Bu pazarda 'AHİLİK' halen yaşatılıyor

Bu pazarda 'AHİLİK' halen yaşatılıyor

Kahramankazan'daki semt pazarı her hafta, tıpkı 'Ahilik' kültüründeki gibi esnafa bol kazanç ve bereket getirmesi için toplu bir şekilde yapılan duayla açılıyor. Başkan Lokman Ertürk'ün 13 yıldır aralıksız sürdürdüğü gelenek büyük takdir topluyor.

Kahramankazan'da her hafta kurulan ve ilçe dışından da birçok vatandaşın alışverişe geldiği semt pazarı, Belediye Başkanı Lokman Ertürk'ün göreve başladığı 2004 yılından bu yana dualarla açılıyor.  Selçuklu ve Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan 'Ahilik' kültüründe olduğu gibi esnafa bol kazanç ve bereket getirmesi için toplu bir şekilde dua ediliyor. Kahramankazan'da 13 senedir her salı günü kurulan semt pazarında aralıksız düzenlenen ve gelenek haline gelen etkinlik, hem pazar esnafından hem de müşterilerden tam not alıyor. Başkent'in en hızlı büyüyen ilçesinde yıllardır süre gelen ve takdir toplayan etkinlik, Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı'nda ayrı bir önemle icra ediliyor.  

HER DUAYA KATILIYOR

duayla-aciliyor.jpg

Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, yardımlaşma ve dayanışmanın ilçede artırılması için 2004 yılında başlattığı etkinliğe aralıksız katılıyor. Başkan Ertürk, pazarcı esnafı ve vatandaşlar hep birlikte dua ediyor. Din görevlisi eşliğinde yapılan duanın ardından semt pazarı açılarak, vatandaşlar alışveriş etmeye başlıyor. O esnada esnafı gezen, onların sıkıntı ve taleplerini dinleyen Başkan Ertürk, pazarcı esnafına  "hayırlı işler, bol kazançlar" temennisinde bulunuyor.

AHİLİK KÜLTÜRÜNÜN BİR ÖRNEĞİ

13 yıldır ilçede süregelen etkinlikle ilgili gazetemize bilgi veren Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk, "Başkan seçildiğim 2004 yılından bu yana aralıksız olarak pazar açılış duasını esnaf kardeşlerimiz ile birlikte yapıyoruz. Bu esnaf duamız aslından Selçuklu ve Osmanlı'dan günümüze kadar ulaşan bir gelenektir.  Bu etkinlik Ahilik kültürü ve dayanışmanın bir örneğidir. Kahramankazan'da Ahilik kültürünü ve geleneklerini hep birlikte yaşatmaya çalışıyoruz. Belediye olarak esnafımızın sürekli yanındayız. Atalarımızdan gelen bu kültürü de sürdürmeyi düşünüyoruz" dedi. 

PAZARDA HİJYENE DE ÖNEM VERİLİYOR

Başkan Ertürk, “Pazarcı kardeşlerimizin ve vatandaşlarımızın, daha rahat koşullarda alışveriş yapmalarını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. Pazarımız sürekli olarak temizleniyor ve sağlık başta olmak üzere, tüm koşullar açısından da denetleniyor" diye konuştu. 

ÇAY VE ÇORBA ÜCRETSİZ

Kahramankazan Belediyesi, pazar yerine hizmete açtığı İşçi Lokali ile pazar esnafı ve alışverişe gelen vatandaşlara büyük bir hizmet sağlıyor. Burada pazar esnafına ve vatandaşlara her sabah ücretsiz çay ile çorba ikramında bulunuluyor. Bu hizmetten sabah okula giden öğrenciler, işlerine giden vatandaşlar, kamu görevlileri başta olmak üzere herkes faydalanıyor. Bu hizmete büyük ilgi gösterildiği belirtiliyor. Belediye Başkanı Lokman Ertürk, pazar açılışı sonrası  İşçi Lokali'ne giderek, buradaki vatandaşlarla sohbet etme imkanı buluyor. Ertürk, lokale gelen vatandaşların da istek ve taleplerini dinliyor.  

MAVİ AY'DA DA DERT DİNLİYOR

Başkan Ertürk, pazarda ve lokalde karşılaştığı sıkıntısı olan vatandaşlara da yardımcı olmaya çalışıyor. İhtiyaç sahibi kişileri, belediyenin Mavi Ay Hizmet Birimi'ne yönlendirerek, vatandaşların sıkıntılarının çözülmesini sağlıyor. İlçede 7/24 esasına göre faaliyet gösteren Mavi Ay Hizmet Birimi'nin belediyenin halka dönük gülen yüzü olduğu belirtiliyor. Başkan Ertürk, haftanın bir günü Mavi Ay biriminde durarak vatandaşların sıkıntılarını burada da birebir dinliyor. 

