Arif Şayık: "İlçelerin Potansiyelini Ortaya Çıkaracağız"

Arif Şayık: "İlçelerin Potansiyelini Ortaya Çıkaracağız"

Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık ilçelerin kalkınma yol haritalarını çıkartarak ilçelerin bütün potansiyellerinin tespiti yönünde çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Tech Ankara Proje Pazarı’nda gazetemize konuşan Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Arif Şayık, ajans olarak çok güçlü bir beşeri sermayeye sahip olduklarını, ilçelerin bütün potansiyellerini ortaya çıkararak ürünlere katma değer kazandırmayı amaçladıklarını belirtti.

Bu yıl 7.’si düzenlendi

Girişimcilik ekosistemini güçlendirmek, yenilikçi ürün ve fikirlerin ticarileşerek bölgesel, ulusal ve uluslararası değere dönüşmesini sağlamak amacıyla 2010 yılından bu yana düzenlenen TechAnkara Proje Pazarı bu yıl yedinci kez düzenlendi. Projenin amacının girişimciyi sermaye ile buluşturmak olduğunu belirten Şayık, ortaya ürün koyan girişimcinin ürününü tanıtıp, geliştirilmesine ön ayak olmanın önemli olduğuna değindi.

Amaç girişimci ile yatırımcıyı buluşturmak

Yapılan başvuruların ardından 37 kişiden oluşan jüri üyelerinin değerlendirmesi ile 100 proje seçilip sergilenmeye sunuldu. Proje Pazarı’nın esas amacının birlikteliği sağlamak olduğunu belirten Şayık, “Burada amaç yatırımcı ile iş sahiplerini buluşturarak ürünlerin ticarileşmesini sağlamaktır. Projede fikir sahipleri, girişimci arkadaşlar ürünlerini sergiliyor. Diğer taraftan da Türkiye’nin en iyi sermaye grupları olan melek yatırımcılar burada yer alıyor. Daha sonrasında görüşmeler yapılıp sermaye sahipleri aracılığı ile ürünleri pazara çıkarmaya çalışıyoruz.” dedi.

Yeni teknolojiler sisteme eklemlenmeli

Aynı ürünü daha fazla üreterek büyüme imkânımızın fazla olmadığını belirten Şayık, yeni teknolojilerin ekonomik sistemlere eklemlenmesinin gerektiğini belirtti. Geçen yıl düzenlenen proje pazarında bir projenin 5 milyon Euro’luk yatırım aldığını ifade eden Şayık, “Yatırım alan girişimci bir ürün yaratmış ve katma değer kazandırmış oluyor. Bütün bunlar bizlere ekonomik kazanç olarak geri dönüyor.” dedi.

Amaç projeleri milli sanayiye monte etmek

Proje pazarında yabancı yatırımcılarında bulunduğunu belirten Şayık, asıl amacının yabancı yatırımcı olmadığını üretilen projeleri milli sanayiye monte etmeyi amaçladıklarını belirtti. Üretilen projelerin yabancılar tarafından alınıp gidilmesini amaçlamadıklarını belirten Şayık, “Ekonomimiz için imalat da burada olmalı fakat müstakil girişimciler yatırım nereden gelirse oraya gidebiliyor. Buna bizim sermaye sahiplerinin ve devletimizin sahip çıkması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

İnovasyonu kırsala taşıyoruz

Ankara Kalkınma Ajansı olarak bölgeye en büyük katkılarının çok güçlü bir beşeri sermayeye sahip olduklarını, Türkiye’nin en iyi Üniversitelerinden mezun olan kişileri istihdam ettiklerini ifade etti. Özellikle çevre ilçelerde, ilçelerin kalkınma yol haritalarını çıkarttıklarını belirten Şayık, inovasyonu kırsala taşıyoruz platformu kurduklarını açıkladı.

