının hayata geçirilmesi gerektiğini ve bir an önce çalışmalara başlanmasının gerekli olduğunu belirtti. Halkın bu konuda aydınlatılmasının gerekli olduğunun altını çizen Bağımsız Arabuluculuk Merkezi kurucuları ise yaşanılan süreci şöyle yorumladı, “Tarih değişime direnenleri hatırlamaz. Yarına bakmak yetmez yarının ötesine bakan toplumlar gelişimi ve değişimi birlikte başarabileceklerdir. Arabuluculuk taraflar arasındaki özel hukuk uyuşmazlıklarının gizlilik temelli dostane yöntemlerle tarafların özgür iradesi, sürece etkin katılımları ile çözülmesi esasına dayanır.”

Eğitim çalışmasına ihtiyaç var

Arabuluculuk sürecinin özellikle ilk zorunlu uygulama alanı işçi-işveren uyuşmazlıkları bakımından henüz yeterli tanıtılamadığını belirten BAM kurucuları, “Bilgi sahibi olmayan işçinin mağdur olmaması süreçte hak kaybı doğmaması amacı ile sendikalar başta olmak üzere tüm sivil toplum örgütlerinin desteği ile ciddi bir eğitim çalışmasına ihtiyaç vardır.  Yeni dönemde arabuluculuğun bilinebilmesi benimsenmesi ve toplumsal uzlaşı kültürünün yerleşmesi için öncelikle Arabuluculuk kurumunun bilinirliliğinin artması gereklidir.” dedi.

Meslek etik kuralları oluşmasında öncü olacağız

“Merkezimiz kurucuları her türlü faaliyette tarafsızlığını ve bağımsızlığının gözetmeyi uluslararası mesleki ilke ve değerler doğrultusunda hareket edinmeyi düstur edinmiştir.”  şeklinde konuşan Bağımsızlık Arabuluculuk Merkezi kurucuları, “Arabuluculuk uygulamalarında kurumsal yapı geliştirmeyi kuralları net ve şeffaf bir anlayış ile işbirliği esasları dâhilinde çalışmayı öngörmektedir. BAM, Arabuluculuk Meslek etik Kurallarının oluşmasında emsal uygulamalar ile öncü olmayı bu süreçte ilgili kurum ve kuruluşlar ile temas ve fikir alışverişi yürüterek sağlıklı bir uygulamanın yerleşmesi için üzerine düşeni, kamu görevi anlayışı ile yerine getirmeyi hedeflemektedir.” şeklinde ifade etti.
Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.