YÜREK BURKAN HİKAYE

bsn_9934-2.jpg

Başkan Ertürk'ün sıkıntıların gidermeye çalıştığı vatandaşların bir tanesi de 55 yaşındaki Suzan Şimşek. Çubuk'ta yaşayan Şimşek, bir vesile ile geçtiğimiz salı günü Kahramankazan'ın yolunu tuttu. İlçedeki semt pazarını tek başına gezen Şimşek, o anda pazarı dolaşan Kahramankazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk ile karşılaştı. Pazarda bir süre muhabbet eden ikili, daha sonra semt pazarı içinde bulunan, vatandaşlara ve esnaflara ücretsiz çay- çorba ikramının yapıldığı işçi lokaline gitti. Başkan Ertürk, Suzan Teyze'nin burada derdini dinledi. Aslen Sivas Suşehrili olan; ancak 22 senedir Çubuk'un Sünlü köyünde yaşayan Suzan Şimşek, hayat hikayesi ile Başkan Ertürk'ü duygulandırdı. Acılı hayat hikayesini anlatan Suzan Teyze, "22 senedir Çubuk'un Sünlü köyünde yaşıyorum. İki kere evlendim boşandım. Hiç çocuğum olmadı. Annem, babam öldü.  Şehir dışında yaşayan 2 kız kardeşim var. Şuanda tek başıma yaşıyorum. Sadece 450 TL'lik gelirim var. Ayağımdan 3 kere ameliyat oldum. Parkinson hastasıyım, kalp var, şeker var..." dedi. 

GÖRDÜĞÜ İLGİ KARŞISIDA GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Başkan Ertürk, Çubuklu Suzan Teyze'yi dinledikten sonra belediyenin Mavi Ay hizmet birimine getirerek, Şimşek'in gerekli ihtiyaçlarının karşılanmasını istedi. Kahramankazan'ın Meclis Üyeleri Suzan Şimşek'e bir miktar para desteğinde bulundu. Gördüğü ilgi karşısında göz yaşlarına boğulan Suzan Şimşek, gazetemize şu açıklamalarda bulundu: "Lokman Başkanımdan Allah Razı Olsun. 55 yaşındayım ilk kez botum oldu. Hep kara lastik giyiyordum. Birçok elbisem oldu. Çok mutlu oldum. Çubuk'ta yardıma başvurdum ama hiçbir destek olmadı."  

ÇUBUK'TAN KÖMÜR İSTEĞİ

dolhzwpx0aab7z8.jpg

Şimşek, Çubuk Belediyesi'ne ve Çubuk Kaymakamlığına çağrıda bulunarak, "Havalar soğudu. Evde yakacak kömürüm yok. Kömür alacak param da yok. Sadece kömür istiyorum. Evim soğuk çok üşüyorum" dedi.  

AHİLİK TEŞKİLATI'NIN MEDENİYETİMİZE KATKILARI ŞUNLARDIR

1- Ahilik Anadolu’ya gelen göçebe Türkmenleri işbaşında eğiterek insanların kaliteli ve üretici olmasını sağladı.
2-Ahiler kendilerine has bir eğitim modeli geliştirmişler; Ahi zaviyelerinde dini – tasavvufi eğitim vererek onların iyi bir Müslüman olmalarını sağladı. 
3- Ahiler, oluşturduğu ekonomik sistem ile helal kazancı, alın terini, dayanışmayı, kul hakkını, ahlâkı, kanaatkârlığı, çalışmayı – üretmeyi ve böylelikle Allah’ın rızasını kazanarak ahiret yurdunu kazanmayı esas aldı.
4-Ahilik adabı yüzyıllar boyunca Anadolu Türk halkının milli karakterini belirledi. Bugün Anadolu’daki misafirperverlik, komşuluk ilişkileri, birçok görgü kuralı, doğruluk, dürüstlük, yardımlaşma...
5-Ahiler oluşturdukları sosyal güvenlik sistemi ile âdeta “kimsesizlerin kimsesi” oldu.
6-Ahiler Anadolu’nun vatanlaşmasında, İslâmlaşmasında ve Türkleşmesinde kurdukları vakıflarla, yapmış oldukları şifahane, hamam, çeşme, han, medrese ve hayır kurumları ile etkili oldu.
7-Ahiler, Anadolu’da birliğin, beraberliğin, kardeşliğin mayasını oluşturdu.

Osman AKDOĞAN/HABERVAKTİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.