CHP Sokaklardan Medet Umuyor

CHP Sokaklardan Medet Umuyor

Habervaktim’e konuşan Adalet Partisi ve Fazilet Partisi’nin eski Milletvekili Fethi Acar, 1961 ve 1982 anayasalarının CHP’nin arka bahçesi olduğunu belirterek CHP’nin meydanlardan değil sokaklardan medet umduğunu söyledi.

UĞUR ÖĞÜT / HABERVAKTİM

 

Adalet Partisi ve Fazilet Partisi’nin eski Milletvekili Fethi Acar, Adnan Menderes’e yapılan darbeyle Recep Tayyip Erdoğan’a yapılan darbe girişimi hakkındaki benzerlikleri Habervaktim’e anlattı. 1961 ve 1982 Anayasa’larının CHP’nin arka bahçesi olduğunu söyleyen Fethi Acar, “CHP meydanlardan değil sokaklardan medet umuyor” dedi.  

DARBE ANAYASALARI CHP’NİN ARKA BAHÇESİ

CHP’nin anayasa tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz, yeni anayasaya karşı çıkmalarının nedeni nedir?

Devleti dinsizleştirdiler ancak milleti dinsizleştiremediler, millet iktidarı geri aldı vermemekte de ısrarlı. 12 Ocak 1959 kurultay kararlarını ilk hedefler beyannamesi diye kamuoyuna açıkladılar. Bu beyannameyi çift meclis dâhil 27 Mayıs 1960 kanlı darbesini yaparak, bu kurultay kararlarını dayatmayla bir metin haline getirdiler. Halen 61 ve 82 anayasaları CHP’nin arka bahçesidir parti programıdır. Şimdi CHP arka bahçesini niye bıraksın, 367’le birlikte milletin olmayan bu ürünü ceset haline getirmişlerdir. Sandıkla iktidara gelemeyen fikirler, iktidara görünen görünmeyen ortaklar tespit etmişlerdir. CHP zihniyeti hiçbir zaman bundan vazgeçmez, şu günlerde de aynen gezi olayları gibi insanları sokağa çekmeye çalışıyorlar. 6 Ok hiç meydanlardan hoşlanmaz, sokaklardan hoşlanır. Çünkü sokak illegallerin yeridir meydan milletin bulunduğu yerdir, meydandan korkarlar sokaktan hoşlanırlar.

SOKAKLARDAN MEDET UMUYORLAR

Adnan Menderese yapılan kanlı darbeyle 15 Temmuz’da gerçekleştirilmek istenen hain darbe girişimi arasında benzerlik var mı?

Şubat 1959’da Londra’ya giderken uçak kazası geçirdi Adnan Menderes, uçak kazasından sağlıklı olarak Türkiye’ye dönüşünde tabi ana muhalefet filan Ankara’da büyük bir karşılama oldu. Bir, bir buçuk ay kadar sanki 15 Temmuz 2016 taarruzdan sonra 7 Ağustos Yenikapı oluşumu gibi bir atmosfer oluştu. Gerçi 15 Temmuz sonrası oluşan olumlu hava bir hafta bile sürmedi oraya zorla gitti. Baskılarla gitti, sonra gönülsüz gittiği de ortaya çıktı. Ülkenin 15 Temmuz gibi önemli bir evreden geçmesine rağmen, Yenikapı toplantısına rağmen yeniden Adana, İstanbul, Kartal taarruzlarının arkasında ne var. Meydanlardan, sandıklardan medet ummayanlar yine sokaktan ve kargaşadan medet umuyorlar tarih 58-59’da yaptıkları gibi yine bir tekerrürden mi ibaret, bunu muhalefete sormak lazım.

DEVLETİ MİLLETTEN KORUYAN UCUBE

Türkiye hala darbe anayasasıyla yönetiliyor bu konuda ne düşünüyorsunuz, hükümete bir çağrınız var mı?

1961 ve 1982’de vücuda getirilen ve esas markası 6 Ok mühürü taşıyan, 12 Ocak 1959 6 Ok’un kurultay kararlarını Türkiye Anayasası haline getirdiler, dayatmadır bu. 1982 milleti hiçe sayan bir metinden ibarettir. Ben 1961 ve 1982 yılında vücuda geçirilen metinlere anayasa bile demiyorum. Niye demiyorum, ben 1977 - 80’de Adalet Parti bünyesinde mecliste bulunduğum dönem 16 milletvekili, 6’da Demokrat Parti Yassı Ada mahkumu Adnan Menderes’in mesai arkadaşlarıyla o dönem beraber oldum. Oradaki hukukçulara göre 61 ve 82 Anayasaları yok hükmündedir. Bu günkü yürürlükte olan metin çok gariptir ki devleti milletten koruyan ucube halindedir. Milletin yer almadığı gibi devleti milletten koruyan metin halindedir. Ülkenin bu metinle yönetilemez olduğu açıktır, 367’den sonrada sistem diye bir şey kalmamıştır. Kaldı ki millet Ağustos 2014’te Cumhurbaşkanını direk seçerek fiilen başkanlık sistemi gelmiştir. Bunun adına başkanlık sistemi demeye gerek yok, 61 ve 82 darbe anayasaları çöpe atılacak haldedir. Kaptanı ne kadar değiştirirseniz değiştirin araba köhnedir, hurdaya ayırılacak haldedir derhal millet ilk fırsatta bunu çöpe atacaktır, 6 Ok buna direnmesin. 15 yaşında olup 14 yıldır ülkeyi yöneten AK Parti hükümetine tavsiyem var; muhalefete çağrı yaparak zaman kaybetmemeli bu sistemi çöpe atmalı. CHP ülkeye boşana zaman kaybettiriyor, zaten kuruldu kurulalı millete karşı olan bir tavır içerisindedir.

BUNLAR DARBEYE AŞERİYOR

CHP’nin geçmişten bu güne darbeler karşısındaki tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

1960’da İsmet İnönü, “Baskı rejimi kurulursa ihtilâl behemehâl olur. Böyle bir ihtilâl dışımızda, bizimle münasebeti olmayanlar tarafından yapılacaktır” diyor. Ne yazık ki CHP görünmeyen ortaklarıyla 1960’da olduğu gibi 10 yılda bir darbeyi çağırıyor. Bunlar darbeye aşeriyor, devamlı bir ittifak arayışı içindeler bunu yapamadıkları için bunalım içindeler. 15 Temmuz sonrası CHP bunalım geçiriyor. 1960 darbesinin elebaşı İsmet Paşa’dır. Celal Bayar bunu anılarında belirtiyor. Bu gün devletin içine yuvalanmış paralel yapı dahil askeri mahveldeki yılanların kafaları behemehâl koparılmalıdır. Bütün darbeye kalkışanlar Sarıkız, Ayışığı, Ergenekon hepsi gerçekti, bunların kafası koparılmalı.

 

                      

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.