Yerel yönetimlerle diyalog halindeyiz

Birçok ilçede birçok ürünün değerlerinin ortaya çıkarıldığını dile getiren Şayık, bu ürünlerin ticarileşmesi için mali destek programı hazırlayacaklarını belirtti. Şayık, bu ürünler hakkında örnek vererek, “Ankara Keçisi’nin yünü burada elde ediliyor ve yurt dışına satılıyor. Daha sonra yurt dışından kumaş olarak geri alıyoruz. Bu tür ürünler neden burada katma değere dönüştürülmüyor, neden burada üretilmiyor. Bir diğer örnek Ankara tavşanı, Çin’de sayısı 50 milyonu bulmuş fakat Ankara’da üretilmiyor. Şu an bunlarla ilgili araştırmalar yapıyoruz. Bölgenin ve ilçelerin bu yönde çok büyük potansiyeli var. Bu yüzden yerel yönetimlerle çok ciddi diyalog halindeyiz.” şeklinde konuştu.

Ekosistemi oluşan ilçe destek alıyor

Beypazarı, Nallıhan, Ayaş gibi çevre ilçelerle çok çalıştıklarını belirterek, “İpek yolu koridoru dediğimiz aksta yer alan ilçelerin tarihi derinlikleri, beşeri sermayesi ve doğa koşulları çok uygun. Bazı ilçeleri yeni yeni sisteme alışıyor. Beypazarı, Çamlıdere ve Kızılcahamam gibi ilçelerin ise bir ekosistemi oluştu. Çok büyük destekler alıyor.” dedi.

150 milyon lira destek sağlandı

Tech Ankara Proje Pazarı’nda birbirinden değerli birçok projenin olduğunu belirten Şayık, Ankara’nın birçok konuda olduğu gibi teknolojinin de merkezi olduğunu belirtti. Türkiye'deki 10 araştırma üniversitesinden 4'ünün Ankara'da yer aldığına işaret eden Şayık, bu zamana kadar Ankara'da girişimcilik ekosisteminin gelişimi için 150 milyon lira destek sağladıklarını bildirdi.

Yerinize başkasının park etmesini engeller

Tech Ankara Proje Pazarında ise birbirinden ilginç projeler yer alıyor. OKB Teknoloji tarafından üretilen “freepark” adlı araç park alanlarında kullanılan akıllı telefonlara uyum sağlayabilen bariyer sistemi. Proje özellikle engelli park alanlarının işgalini önlemeyi amaçlıyor. Engelli vatandaşların sisteme kendilerini tanıtarak cep telefonu ile uzaktan erişim sağlayabildiği bariyer sisteminde bir başkasının özel alanlara araç park etmesinin önüne geçilmek amaçlanıyor. Yerinize başkasının park etmesini engeller sloganı ile hareket eden proje araç park işgalini ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Depreme dayanıklı plastik tuğla

Proje Pazarı’nda dikkat çeken diğer bir proje ise, anti deprem özelliği olan plastik tuğla projesi. Proje hakkında gazetemize bilgi veren proje sahibi Çetin Abanoz, günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte  ürünlerin uzun ömürlü ve geri dönüşümlü olmasına değer verildiğine dikkat edildiğini söylüyor. Abanoz, kendi tasarladığı plastik tuğlanın depreme dayanıklı olduğunu, ısı ve ses yalıtımlı ve geri dönüşüme uygun olduğunu belirtiyor. Abanoz, “ Plastiğin esneme özelliğinden yararlanarak yola çıktım. Lego gibi iç içe geçmeli bir ürün tasarladım. Hem dayanıklı, hem yalıtımlı, hem depreme dayanıklı bir üründür. Bir usta bir duvarı bir saatte örüyorsa, bu tuğla ile işi 20 dakikada bitiriyor. Aynı zamanda kırılmaz olduğu için diğer tuğlalardan daha maliyetli oluyor.” şeklinde açıkladı.

Emrah ÖZCAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.