BAKIRCILIK YOK OLMAK ÜZERE

BAKIRCILIK YOK OLMAK ÜZERE

35 yıllık kalaycı Kadir Usta, 3 bin yıllık meslek olan kalaycılığın yeni nesil tarafından tercih edilmemesinde dolayı yakın zamanda tarihe karışacağını söyledi. Kadir Usta, kalayda pişen yemeklerin insan sağlığına katkı sunduğunu ancak kullanımın giderek

 

KALAYCILIK SIRADANLAŞTIRILDI

Yıllarının  kaybolmaya yüz tutmuş kalaycılık mesleğine vermiş olan Kadir Usta, "Kalaycılık, günümüzde insanların gözünde bir sanat olma özelliğinden çıkıp sıradan basit bir meslek şeklini alması ile mesleği tercih eden bulunmamaktır. Kalaycılık mesleğini sürdüren kişilerin yetiştirecek çırak bulamamalarından dolayı kendilerinden sonra ekmek kapılarını kapatmak zorunda kalıyor. Günümüzde bakırdan yapılan malzemeleri hediyelik eşya satan yerler, lüks oteller bakıra ilgisi olanlar süs amaçlı kullanıyor" dedi.

ELİMİZDEKİ HAZİNEYİ KULLANAMIYORUZ

Bakırdan yapılan mutfak malzemelerinde pişen yemeklerin daha sağlıklı olduğunu, bakır ürünlerinin zehirlenmeleri önlediğini belirten Kadir Usta, "Ülkemizde kullanımız giderek artan teflon, çelik, cam gibi ürünlerin artması, bakıra olan talebi azaltmıştır. Ülkemizde bakıra olan talep azalırken, Avrupa ülkelerinde ise ülkemizin tam aksine gelişen teknolojiye rağmen bakır kullanımı artmaktadır. İtalya gibi Avrupa ülkeleri mutfaklarında bakırı tercih ederek insan sağlığına ne kadar önem verdiğini gösteriyorlar" diye konuştu.

SÜLEYMAN TOKER / HABERVAKTİM

Ankara’nın Altındağ ilçesinde mesleğini etkin bir şekilde sürdüren 35 yıllık kalaycı Kadir Usta, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan

kalaycılık ile ilgili Habervaktim'e çarpıcı bilgiler verdi.
KALAYCILIK ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Tarihin en önemli mesleklerinden birinin kalaycılık olduğunu kaydeden Kadir Usta, kalaycılık mesleğinde çalışacak eleman bulamadıklarını ve geriden çırak yetişmediğini söyledi.  Kadir Usta, "Kalaycılık, günümüzde insanların gözünde bir sanat olma özelliğinden çıkıp sıradan basit bir meslek şeklini alması ile mesleği tercih eden bulunmamaktır. Kalaycılık mesleğini sürdüren kişilerin yetiştirecek çırak bulamamaları, kendilerinden sonra bu mesleği yürütecek insanların olmamasından dolayı kendilerinden sonra ekmek kapılarını kapatmak zorunda kalıyor. Çırak yetiştirememe sorunu ise kalaycılık mesleğinin ileri ki yıllarda daha az yapılan bir meslek haline dönüştürmesinden korkuluyor" dedi.

AVRUPA'DA BAKIR KULLANIMI ARTIYOR
Gelişen teknoloji ile mutfak ürünlerindeki tercihin değiştiğini aktaran kalaycı Kadir Usta, "Ülkemizde kullanımız giderek artan teflon, çelik, cam gibi ürünlerin artması, bakıra olan talebi azaltmıştır. Ülkemizde bakıra olan talep azalırken, Avrupa ülkelerinde ise ülkemizin tam aksine gelişen teknolojiye rağmen bakır kullanımı artmaktadır. İtalya gibi Avrupa ülkeleri mutfaklarında bakırı tercih ederek insan sağlığına ne kadar önem verdiğini gösteriyorlar" diye konuştu.

RESMİ KURUMLAR ÇELİKLEŞTİ

Meslekle ilgili yaşanan diğer sıkıntıları da gazetemize aktaran Kadir Usta özetle şunları söyledi: "Ülkemizde gelişen teknoloji öncesinden resmi kurumların bakırı tercih etmeleri kalaycılık mesleğinin popüler olmasını sağlamaktaydı. Gelişen teknoloji ile çelik kullanımının yaygınlaşması ve resmi kurumlarında çelik kullanımını tercih edip, bakır kullanımını bırakmaları kalaycılık mesleğine vurulmuş en büyük darbelerden biridir"

HEDİYELİK OLARAK TALEP VAR

"İnsan sağlığı açısından önemli bir yere sahip olan bakır ürünlerine, kullanım şekline göre 6 ay ile 1 yıl arasında kalaylama işleminin tekrarlanması gerekir. Zamanla özelliğini kaybeden kalaylama işleminin tekrarlanması insan sağlığı açısından önemli bir durumdur. Günümüzde bakırdan yapılan malzemeleri hediyelik eşya satan yerler, lüks oteller ve yöresel ev yemekleri yapan restoranlar ve bakıra ilgisi olanlar kullanıyor. Evlerden çok iş yerlerinin bakırı tercih etmesi, bakıra olan talebi arttırmaktadır."
 

KUTU... KUTU... KUTU...

 

KALAYCILIĞIN TARİHÇESİ VE YAPIMI

Kullanımı milattan önce 3000’li yıllara dayanan kalay, insanların geçimini sağlamaya yardımcı olan kalaycılığın ortaya çıkmasını sağladı. Bir zamanlar ara sokaklarda ve seyyar olarak da icra edilen kalaycılık mesleği gelişen teknoloji ile birlikte eskiye göre kullanımı bir hayli azaldı. Ocakta yakılan bakır kaplar, asit ve kum yardımı ile yıkanarak temizlenir. Temizlenme aşamasından sonra örs, çekiç ve tokmak yardımıyla düzeltme aşamasına girer. Yıkama ve düzeltme işlemi bittikten sonra kalaylanan bakırın büyüklüğüne göre 350-600 derecelik ısı yardımıyla kalay tezgahında son işlem yapılır. Kalaylanan bakıra soğutma işlemi yapıldıktan sonra bakır kullanıma hazır gelir.

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.