Burada kitaptan fazlası var

Burada kitaptan fazlası var

Ankara’ya öğrencilik yıllarında gelen ve geçimini sağlamak için kitapçılığa başlayan Fatih Yurdakul, yeni adresi olan Hamamarkası’nda ki Fatih Kitabevi’nin kapısını gazetemize açtı.

Ankara’ya öğrencilik yıllarına gelen ve geçimini sağlamak için kitapçılığa başlayan Fatih Yurdakul yeni açılan Fatih Kitabevi’nin kapısını gazetemize açtı. Yalnızca bir kitap evi olmak dışında gelen misafirlerin kültür sanat faaliyetlerine katılabileceği ve uzunca zaman geçirebileceklerini söyleyen Yurdakul temel amaçlarının küçükten büyüğe okumayı sevdirmek ve alışkanlık haline getirmek olduklarını söyledi. 

40 YILI AŞKIN KİTAPÇILIK

dsc_0281.jpg

Öğrencilik yıllarında ihtiyaçlarını karşılamak için başladığı kitapçılığı 40 yılı aşan bir süredir yapan Yurdakul, “Öğrencilik yıllarımda kendi ihtiyaçlarımı karşılamak düşüncesiyle kitap satmaya başladım. Bir müddet sonra ihtilaçlarımızdan öte bizim vazgeçilmezimiz durumuna kavuştu 3 yıl kadar yurtta kitap sattım. Kültür faaliyetlerinin içerisinde sürekli bulundum Akabe yayınları ve Mavera Dergisi içerisinde bulundum. Belirli süre sonra orada eleman olarak da çalışmaya başladım. Sonra Fatih sonra Zafer Çarşısı ve Mithat paşa caddesinde Fatih Kitabevinde çalıştım. En son 20 yılı aşkın sürede Adilhan’da bulunduk. Temel amacımız sistemin düşünmekten uzak tuttuğu insanları düşünmeye bir birey olduğunu bir düşüncesi olduğunu hatırlatmaya çalıştık. Bunu da elimizden gelen kitapla yapmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

KİTAPLA İÇ İÇE OLACAKALAR

Gelenlerin yalnızca kitabı alıp çıkmaktan ziyade uzun süre kalarak inceleme okuma şansı bulacaklarını söyleyen Yurdakul Fatih Kitabevi hakkında şöyle bilgiler verdi:
“İki yıl önce buraya geçmeye karar verdik daha önceki yerimiz artık işimizi yapmamıza uygun değildi. 1-2 Ay oldu bu binaya geleli. Burası yalnızca bir kitabevi değil yetişkinleri gençleri hatta ilkokul çağındaki çocuklara burada kitabı sevdirmek. Okul eğitiminin zorunluluğu dışında burada kitapla iç içe olacaklar inceleyecekler uzun uzun oturacaklar. Adeta biz burada gelenleri alıkoyacağız ona burada bir heyecan katacağız. Kitapların konularına göre mağaza reyonları gibi burada da odalar var edebiyat-tarih odası, felsefe-siyaset odası, tasavvuf –din odası olacak. Ayrıca odalarda oturup karıştırarak uzun süre inceleyebilecek. Ayrıca üst katımızda satılık olmayan kendi biriktirdiğimiz kitaplar var oradan da faydalanacaklar iler ki dönemde belirli izinler koşuluyla kitabı götürebilecekler.”

MASAL EVİ

İlkokul çağındaki çocukların ortamın ruhunu da tadabileceklerini ve bunun için masal odası yaptıklarını söyleyen Yurdakul, “Masal odamız var. Orada çocuklara üniversite öğrencilerimizden oluşan bir ekibimiz gün içerisinde masallar anlatılacak. Çocuklar okullarda sadece kitap üzerinden okumalar değil burada dinleyicide olacak ve burada kitapla iç içe olacaklar. Öğretmenlerimiz okullardaki okuma saati derslerini burada yapabilecekler. Hatta bir öğretmen arkadaşımız geçenlerde geldi ve çocuklarla kitaplarını okudular onların hayatında bir iz bırakmak istiyoruz” ifadesinde bulundu. 

MÜNAZARA, MÜZİK, FİLM

whatsapp-image-2018-01-02-at-16.13.08-(1).jpeg

İlerleyen zamanlarda kültür sanat ve bir çok alandan konuklar getireceklerini ve okuyucularıyla buluşturacaklarını söyleyen Yurdakul, “Buraya yazarlar, gazeteciler gelecekler ve tek taraflı konuşup gitmekten ziyade bir saygı çerçevesinde fikir mücadelesi münakaşa olacak. Birçok dergi, yayın evi ile iletişime geçiyoruz geçmeye de devam edeceğiz. Okuyucularla yazarları burada buluşturacak ve karşılıklı konuşturacağız. Buraya fikri olan herkesi bekliyoruz kapımız herkese açık. İlerdeki dönemlerde haftanın belirli günleri sanatsal film gösterimleri yapacağız. Müzik faaliyetleri yaparak keman, bağlama, gitar, ney gibi enstrüman dinletileri olacak.  Üniversite öğrencisi arkadaşlar buradaki kütüphanede derslerini çalışabilecek ihtiyaç duydukları kaynaklara ulaşacaklar” şeklinde konuştu. 

YEME İÇME Ve MAHALLELİ İLE BULUŞMA

Misafirlerine cüzi miktarda bir ücretle yeme içme servisi yapacaklarını ve sabahları da mahalleliye çorba dağıtarak kitabevine davet edeceklerini belirten Yurdakul, “Gelenler burada zamanlarını geçirirken yeme içme hizmeti vereceğiz. Tamamını kendi ürettiğimiz poğaça böreklerden ve çay, kahve, çorbadan oluşan menümüz var. Bu anlamda bir ticaret düşünmüyoruz çok cüzi bir miktara sunacağız. Bir başka projemizde yanımızda bulunan camide sabahları çorba dağıtacağız camiye gelen vatandaşları kitabevimize davet edeceğiz. Okumaya teşvik edeceğiz” dedi.

Erkal ERDOĞAN/HABERVAKTİM
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.